Reklama

Reklama

Příběh se odehrává ve světě, kde nikdo není schopen lhát. Lidé často pronášejí otevřené a často kruté poznámky, aniž by pomýšleli na následky. Jednoho dne Mark Billison, neúspěšný scénárista průměrného vzhledu i inteligence, který má ve svých čtyřiceti nelichotivé vyhlídky do budoucna, v sobě odhalí schopnost lhát a zjistí, že nepoctivost s sebou přináší růže. Ve světě, kde je každé slovo považováno za absolutní pravdu, si Mark velmi snadno vylže cestu k bohatství a slávě. Jenže lež se také velmi rychle šíří a Markovi se věci rychle vymknou z rukou - lidé totiž některé z jeho příběhů začnou považovat div ne za evangelia. Celý svět najednou visí na každičkém Markově slově - tedy kromě ženy jeho srdce. Co může Mark udělat, aby ji získal? (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (483)

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Dávám čtyři - a dávám je rád. Umění lhát = netypická, zdaleka nejen romantická komedie, která je chytrá, vtipná i dojemná zároveň. Ricky Gervais dokazuje, že pokud jde o ten nejsušší možný humor, nemá konkurenci. Překvapil mě ale tím, jak zvládal dramatické polohy (scéna s matkou). Film je třeba brát jako jakési poselství, cestu do zvláštní lidské duše žijící ve zvláštním světě pravdy, a jako vtipný námět pro zdravé zamyšlení se. Pak funguje skvěle.__P.S. Pokud se vám líbilo Gervaisovo Město duchů, neváhejte ani chvíli.__P.P.S. Pokud se vám Město duchů nelíbilo, váhejte... Ale Umění lhát tu šanci stejně dejte. Možná vás mile překvapí. Nelžu. ()

Zeebonk 

všechny recenze uživatele

Ricky Gervais je zřejmě fascinován posmrtným životem a když mu bylo při natáčení Města Duchů striktně zakázáno kecat rejžovi do řemesla, tak si neodpustil aspoň sáhodlouhý dialog na toto téma ve svém (filmovém) režijním debutu. Mně se hodně líbil námět - svět ve kterém všichni mluví pravdu, teda kromě Rickyho a kam až to může takový prolhaný parchant dotáhnout. Jenomže Umění lhát je ve výsledku hrozně plytké, chybí tomu spád, romantická vsuvka je otravná a těch 99 minut se příšerně vleče, ten chlap má halt talent udělat z tak zajímavého námětu extrémně nudnou podívanou, snad jeho další film bude lepší. A taky že je. ()

Reklama

Botič 

všechny recenze uživatele

Who’s the best: Lie man or Yes man? Dobře uleželý a „pravdivý“ vtípek o loserech a o mocné síle lží. Obsahově vynikající komedie, která je místy pravdivá, jindy brutálně lživá a podlejzavá, ale formální epizodovitost výsledný film spíše stahuje zpět do seriálových vod a staví jej do pozice pilotního dílu několika sezónního sitcomu. Přičemž tahle podoba by mu slušela možná nejvíce. Zlomyslná taškařice, postavená na krutém sdělování si pravdy by byla povedená, kdyby neopustila ze začátku nastavený standard a nepouštěla se tak rychle do romantičtějších vod. Takhle šlape na půl plynu. ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Někde jsem narazila na domněnku, že kdyby lidé neuměli lhát, nikdo by se nedožil třicítky - až do této chvíle jsem byla stejného názoru, díky fantasknímu pohledu Rickyho Gervaise jsem nucena jej přehodnotit, i když se budu zrovna jako on pohybovat na úrovni konstruktivní imaginace, jsem ochotná se zamýšlet, což se mi u komedie často nestane... V Rickyho světě rozhodně víte, jak si ve společnosti stojíte a kde je vaše místo, pokud přijdete na svět se statutem losera, zvyknete si na něj a veškerá agresivita se tím odbourá - jak jinak si vysvětlit klid, s jakým Marc přijímá všechny invektivy okolí, jenže, kdo by pak toužil být na jeho místě, s vyhlídkou jen těch horších časů, které končí ve "Smutném domě pro staré beznadějné lidi"? Možná proto člověk vynalezl lež a je zvláštní si uvědomit, že svět bez lží by nás připravoval o veškeré naděje, snažení i šance... Na druhou stranu by bylo velmi osvobozující slyšet od muže, který rozhodně není předmětem vaší touhy: "Vím, že na tebe nemám", nebo jen tak na ulici důrazně usměrnit otrapu: "Vůbec se na mě nedívej, nelíbíš se mi!", hmm, něco do sebe by to mělo, raději však setrvám v našem modelu lží, kde právě ty milosrdné stojí za to, aby byly vyřčeny. I když si snímek v mnohém odporoval a tempo často pokulhávalo, rozhodně stojí za vidění. Nekecám :-). ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Výborný nosný nápad o světe, kde nejenom, že nikdo neumí lhát, ale ani nechápe koncept lži jako takové a o jediném člověku, který lhát umí, by vystačil na chytrý seriál Tady, bohužel, jen na první polovinu filmu. Ta druhá se utápí v pravděpodobně velmi osobním mindráku Rickyho Gervaise z časů, kdy nebyl slavný a kvůli jeho nijak oslnivému zjevu ho hezký holky posílaly do háje. _____ Takže nastupuje hrůzostrašná povrchnost, kdy se řeší "láska" k holce, která je navozená jen tím, že je ta holka hezká. Protože nic víc ona nemá. A dívčina sama snad byla vychovaná pratetou Hilde, sekretářkou Třetí říše, která jí vštípila rasové zákony, takže dívčina hledá ideálního partnera pro doplnění svěho - jak si ona myslí - skvělého genofondu pro plození pohledných děcek. Kdo by takovu holku chtěl? Jenom povrchní chlapík, který přemýšlí rozkrokem. Tím pádem je hlavní hrdina dost nesympatická osoba. ____ Škoda, protože Gervaise hraje velmi přesvědčivě a jeho ze soucitu narychlo vymyšlené náboženství je dojímavé, vtipné a chytré zároveň. ()

Galerie (54)

Zajímavosti (9)

  • Během celého filmu nevysloví slovo "lež" ani jedna z postav, použije ho pouze vypravěč. (don corleone)
  • Aby režisér, scenárista a představitel hlavní role Marka Bellisona, Ricky Gervais, dostal do filmu pro roli Jima Philipa Seymour Hoffmana, poslal mu tento email: „Drahý Philipe, zahraješ si prosím v mém novém filmu? Máme hodně nízký rozpočet, protože jsem utratil všechny peníze za nové implantáty varlat, ale nedívej se na ně jako na moje varlata, dívej se na ně jako na naše varlata." (HellFire)
  • Film se natáčel ve městečku Lowell, ve státě Massachusetts v USA. Kostelík, ve kterém se odehrává svatba, se nachází v Sudbury v Massachusetts. (don corleone)

Související novinky

Star Wars: Rogue Squadron našlo scenáristu

Star Wars: Rogue Squadron našlo scenáristu

27.06.2021

Prvním novým Star Wars filmem po skončení ságy o rodině Skywalkerů by se měl stát Star Wars: Rogue Squadron, který chystá režisérka Patty Jenkins (Wonder Woman). O ději se zatím příliš neví, jen že… (více)

Reklama

Reklama