Reklama

Reklama

Mezi zdmi

  • Francie Entre les murs (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Žáci střední školy v jedné z problematických pařížských čtvrtí vedou dialogy s učitelem prosazujícím neobvyklé výchovné metody. Film byl natočen dle autobiografického románu Francoise Bégaudeaua, který si také společně se skutečnými učiteli a žáky ve filmu zahrál. (oficiální text distributora)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (221)

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Jestli jsou bratři Dardennové géniové, kdo je pak Cantet? Entre les Murs překonal veškerá očekávání - 100% oživení principu cinéma verité a naprosto čistá konstrukce reality bez náznaku něčeho umělého a nepřirozeného. Je jedno, že film nemá dramaturgický oblouk a vděčnější (či vůbec nějakou) výchozí situaci, i v epizodním průřezu jedním školním rokem dokáže říct mnoho v koherentním podání a rozhodně nejde o pouhou observaci - právě proto umírněný a nenápadný závěr může působit tak silně, beznadějně a přitom smířeně - jakýmsi těžce přijatelným rezignovaným postojem, jenž je však nutné přijmout. Mezi zdmi je pocta každodennímu boji učitelů ve školách, které moderní systém vzdělávání nechal trochu na holičkách a pomalu je zbavil nějakého smyslu, zatímco učitelé o něj denně bojují. Velmi aktuální a velmi palčivé, velké téma, jež film využil beze zbytku a s maximální přesvědčivostí. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Neviem do akej miery sú pomery na francúzskych školách podobné ako tu vo filme, ale pokiaľ aspoň trochu, tak tá krajina má vážny problém, a nielen v školstve. Z tohto pohľadu ide určite o hodnotný a veľavravný snímok. Po pocitovej stránke však u mňa často prevládala pachuť nudy. 60/100 ()

Reklama

Tommy987 

všechny recenze uživatele

Obsahovo realistické, filmársky absolútne minimalistické zobrazenie jedného školského roka na jednej problematickej francúzskej strednej škole. Herecké výkony (ako inak) autentické, dialógy takisto, čo vedie k tomu, že školské prostredie je vystihnuté priam dokonalo. Z plného hodnotenia trochu uberá prílišná dĺžka filmu (a ubrať 20 minút by nebol problém, keďže z dramaturgického hľadiska je tu veľa scén, ktoré nie sú nijak kľúčové) a hlavne absencia nejakého ukončenia. Dramatický oblúk to nemá, takže žiadne "rozuzlenie" som ani nečakal, ale niečo tam byť mohlo, niečo viac ako futbal a prázdna rozhádzaná trieda... 8 / 10 ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Film o škole a učebnom procese, ktorý je zaujímavý pre tému. Najmä aj preto, že školské systémy sa líšia a líšia sa aj jednotlivé školy, taktiež veľa záleží od samotných učiteľov a samotných žiakov. Nahliadnuť do tejto francúzskej školy bolo zaujímavé a dalo by sa to dopodrobna rozobrať, kde učiteľ robil chyby a kde to bolo ozaj neúnosné, ale ja nehodnotím ich, ja hodnotím film. Prvá časť bola dosť všeobecná a bolo v nej veľa rečí, ale málo skutkov, v druhej sa riešili skôr osobné konflikty, ale učebný proces je tak trocha chaoticky zobrazený, tiež si myslím, že tento film stojí za to vidieť, môže byť inšpiratívny, kde pridať, kde ubrať, kde neopakovať, je to zaujímavá a kvalitná dráma. ()

Dharter 

všechny recenze uživatele

No, je to umělecké dílo, to ano. #1 Učitel by měl umět ve třídě si sjednat pořádek. Měl by mít přirozenou autoritu, a nelze, aby se nechal vytočit. Nelze, aby studentky označil za potrhlé krávy. #2 Francouzská ver beige, jestliže je z takových rodin, z jakých je, a vyrůstá v prostředí Tour Montparnasse, pak je na sociálních pracovnicích, aby je zasociovali. Tohle není o škole, o které se ví, že není schopna sehnat schopného andragoga/pedagoga. #3 Systém bodů už je užíván zde na ČSFD, a jak to dopadlo... Pokud navštěvujete základní nebo střední školu, je doporučeno, se odtrhnout z impéria vládnoucí šémitsko-chámitské (Sumersko-faraónské) pokrevní linie, a pomáhat probouzet další jedince ze spárů sionistické konspirace. Základ funkčního vedení školy, je aby výchovný poradce (nyní „asistent pedagoga“) uměl složit třídní radu z neproblémových jedinců (to ve filmu právě nebylo). Je zkrátka potřeba pracovat s důkazy, které nám pomohly se odtrhnout, a ne se dál nechat naproKLAMovávat sionisty. ❌ ()

Galerie (21)

Zajímavosti (5)

  • Okrem Françoisa Bégaudeaua hrajú v tomto filme samí neherci. (baruss)
  • Studenti, kteří ve filmu hrají, jsou skutečně žáci střední školy ve 20. pařížském obvodu. Neproběhl casting v pravém slova smyslu, do filmu se studenti, kteří měli zájem, obsadili sami. (Mononoke.)
  • Režisér si odnesl za snímek nejvyšší ocenění festivalu v Cannes 2008, Zlatou palmu. (POMO)

Související novinky

Po Adele přijde léto v Tunisku

Po Adele přijde léto v Tunisku

21.07.2014

Abdellatif Kechiche minulý rok dobýval svět se svým filmem Život Adele, který si odnesl hlavní cenu z festivalu Cannes. Film, který nakonec Francie nemohla vyslat jako svého zástupce na Oscary kvůli… (více)

OSCARY – výsledky

OSCARY – výsledky

23.02.2009

Snad jen jednoho většího překvapení jsme se dočkali při vyhlašování Oscarů za rok 2008 v hlavních kategoriích: nejlepším hercem v hlavní roli se nestal Mickey Rourke za Wrestlera, ale Sean Penn za… (více)

Nej filmy roku 2008

Nej filmy roku 2008

25.12.2008

Mezi ČSFD uživateli s nejvíce body jsme udělali malý průzkum, které filmy se jim v roce 2008 líbily nejvíce a které nejméně. Nejedná se o žádné „ČSFD Oskary“ ani žádnou oficiální statistiku, jde… (více)

Festival francouzského filmu

Festival francouzského filmu

11.11.2008

Nebývalý počet atraktivních předpremiér nabízí 11. ročník FFF, který se koná od 20. do 26. listopadu v Praze a zároveň v Brně, Českých Budějovicích, Hradci Králové, Olomouci, Ostravě, Pardubicích a… (více)

Reklama

Reklama