Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Andrew Beckett je právník. Mladý, brilantní právník. Homosexuál, infikovaný virem HIV. Svou nemoc dlouho tají, přesvědčen o tom, že s jeho službou klientům nesouvisí. A pak je jednoho dne propuštěn, údajně pro pracovní neschopnost. Ale Andy ví, proč přišel o místo. Připravily ho o ní předsudky, strach, panika a odpor. Diskriminace. Ví, že jeho čas je sečten, ale nevzdává se. Hledá právníka, který by mu pomohl v procesu s jeho mateřskou firmou - a nachází. Černý Joe Miller není tak úspěšný, jako býval Andy, ale jeho vytrvalá víra v právo z něj činí ideálního spojence. Přesto se však zdráhá přijmout Beckettův případ. Stejně jako obžalovaní, jako porota, jako všichni ostatní, i on nemá rád homosexuály, oškliví si je a štítí se AIDS. A snad právě pro svůj odpor nakonec přijímá, přesvědčen o tom, že ve městě, kde byla vyhlášena americká ústava, zaručují rovnost všech, nelze tento boj vzdát. Soudní spor začíná... Inspiraci k natočení filmu bylo údajně onemocnění blízkého přítele režiséra J. Demmeho na AIDS. (Guild)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (627)

Matty 

všechny recenze uživatele

Učebnicový příklad filmu, vůči kterým se svou tvorbou vymezovali tvůrci New Queer Cinema. Kýčovitě moralizující melodrama s falešně tolerantním (protože pohádkově pozitivním) obrazem homosexuála jako oběti zlé choroby. Ze strany velkých hollywoodských studií krajně pokrytecká "omluva" za předchozí roky vytěsňování sexuálních minorit mimo mainstream. Omlouvána je ve skutečnosti hlavně homosexualita protagonisty, který za svou odlišnost musí zaplatit životem. Navenek průlomový snímek tak předkládá stejně stereotypní, straight publikum nijak neurážející portrét komunity, jako desítky, možná stovky filmů před ním. 50% Zajímavé komentáře: Tetsuo, Nick Tow, Zombo ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

Samoúčelná obhajoba homosexuálů (vždyť to dneska přece není jenom normální, ale i hezké že?), ti jsou zde prezentováni skutečně v tom nejlepším světle a z filmu se ideologicky stává nechutná propaganda. Film od A do Z nabitý patosem a u scén, kdy se Banderas s Hanksem objímali se mi prostě zvedal žaludek (nemůžu za to), prostě typický, nejtypičtější aspirant na Oscara...bohužel! Takových filmů můžete točit mraky, místo gaye dáte Roma, muslima s plastovou M16, Inda, Vietnamce se stánkem, Venezuelana s drogama, černocha s čímkoli....diskriminace je všude, slzopudný film se o ní točit nemá. ()

Reklama

hellstruck 

všechny recenze uživatele

To hodnocení je zase kapánek přehnané, na druhou stranu je to objektivně jeden z těch filmů, kterým nelze moc vyčíst, ale ten pocit prostě není stoprocentní. Nedovedu si představit, že pro někoho takový film může být srdcovkou. Ale co já vím :-) Každopádně z tématu se podle mého osobního názoru dalo vymačkat víc. Asi jsem sadista (nebo masochista, záleží z jakého úhlu to berete) , ale když si u filmu pobrečím, završí to takový ten perfektní dojem. Tady jsem byla místy dojatá, nicméně když už jsem čekala nějakou silnou scénu, najednou bylo po všem. Což je škoda. Přesto je to nádherná ukázka předsudků lidí, ať už co se homosexuality nebo především AIDS týče. Scény u soudu byly nejzajímavější, scéna s operou zase usínací. Ale to jen tak na okraj. Hlavní herecké výkony byly perfektní a chápu to tak, že film je na tehdejší dobu pravděpodobně odvážný. Ráda bych tam tedy šoupla ty čtyři hvězdičky, ale s čistým svědomím raději udělím ty lepší tři. ()

Webb 

všechny recenze uživatele

[6/10] (Clinica Estetico, TriStar) (Technicolor /// Produkce: Edward Saxon /// Scénář: Ron Nyswaner /// Kamera: Tak Fudžimoto /// Nepůvodní hudba: Howard Shore, Bruce Springsteen, Neil Young /// Oscar: Tom Hanks (herec), Bruce Springsteen (píseň) /// Nominace na Oscara: Ron Nyswaner (scénář), Carl Fullerton, Alan D´Angerio (masky), Neil Young (píseň) /// MFF v Berlíně: Tom Hanks (Stříbrný medvěd - herec)) [1001 FILMŮ, KTERÉ MUSÍTE VIDĚT, NEŽ UMŘETE] ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Můj první film s homosexuální tématikou, můj první film pojednávající o AIDS. Když jsem to viděl poprvé, cítil jsem zmatek. Bylo to v době, kdy gay páry nebyly samozřejmostí a kdy vidět venku na ulici chlapa převlečeného za ženu budilo posměch. Hanks to s Denzelem dali skvěle a můj počáteční ostych a překvapení vystřídaly pocity sympatií. U závěrečného videa jsem byl opravdu dojat. Shrnu-li to však v celé v jedno, vychází mi z toho jen průměr. * * * ()

Galerie (53)

Zajímavosti (39)

  • Demonstranti před soudní budovou byli napsáni podle členů nenávistné skupiny Westboro Baptist Church z města Topeka ve státě Kansas. Fred Phelps, lídr a zakladatel této skupiny, označil film Philadelphia jako svou oblíbenou komedii. (don corleone)
  • Film mal svetovú premiéru v Los Angeles 14. decembra 1993, kde sa aj vyzbieralo 250 000 dolárov pre projekt boja s AIDS v Los Angeles. (Arsenal83)
  • Mnoho gay recenzií bolo negatívnych, tvrdili, že gay postavám filmu chýba viacrozmernosť. Mnohí gay diváci mali pocit, že Jonathan Demme tu premeškal príležitosť presne vykresliť niekoho život s AIDS. Gay aktivista a dramatik Larry Kramer opísal film ako „nečestný“ a „jednoducho nie dosť dobrý“. Tiež hovoril, že je „často politicky, právne a medicínsky nepresný“. (Arsenal83)

Související novinky

Zemřel Roger Corman

Zemřel Roger Corman

12.05.2024

Svět filmu přišel o jednu z ikon americké kinematografie, v kalifornské Santa Monice totiž zemřel legendární americký režisér, producent a scenárista Roger Corman. Bylo mu úctyhodných osmadevadesát… (více)

Stmívání nad Hamletem

Stmívání nad Hamletem

08.06.2009

Ultimátní zmodernizovanou verzi Shakespearovy klasiky předvedl Arnold v Posledním akčním hrdinovi, ale brzy se dočkáme další. Catherine „vykopli mě od Stmívání“ Hardwicke je teď spojována s mnoha… (více)

Reklama

Reklama