Reklama

Reklama

Tintinova dobrodružství

  • USA The Adventures of Tintin (více)
Trailer 2

V 50. letech 20. století v Bruselu si mladý novinář Tintin koupí na trhu miniaturní model lodi známé jako Jednorožec. Obtěžují ho ale důstojník Interpolu Barnabáš a sběratel lodí Ivan Ivanovič Sacharin, kteří se od něj neúspěšně pokoušejí model získat. Tintin si jej odnese domů, ale tam se loď nešťastnou náhodou rozbije při honičce jeho psa Filuty s kočkou. Z lodi pak vypadne pergamenový svitek a zakutálí se pod komodu. Mezitím poznáváme nešikovné policejní detektivy Tkadlece a Kadlece, kteří jsou na stopě kapsáře Aristida Silka. Poté, co Tintin navštíví Námořní knihovnu, aby zjistil víc o historii Jednorožce, se vrátí domů a zjistí, že Jednorožec byl ukraden. Podezřívá Sacharina. Obviní ho z krádeže, ale když si všimne, že Sacharinův model není rozbitý, uvědomí si, že existují dva modely Jednorožce. Tintin se pak vrátí domů a zjistí, že tam byli zloději. Filuta mu ukáže svitek, ale vyruší je příchod Barnabáše, který je později zavražděn při pokusu získat Jednorožce zpět. Tintin si svitek uloží do peněženky, ale druhý den ráno ho Silk okrade. Později je Tintin unesen a uvězněn Sacharinovými komplici na lodi Karaboudjan. Dozvídá se, že Sacharin uzavřel spojenectví s lodním personálem, aby převzal kontrolu nad lodí. Na palubě se Tintin setkává s Archibaldem Haddockem, kapitánem lodi, který je permanentně opilý. Tintin, Haddock a Filuta nakonec posádce uprchnou na záchranném člunu... (TV Nova)

(více)

Videa (37)

Trailer 2

Recenze (1 100)

Matty 

všechny recenze uživatele

Už není třeba, aby se někdo pouštěl do filmové adaptace legendární adventury Broken Sword – jde-li o atmosféru, představoval jsem si ji přesně takhle. Exotická prostředí, provázanost zápletky s historií, bravurní skloubení humoru a akce. Navíc lehce adventurní řešení problémů (co se dá vymyslet s tím, co je zrovna po ruce, hledání klíčů, kombinování předmětů). Ekonomicky vedené vyprávění bez jediné zbytečné odbočky je plně podřízené plynulosti akce, která po úvodním osvětlení kontextu a expresním představení hrdiny dále jen neustále graduje. Cíl je jasný, zábava může začít. S průměrnou délkou záběru 4,8 sekundy (podle stránek Cinemetrics) sice jde o jeden z nejrychleji stříhaných Spielbergových filmů, ale v porovnání s jinými 3D akcemi se v něm záběry až tak často nestřídají. Velká péče je naopak věnována rozvržení dění v prostoru a práci s několika plány akce současně. Trochu v duchu grotesek, jejichž ozřejmování souvislostí pohybem namísto slov má Spielberg dávno skvěle zvládnuté. Pohyb, ať vertikální (vpřed) nebo horizontální (do minulosti), přitom skoro neustává a pokud hrozí, jako uprostřed pouště, že se chvíli nebude nic akčního dít, nastupují divoké halucinace jedné z postav. Přechody mezi scénami jsou navíc velmi nápaditě řešené, což přispívá k dojmu nevídané plynulosti. Stoupající akční křivka dosahuje vrcholu v několikaminutové akční jízdě bez jediného střihu, pro jejíž hodnocení bych se nebál sáhnout po slově „mistrovská“. Že jde jenom o zábavu? Ale copak nebylo shrnutí celého příběhu v titulkové sekvenci míněno jako výzva, abychom snížili nároky na spletitost a intelektuální podnětnost obsahu a s fascinací malého dítěte si hlavně užili vzrušující podívanou? Bavil jsem se jako již dlouho ne. Bez pocitu provinilosti, na jakou ptákovinu to koukám. Napoprvé, napodruhé i napotřetí. Vůbec nepochybuji, že se budu bavit i počtvrté. 90% Zajímavé komentáře: Bluntman, kiddo, MacGyver, Arbiter, mcb, Genero, ScarPoul, dr.Orlok ()

