Reklama

Reklama

Příběh se odehrává ve světě, kde nikdo není schopen lhát. Lidé často pronášejí otevřené a často kruté poznámky, aniž by pomýšleli na následky. Jednoho dne Mark Billison, neúspěšný scénárista průměrného vzhledu i inteligence, který má ve svých čtyřiceti nelichotivé vyhlídky do budoucna, v sobě odhalí schopnost lhát a zjistí, že nepoctivost s sebou přináší růže. Ve světě, kde je každé slovo považováno za absolutní pravdu, si Mark velmi snadno vylže cestu k bohatství a slávě. Jenže lež se také velmi rychle šíří a Markovi se věci rychle vymknou z rukou - lidé totiž některé z jeho příběhů začnou považovat div ne za evangelia. Celý svět najednou visí na každičkém Markově slově - tedy kromě ženy jeho srdce. Co může Mark udělat, aby ji získal? (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (483)

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Pokud jde o komika Rickyho Gervaise tak mi to jméno až do dneška nic neříkalo. Po shlédnutí této komedie se musím na tohoto originálního vizionáře zaměřit o něco více. Film Vynález lži mě evokoval mírně Yes Mana s tím rozdílem že tady neříká hlavní hrdina pořád ano, ale prostě rovnou lže. Zajímavý nápad a počet humorných situací na sebe nenechá dlouho čekat. S blížícím se koncem se film začíná pomalu naklánět k romantice, ale to samozřejmě nemůže nikterak vadit. Hodně se mi ve filmu líbily také camea Edwarda Nortona coby policisty, který si dopředu řekne o úplatek anebo P.S. Hoffmana v roli barmana. 60% ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Umenie pobaviť. Nie každý dobrý nápad sa podarí zrealizovať do finálnej podoby práve tak dobre ako je to už dlhšiu dobu pravidlom pre Rickyho Gervaisa. Najmä ak ide o ničo tak komplikované ako tento námet, kde stačila malinká odchýlka na to, aby sa z filmu stal len obyčajný nedomyslený produkt dnešnej filmovej pásovej výroby. Herecky veľmi dobre zvládnuté, učinné je aj brnkanie na city, no najmä humorná zložka vo filme vynikla ako niela na čiernom. Popri tom všetkom si však na svoje prídu aj skutoční filmoví gurmáni, ktorý dokážu oceniť aj niečo viac ako len vtipné scény a rýchle odsýpanie príbehu. Gervais totiž zašiel viac do hĺbky ako som očakával a ako sa spočiatku filmu zdalo. Jemná, ale účinná a týmpádom tvrdá kritika, ktorá nastavuje zrkadlo terajšej povrchnej generácii totiž vyšla na jednotku. 75%. ()

Reklama

Omnibus 

všechny recenze uživatele

Komedie, dokonce romantická? Ani náhodou! Jen drsná (pravda, na můj vkus trochu zbytečně krotká) ukázka, do jaké prdele by všechna ta totál pravdomluvnost vedla. Protože život jen v pravdě...? Bez milosrdných či sociálně nutných lží? To by bylo k uzoufání a šílený opruz. A navíc, co potom s naší existenciální úzkostí ze smrti a z prázdnoty po ní... viďte, lidičky? Lži jsou fajn. Jsou příjemné, hřejivé a konejšivé. Například lži o krásném místě, kam půjde duše, které v nemocnici říká své umírající mamince její syn. Chtěl bych se taky naučit krásně lhát. Zatím mi to moc nejde (věř, kdo chceš), ale Ricky Gervais mi už ukázal cestu... Děkuju. ()

