Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Úsměvná komedie o chlapech s hlavou v oblacích, hříšných touhách lásky a jedné svatbě, která skončila málem jako bitva u Waterloo.  V malém moravském městečku Zvěstov žijí všichni chlapi starými historickými bitvami. Představují francouzskou armádu v čele se svým starostou Touchynem (Bolek Polívka), který má už léta monopol na roli Napoleona. Tentokrát se připravují na velkou akci - odhalení napoleonské kašny v sousedním městě Podolí za přítomnosti televize a novinářů. Podolský starosta má však pro Touchyna špatnou zprávu - tentokrát angažoval na roli Napoleona skutečného zahraničního herce, který je mu i více podobný. Touchyn se urazí a rozhodne se slavnost ignorovat. Přesvědčí o tom i zvěstovské, kterým ovšem přijde líto, že nacvičovali nadarmo...
V té době se vrací do města po více než dvou letech Tomáš, syn místního kronikáře. Tomáš byl vždycky sukničkář, kterého zbožňovaly všechny místní dívky, ale tentokrát přišel tátovi říct, že se skutečně zamiloval a chce se ženit. Půvabné Francouzce Claire slíbil tajnou romantickou svatbu v místním kostelíku... Jenže táta vyzradí Tomášovo tajemství v hospodě a starosta Touchyn dostane geniální nápad - jde přece o velkou mezinárodní událost, takže žádný utajený sňatek! Vesnice vystrojí milencům velkolepou svatbu za účasti francouzského vojska a samotného Napoleona!.. A tak se začnou dít věci... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (299)

KarelR 

všechny recenze uživatele

Slunce, seno nového tisíciletí. Sic o chlup lepší, ale stejně. Banda herců a neherců se hodinu a půl motá po vesnici, přičemž se snaží dostat do televize... a dotáhli to na plátna kin. Smutné. Jana Budaře opustilo štěstí pří výběru rolí, Roman Vojtek se na plac očividně připletl omylem a Marek Vašut jako jediný pochopil, že to nejlepší, co může udělat, je začít na všechny řvát „Dáme si panáka!“ Zachraňovat tedy musí ženy, a tak režisér Klein servíruje co nejvíc záběrů na Moniku Hilmerovou v noční košilce, výstřih Jitky Čvančarové a svlékající se Janu Doležalovou. Jinak ve filmu nic moc pozitivního nenajdete, protože vtipných hlášek je minimum, o uceleném příběhu se nedá mluvit (půlka postav se pořádného uzavření své dějové linky nedočká) a tenhle výlet do další české vesničky vás vlastně vůbec nemusí zajímat. Potěšeni budou maximálně věrní fandové „české Jennifer Connelly/Ellen Page“ Terezy Voříškové (sexuchtivá dívčina z Rafťáků). 4/10 za tu flašku chlastu, co rozdávali po projekci. Škoda, že to nebylo dřív. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Úplně nejhorší mi to nepřišlo, i když je to konina jak bejk. S Bolkem Polívkou je vždycky sranda a kvůli nádherné Janě Doležalové a scéně s Napoleonem močícím na pytle to na těch snesitelných 40% vyleze. V dnešní době v celku tradiční podívaná do deště a programového půstu. :-) Ovšem to není dobrá vizitka pro moderní filmovou situaci. ()

Reklama

lennyd 

všechny recenze uživatele

Starosta vesničky Zvěstova Touchyn (Bolek Polívka), který rok co rok navléká uniformu francouzského císaře Napoleona a se "svými" muži předvádí legendární francouzskou armádu se od starosty vedlejšího městečka Podolí (Marek Vašut) dozvídá, že tento rok je na roli Napoleona najat skutečný herec. To si ale Touchyn nenechá líbit, a přemluví i chlapi z vesnice, že tentokrát budou akci Podolí sabotovat. A aby nepřišlo celoroční úsilí nazmar, rozhodnou se uspořádat místnímu rodákovi Tomášovi svatbu s jeho francouzskou snoubenkou Claire ve velkolepém stylu... Na film jsem se dost těšil, neb se jednak natáčel v blízkém okolí mého domova (a v několika záběrech snad byla vidět i má víska) a jednak podobný svár proběhl asi před třemi roky mezi Tvarožnou a Slavkovem u Brna (že by inspirace pro tvůrce filmu?). Nicméně samotné zápletce bylo ve filmu věnováno minimum času, a více prostoru bylo věnováno "obyčejným" lidem - ale většina lidských příběhu byla pouze načnuta, aniž by byl kterýkoliv z nich nějak dokončen. K hereckému obsazení bych neměl větších výtek - Polívka se na roli Napoleona hodí dokonale, řekl bych že má i některé císařovy rysy. Ostatní jsou relativně OK, až na Vojtka, jehož roli jsem jednak nepochopil, a jednak byl úplně tragickej. Suma sumárum, film nikterak nevykročil ze šedivého průměru současné české kinematografie a na to že to měla být komedie, tak jsem se teda dvakrát nesmál .. škoda, z tématu by se určitě dalo vytěžit více (ale to by Dušan Klein nesměl chtít natočit nové Slunce, seno a ...)... ()

