Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V prvním díle – nazvaném Přepadení - postarší učitelka paní Hrabánková zaklepe na dveře psychologa, aby se mu svěřila se svým příběhem. Jednou večer cestou na metro ji přepadl jakýsi mladík a ukradl jí tašku s penězi. Z loupežného přepadení se postupně stává terorizování, když žena mladíka pozná a dokonce ho ohlásí na policii. Nemá totiž bohužel žádné důkazy a mladík s ní dokonce bydlí v jednom domě. Oporou jí přestává být vlastní manžel, který zpočátku nevěří mladíkově tvrzení, že se žena chová jako zhrzená milenka. Nepotrestané zlo, které se vysmívá a stupňuje, stresuje ženu k nevydržení... Roli ženy, která sama vypátrá muže, jenž ji přepadl, a stane tak tváří v tvář zlu, nad nímž nemůže zvítězit, skvěle ztvárnila Iva Janžurová. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (60)

Gemini 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První díl tematické série Oběti dopadl nanejvýš dobře. Dal divákovi okusit nepříjemnou atmosféru bezmoci proti páchanému zlu a především dopad takové situace na oběť a její blízké. A co je mi nejsympatičtější - dokázal tuto deziluzi prodat i bez nesmyslného od pravdy odloučeného démonizování stavu státu a práva, které bylo o téměř dekádu později divákovi bez jakékoli míry cpáno ve Svědomí Denisy Klánové (které ovšem do této série nepatří, jen to téma mi zavedlo myšlenky blíže současnosti - psáno v únoru 2010). Díky skvěle nadávkovaným hereckým výkonům troufám si říct všech zúčastněných není důvod jít pod čtyři hvězdy. A rozhodně by neuškodila repríza v nějakém "atraktivním čase". ()

Aky 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ne, odmítám tomu vzdát hold. Je to schématické, zjednodušující, připomínající předlistopadové inscenace. Bezelstná dobračka s doširoka naivně otevřenýma očima se střetává se zloduchem plným čirého zla, jehož příčiny autory nezajímají, s lhostejnými kolemjdoucími, hloupými policajty bez zájmu o svou práci, s třídou žáků, která se ji permanentně jako jeden muž snaží vytočit, s prospěchářskou úlisnou kolegyní učitelkou a zřejmě celým sborem, s ignorantským a posléze opileckým manželem, se synem, který podvádí manželku… Jen ona jediná je bez vady a poskvrnky, zatímco nikdo z jejího okolí neprojeví jediný pozitivní rys, který by stál za povšimnutí. Taková stylizace je možná v komedii nebo jako horor, ale ne ve snímku, který se tváří jako obraz života v dané době. Protože takovým obrazem není, je falešný. Navíc se to všechno ani nežije, ale vypráví se to (bůhví proč, neboť je vlastně už po všem) značně inertnímu psychologovi. Dvě hvězdičky dávám ze skvělé herce. ()

Reklama

nirvanafan 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vzhledem k tomu, že je to již můj několikátý zhlédnutý díl, musím uznat, že cyklus Oběti je velmi kvalitním počinem. Bohužel se však jisté znaky začnou v jednotlivých dílech opakovat. Tak za prvé oběti jsou zde skutečně obdařeny tzv. "starkovským štěstím" (fanoušci GoT zajisté pochopí. Pokud nesledujete, tak kde to proboha žijete?). Spiknou se proti nim okolnosti, natrefí na toho největšího úchyla a zpravidla ani v nejbližším okolí nenacházejí potřebnou oporu. Stojí sami proti světu a příkořím, která musejí snášet. Funguje to však pokaždé skvěle. Zde je tahounem excelentní Janžurová, záporák Dlouhý i Kodet, který si ve stejném roce zahrál v Pelíšcích a minimálně při scéně u štědrovečerní večeře vám je sakra připomene. O co jsou lepší výkony skutečných herců, o to více bijí do očí protagonisté v epizodních rolích, kteří jsou i v těch pár dialozích vyloženě na pěst. A ten náš démonický jižák je skutečně perfektním jevištěm pro tohle malé vypjaté drama. Jenom škoda, že nám šneka přebarvili narůžovo. Teď už od nějakého přepadávání odradí jen svým teplým lookem. ()

Jizni Tlapa 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Skvělý filmový počin P.Slavíka, ve kterém můžeme vidět tu nejlepší plejádu českých herců. Nelze řící, kdo z výše zmiňovaných zahrál nejlépe. Celé to byl herecký koncert ve strhujícím dramatu posazeného do "zašpiněného" sídliště, s věčně kouřícím J.Kodetem, netradičně úlisným V. Dlouhým a chybně zvoleným hudebním podkresem, který "zlodějsky" ukradl těch zbývajících deset procent do úplné spokojenosti. 90%!! ()

Terva 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

CITÁT - Maminka mi říkala, že jakmile se dostaneš k psychologovi, už nikdy nebudeš normální......... Již v roce 1999 řekne herec v televizním filmu : "Nekoukej na tu televizi, mluví tam jen o vraždách". CITÁT - Já nespím, já se na to dívám......... Smutný příběh, který vás postaví tváří tvář kruté realitě. Jen smutek, beznaděj a strach. Velmi povedené drama, které si na nic nehraje. Jen škoda, že ten konec nebyl jiný. To by tomuto příběhu dodalo tu správnou temnotu. Ale je to jen televizní tvorba a tak se to dá přehlédnout. A pozor, ikdyž se příběh odehrává na Vánoce, nedoporučuju se na něj o svátcích dívat, je to fakt depka.CITÁT - To není argument....... ()

Galerie (4)

Zajímavosti (2)

  • Natáčení probíhalo v Praze v lokalitách Opatov a Háje. (Terva)
  • Vladimír Dlouhý původně roli Jindřicha přijmout nechtěl, říkal totiž, že nemá rád postavy, které jsou čistě zlé. Přemluvil ho až jeho bratr Michal Dlouhý (Igor), který zde také hraje. (Lauralex)

Reklama

Reklama