Hild 

všechny recenze uživatele

Tak to byla paráda. Dobrodružný film se vším všudy, nechybí tady absolutně nic. Závratné tempo, které se nezastaví od začátku do konce. Dobrý příběh a hlavně je dobře vyprávěn. Ve filmu navíc naprosto perfektně funguje humor. Uznávám, je to možná trochu jednoduchý humor a místy i lehce dětinský, ale kdybych napsala, že jsem se nesmála, lhala bych. Spielberg techniku už dovedl k téměř dokonalosti, perfektní mimika tváří a v jednom záběru Tintina jako bych viděla skutečného herce. Po dlouhé době jsem vyrazila i na 3D, nejsem moc zastánce 3D, respektive nemám ráda filmy, které 3D využívají pouze jako svou atrakci, tohle ale samozřejmě není Spielbergův případ, tady po pár minutách naprosto přestanete 3D vnímat, dokonale vás to vtáhne a to je pro mě známka opravdu dobrého 3D. Vlastně asi nemám vůbec co vytknout a myslím, že by si měl Spielberg pomalu udělat na poličce další místo, protože oscara za animák roku už má téměř doma. ()

Reklama

Tosim 

všechny recenze uživatele

Souhlasím se Spielbergovým pomrkáváním a hračičkovstvím, jen ten příběh mě v podstatě vůbec nezajímal, nudil jsem se asi jako u Kukyho, i když filmově se to nedá srovnávat. Takový polodětský/polodospělý animovaný, v citlivé 3D formě natočený Indiana Jones pro prepubertální věk, který došel do tři čtvrtě cesty. 70%. ()

Cival 

všechny recenze uživatele

70%. Ani v IMAXu Tintin úplně nestrhl a naopak vcelku rychle šumí z hlavy. Možná mistrovsky zrealizovaný (oslňující animace, moudré užití 3D, naplno válící virtuální kamera, hravá hudba a božská akce v Maroku), ale ve výsledku i bezpohlavní, trochu sterilní a paměťová centra míjející blockbuster. Kombinace plochých a umělých postav s uspěchaným a nahňácaným dějem si bere svou daň - a naplno ji neproplatí ani Spielbergova řemeslná výjimečnost. Díky alespoň za to, že tvůrci naplno využili možností formátu co se týče rozmáchlosti své show, jen se jim to změnilo v trochu jednorozměrné a uskákané klukovské skotačení. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Mne sa to páčilo. Moja detská srdcovka. Tintinovských komiksov som prečítal len pár, ale kreslený seriál som mal dobre napozeraný a celovečerná veľko-verzia od veľko-dua Spielberg/Jackson sa mi páčila. Bavila ma vizuálna stránka, bavili ma ohromujúce, miestami až ochormujúce akčné sekvencie a čo je na tom všetkom najlepšie, bavili ma postavy v čele s fenomenálnym kapitánom Haddockom. ()

Galerie (116)

Zajímavosti (48)

  • Jedná se o první animovaný film Stevena Spielberga. Současně je to režisérův první 3D film a první komiksová adaptace. V minulosti byl Spielberg zvažován jako možný režisér filmu Superman (1978), ale nakonec z nabídky sešlo. (t.mon)
  • Hergé je umělecký pseudonym Georgese Remiho. Vznikl jako slovní hříčka na základě francouzské výslovnosti jeho iniciál v opačném pořadí: R. G. Jeho komiksové sešity o Tintinovi byly přeloženy do více než 100 jazyků a prodalo se jich více než 250 milionů výtisků. A stále se prodávají. (POMO)

Související novinky

Tintin dostane hraný film

Tintin dostane hraný film

19.10.2020

Podle francouzského serveru Figaro se filmař Patrice Leconte (Muž z vlaku) chystá natočit hranou adaptaci známého komiksu Tintinova dobrodružství. Snímek tak nebude mít nic společného s animovaným… (více)

Jak to vypadá s pokračováním Tintina?

Jak to vypadá s pokračováním Tintina?

09.10.2018

Peter Jackson (Pán prstenů: Společenstvo Prstenu, King Kong) má teď plné ruce práce s produkováním jeho nadcházejícího filmu Smrtelné stroje. Jako režisér už má ale pár let volno a přestože se v… (více)

Druhý Tintin žije

Druhý Tintin žije

24.03.2018

Když šla v roce 2011 do kin Tintinova dobrodružství, Steven Spielberg a Peter Jackson oznámili jasné plány. Zatímco první díl režíroval Spielberg, druhého se měl po dokončení hobití trilogie ujmout… (více)

Trojnásobná dávka Spielberga

Trojnásobná dávka Spielberga

13.09.2015

Steven Spielberg nám za posledních 7 let nadělil jen 3 filmy - Tintinova dobrodružství, Válečného koně a Lincolna. Možná vás tedy překvapí, že to samé zvládne za příští 2 roky. Už letos v prosinci… (více)

Reklama

Reklama