Dr. Hawkeye 

všechny recenze uživatele

Zcela bez mučení se přiznám, že zbožňuji "Slunce, seno... (a nejvíc "... a pár facek"), kterému se film až podezřele podobá - letní komedie, rázovité postavičky, jih země (Čechy nebo Morava, vyjde to na stejno), téma "zakázané lásky" a svatby, které není přáno, ale nakonec k ní v tajnosti dojde; a nakonec dojde i na ty facky, kdy se porve celá ves. Do toho ne zcela vzorový farář a děsivě přehrávající herci... a k tomu hraje Čechomor... Jenomže "Slunce, seno a pár facek" natočil rázovitý režisér z jihočeské vesničky Hoštice (u Volyně) a použil k tomu často neuvěřitelné naturščiky (tetičky, strýčky, babičky, rodiče) a celá ta řachanda plyne ze zažitých a okoukaných (byť patřičně přehnaných) situací. Oproti tomu Dušan Klein, obecně mnohem zručnější režisér, se na rozdíl od Trošky zaměřil na jih Moravy. A v tom vidím první kámen úrazu - rodilý Slovák na Moravě (tedy té jižní) nikdy nežil, film obsadil do většiny rolí českými herci, kteří s těmi moravskými kolegy opět ztvárňují další parafrázi na téma "moravský exot" a ve filmu se mu hlavní dějový oblouk (měl-li tam nějaký být) sype pod rukama až hanba. Plusový bod si paradoxně zaslouží za mnohem vkusnější product-placement - jistě, chlastá se tam Černá hora, pokrývač "Skokan" používá krytinu Bramac, hlavní hezoun (herecky zcela prkenný Šimůnek) jezdí v Mitsubishi a Polívka prodává ve svém konzumu tablety "Vyprošťováku"... ale všechno je to tak nějak mnohem přirozenější, než v předešlé celovečerní reklamě na drogerii Teta a Starobrno... Navíc znám pár lidí, kteří stejně jako osazenstvo vesnice propadli vášni "military reenactment", ale ani tento motiv nepozvedne film nad podprůměr. ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Slunce, seno feat. novácká seriálová produkce = nejhorší Kleinův film od posledních básníků. :) Není to úplný zlo a oproti Agátině výpravě za hodnými lidmi se dá mluvit i o nějakém ději, ale všechno ostatní od dementních dialogů přes televizní herce, neherce a obskurní režii senilního důchodce se smradlavou dýmkou v ruce(ano, po projekci si Dušan opět zapálil a bafal a bafal...) nestojí za nic. Někdo by se měl vážně zamyslet nad tím, jestli je moudré dávat patronům předrevolučního filmu prachy na celuloid a potřebnou techniku, protože takhle zbytečně umí vyhazovat prachy do luftu málokdo. Za Hilmerovou v noční košili, sexy Terezu Voříškovou a wtf okamžiky, jako Jana Doleželová v sedí v koutě za zvuků gramofonu, 3/10. Víc ani ťuk. P.S.: Ani ten chlast nestojí za moc. ;) ()

Galerie (22)

Zajímavosti (13)

  • Denně sledovaly natáčení desítky obyvatel Starovic. Někteří z nich si dokonce zahráli v komparsu a někteří, aby jim nic neuteklo, si brali „na natáčení" dovolenou. (duklak2)
  • Průměrný počet herců na place: 9,5. (hippyman)
  • Při scéně velké hospodské rvačky bylo před kamerou najednou od osmdesáti do stodvaceti herců, komparsistů i kaskadérů. (DaViD´82)

Reklama

Reklama