Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Německo. Současnost. Učitel gymnázia Rainer Wenger se rozhodne během jednotýdenního projektu na téma „Státní formy“ vyzkoušet jeden pokus, aby zhmotnil studentům počátek diktatury. Pedagogický experiment s ničivými následky. Nejdříve to začalo neškodně s pojmy jako disciplína a pospolitost, ale během několika dnů se teorie změnila v praxi. Název projektu: Vlna. Už třetí den začínají studenti ty, kteří smýšlejí jinak, odstraňovat a ustrkovat. Když se situace na turnaji ve vodním pólu nakonec vyhrotí, rozhodne se učitel experiment zrušit. Příliš pozdě! Vlna se už dávno dostala mimo kontrolu… (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (969)

kinej 

všechny recenze uživatele

Film Die Welle se určitě zabývá zajímavými sociologickými jevy a skvěle ilustruje různé sociální problémy dnešního Německa na jedné pestře složené třídě. Tento nápad, nebo je-li film skutečně inspirován realitou, námět, nemá chybu. Bohužel samotné zpracování se mi už tolik nelíbilo, jelikož film byl tak nějak špatně uvěřitelný. Dílem to bylo naivními hereckými výkony mladých herců a dílem také nedotaženým scénářem. Co zde úplně chybělo byl náznak jakékoliv sjednocující myšlenky, ideologie nebo programu. Zkrátka nevěřím tomu, že by se lidé dokázali celou duší oddat tak nekonkrétní myšlence. Jen uniformní oblečnení a pozdrav přece nestačí. Kdyby třeba měli žáci vizi, že jsou lepší než ostatní, ale nic takového ve filmu nezaznělo. Film poukazoval pouze na vnější znaky autokracie, ale její podstatu, která by udělala film věrohodnějším, tu nerozpracoval. ()

Molly 

všechny recenze uživatele

Ganselovo drama mě vyděsilo víc než lecjaký horor. Naprosto jasně totiž dokazuje, že fanatismus, manipulace s davy a perzekuce černých ovcí zdaleka nepatří jen do učebnic o 2. světové válce. Ať se nám to líbí, nebo ne, jakkoliv absurdní se nám ta myšlenka zdá, nástup diktatury je reálnou hrozbou i v Evropě 21. století. Vždyť ta filmová Vlna začala úplně nevinně - zpočátku jen čeřila vodu, postupně však nabývala na síle až nakonec všechny strhla - dávala pocit sounáležitosti, nadřazenosti, moci. A nešla zastavit. U závěrečného Wengerova proslovu jsem nedýchala. ()

Reklama

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Metlou lidstva je fanatismus. Díky fanatismu se i z té nejúžasnější myšlenky stane ničivé zlo. Tím neříkám, že fašismus je úžasná myšlenka. Ale sami jste viděli, že ještě v úterý bylo všechno v naprostém pořádku. Stejně tak bylo v pořádku, když někdo kdysi dávno stvořil Ježíše Krista a celé křesťanství. A dnes? Svět se otřásá náboženskými války o to, čí Bůh je ten pravý. Vykašlete se na učebnice dějepisu a raději se podívejte na tento film. I když se zaobírá především fašismem, lze jeho význam aplikovat na mnohé a mnohé další hrůzy. A bohužel mám dojem, že Náš vůdce tím pádem na aktuálnosti jen tak neztratí... ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Neskutečně jsem si zamiloval podobné filmy. Die Welle je mrazivě poutavý příběh, při němž jsem celou dobu trnul v napjatém očekávání hrůzou z příchodu věcí budoucích... A přitom to celé vzniklo tak nevinně, a o to více je ústřední příběh dokonalý: učitel, v srdci punkový anarchista, nedostane možnost přednášet na škole své téma. Téma, jemuž rozumí a má jej rád: anarchie. Drze mu jej přebere jiný kantor, a Reiner pak dostane od ředitelky za úkol představit žákům autokracii... A na tomhle to potom celé staví, jelikož Reiner si ve své zaslepenosti pomstou neuvědomuje (vidí totiž, že látku v jeho podání žáci přímo "žerou", namísto od poslouchání nudného tlachání jeho staršího kolegy o něčem, čemu nerozumí), jak se postupně situace vyostřuje. A když je už příliš pozdě, nedopadne to nejlépe. Vážně bezvadný film, po jehož skončení jsem dlouho přemýšlel, a to mám na této kultuře nejradši. Jak vtipně pak zní poznámky žáků ze začátku filmu jako "Fašisti byli zlo, dnes se to již nemůže stát!", když pak člověk na konci snímku čelí neúprosné skutečnosti. Může se to stát. Jedinou výtku trochu "mimo mísu" směřuji k anotaci českého distributora, která v tomto případě vyzradí absolutně celý děj a obsah filmu... ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Je to paradoxní. Film, který se snaží dokázat, že "mainstreamový fašizmus" není mrtvý, na to jde tak nešikovně, až by se dalo říct, že spíš dokazuje opak. Spojení reálného prostředí s tak extrémně zjednodušeným a zrychleným chováním postav tvoří strašný guláš. Možná docela funkční coby jeden film na jeden večer, ale myšlenkově je to naprosto tupé. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (13)

  • Celosvětové tžby byly 32,4 milionu amerických dolarů, z toho 23,6 mil. v domácím Německu. (NIRO)
  • Film byl uveden v rámci 15. ročníku filmové přehlídky Dny evropského filmu. (conejo)
  • Záběry z bazénu byly natočeny v plaveckém bazénu v Berlíně - Reinickendorfu. (Wild_man)

Reklama

Reklama