TheEvilTwin 

všechny recenze uživatele

Věřím, že ze světa, ve kterém všichni říkají své myšlenky nahlas a nemohou lhát, přičemž jeden osvícený tuto schopnost nabyde a díky ní zbohatne, se dalo vytěžit v komediálním žánru více. Pár světlých chvil a vtipů se našlo, ale jinak je to klasická přihlouplá komedie, která v ničem moc nevyčnívá a na můj vkus zde nebylo ani toho humoru kvantitativně tolik, jak bych doufal. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Tvrdý oříšek. Film má skvělý scénář a strašnou režii a v jádru je mnohem víc dramatem než komedií. Jak ho tedy hodnotit? Vezmu to trochu zeširoka. Ricky Gervais je na první pohled bachratý nehezký knedlík s krhavým zrakem a úsměvem lasičky. Zdánlivě slepá ulička evoluce a člověk, kterého byste například nenechali o samotě se svým dítětem nebo životními úsporami. Dobře ale ví, jak nepříznivý první dojem vyvolává a umí si z toho dělat srandu, která chvílemi až fyzicky bolí. V seriálech Kancl a Komparz používá sice staleté komediální principy o pýše, která předchází pád, ale modifikuje je tak, že se pocit bezvýchodně trapných situací přenese i na diváky. V Umění lhát steče po jeho zádech tolik studeného potu, že často rozleptá i vděčnou situační komiku, která se sama nabízí a očekávatelně se podobá filmům jako Lhář, lhář nebo Božský Bruce. Idea světa, v němž nikdo neví, co je lež, outsider Gervais ji v zoufalé situaci "vynalezne" jako východisko z potíží a získá tak převahu nad bezelstným okolím, je skvělá. Do jisté míry sice souhlasím s výhradami Flippera nebo Hellboye - dílčích nedůsledností se ve filmu opravdu najde celá řada. Kupodivu mě ale nerušily. Dívám se na ten film spíš jako na podobenství, bajku. Je spíš karikaturou, která několika tahy vystihne a zveličí nedostatky terče výsměchu, než pokusem o realistickou kresbu. Předmětem satiry jsou všechna Rickyho oblíbená témata. Nerovnost šancí, pokrytectví politické korektnosti a vlastní neschopnost s ní správně zacházet, ale hlavně trnitá cesta naplnění prosté lidské touhy být akceptován. Ještě víc než ve zmíněných britcomech se tady ukazuje, že zejména to poslední je Gervaisovo vlastní osobní trauma a že filmem, který má bavit, něco naléhavě vzkazuje. Jenže - sneseme to od komika? Při troše ochoty nahlížet na věci z nového úhlu stojí Umění lhát za pozornost. 70% ()

Galerie (54)

Zajímavosti (9)

  • Film se v průběhu natáčení jmenoval "This Side of the Truth",ale během produkce se rozhodl režisér pro název "The Invention Of Lying", který je dle jeho slov výstižnější. (don corleone)
  • Před první klapkou, v březnu 2008, založil Ricky Gervais na svých stránkách blog, který provázel fanoušky průběhem natáčení filmu. Stal se tak populárním, že ho Gervais udržel i po natáčení jako svůj osobní blog a píše ho aktivně dodnes. Za týden si ho přečte přes půl milionu lidí. (don corleone)
  • J.J. Abrams prohlásil po zhlédnutí snímku, ještě před jeho premiérou, že si ho zamiloval a jde o jednu z nejlepších komedií, kterou kdy viděl. O filmu napsal: "Ricky Gervais znovu dokázal, že je mistr. Nejen komedie, ale také sociální studie. Film je zároveň vtipný a trefný, velmi originální, ale také překvapivě dojemný. Pokud existuje označení jako "vlivná či významná komedie", tak pasuje přesně na tento snímek. Běžte všichni na film ´The Invention of Lying´. (don corleone)

Související novinky

Star Wars: Rogue Squadron našlo scenáristu

Star Wars: Rogue Squadron našlo scenáristu

27.06.2021

Prvním novým Star Wars filmem po skončení ságy o rodině Skywalkerů by se měl stát Star Wars: Rogue Squadron, který chystá režisérka Patty Jenkins (Wonder Woman). O ději se zatím příliš neví, jen že… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno