Reklama

Reklama

Ip Man

  • Hongkong Ye Wen (více)
Trailer

Čína, rok 1935. Kluby bojových umění v městě Foshan nabírají na popularitě a Ip Man (DONNIE YEN) je nezpochybnitelným vládcem umění wing chun, čím dál populárnější verze kung fu. Klidný život jeho rodiny a přátel však převrátí vzhůru nohama japonská invaze. Poté, co odmítne učit okupační vojáky svému umění, je přinucen bojovat o své vlastní přežití v sérii výzev, jež vyvrcholí soubojem na život a na smrt s nejlepším japonským bojovníkem. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (780)

genetique 

všechny recenze uživatele

Óda na akciu. Tak by sa dali pomenovať delikátne akčné scény, ktoré v tomto filme predviedli hlavní borci. Pri akcii tento film však zďaleka nekončí, ani nezačína. Príbeh je inšpirovaný skutočnosťou, takže sa dočkáme aj mozaiky dramatických a tragických scén, pri ktorých boli testosteróny na chvíľku zahnané do úzadia a do popredia sa dostal aj naozaj citlivý a senzitívny príbeh, ktorý zdôrazňoval potrebu rodiny, priateľstva a patriotizmu. Autori šikovne menia hlavnú myšlienku filmu, v polovici nastáva markantný zvrat (doposiaľ čisto zábavné ladenie filmu sa výrazne zdramatizovalo), ktorý autori vôbec nemuseli ustáť. Herecké výkony ale boli obrovskou podporou celého filmu a boli aspoň na takej vysokej úrovni ako tie bojové. Donnie Yen by si za oboje zaslúžil absolutórium. Aj týmto filmom tvorcovia dokázali, že film nemusí mať spravidla dve-tri hodiny, aby dokonale vykreslil životnú cestu človeka. Stačí vziať podstatu myšlienky a odkazu, a spojiť ju s duchom a osobnostnou aurou tej osoby. No a keď je v tom všetkom integrovaná akcia a súboje, ktoré si zaslúžia len superlatívne prívlastky, moje srdce plesá. 100%. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Na kung-fu řachanici musí být nálada. Číňani totiž ty svoje filmy vedou trošku jiným způsobem, než na co jsem zvyklý. Ty jejich filmy by se trošku dali přirovnat k reklamě na Red Bull a tak jsem do tohodle filmu šel s nejistotou. Překvapením pro mě bylo, že Ip Man je naprosto přirozený a realistický film o tom, v jakých těžkých podmínkách kung-fu za čínsko-japonské války fungovalo. Hrozně hezky se na to koukalo po historické stránce a samotné boje byly opravdu na pomezí geniality. Sice to není emotivně bůhví jak vypjaté, ale zajímavé to zaručeně bylo. ()

Reklama

TeeAge 

všechny recenze uživatele

|| Scenár: Edmond Wong | Hudba: Kenji Kawai | Produkcia: Raymond Wong | Distribúcia: Mandarin Films (HK), Cathay-Keris Films (SG), Innoform Media (SG), Well Go USA (US) | Rozpočet: 11,715,578 $ | Tržby: 21,888,598 $ || Úchvatný film o bojových umeniach, presnejšie o Wing Chun-e, ktorý som mal tiež to šťastie vyskúšať na krátku dobu aj na vlastnej koži, samozrejme, len zo záľuby. Zápletka filmu je o osem ročnej vojne medzi Čínou a Japonskom - je samozrejme subjektívne vyreflektovaná zo strany Číňanov - ale to je odpustiteľné: V Pearl Harbor tiež vykreslili japoncov ako najvačších vynníkov, a v Last Samurajovi to bolo zas naopak... tam Čínania pôsobili, ako najhorší vrahovia samurajov... - tojest, každý má svoj uhol pohľadu. Môj uhol pohľadu je taký, že film Yip man je oslavou bojového umenia a konfuciánského prístupu k nemu, a zážitkom pre uši - soundtrack je proste geniálny! ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Já ty Ťíňany vážně nechápu: mají ve svých řadách zbraň hromadného ničení a místo aby ji hned v úvodu použili a poslali okamžitě Džaponské okupanty zpátky tam, kde slunce vychází, oni si toho IP Terminátora syslí někde v ghettu, ať ve spárách mezi kočičími hlavami hledá zrnka rýže! Já se tady vlastně nemusím k filmu nějak sáhodlouze rozepisovat, za mě to udělal verbal. Jen v hodnocení jsem mírnější: na to, že je "IP Superman" prostoduchá mlátička s rádoby silným poselstvím, jsem se bavila nečekaně dobře. Fajnovou koukatelnost bojových umění mi curvil akorát zvuk - proč úplně všechny údery a kopy zněly lautr stejně, tedy jako když někoho plácnete po holé prdeli mokrým hadrem? 71% ()

Blizzard 

všechny recenze uživatele

Nikdy mě nepřestanou udivovat filmy o bojovém umění, po výborném, ale trochu moc americkém snímku Fearless, kde se již tradičně hlavní role zhostil Jet Li, je tento film s Donnie Yenem lahodným překvapením a dalším dílem do sbírky nejlepších filmových počinů za rok 2008. Už od počátku jsem byl velmi zvědavý, jak se Donnie Yen své role ujme a nejen, že jsem po zhlédnutí filmu nebyl zklamán, ba naopak, byl jsem přímo nadšen. Děj je zasazen do období před 2. světovou válkou, kdy Japonsko okupovalo Čínu. Příběh nás zavede na stopu mistra bojového umění Wing Chun do městečka Fo Shan, kde Ip Man žil a jako aristokrat většinu svého času věnoval zdokonalováním svých technik. Přišla však válka a nastala doba japonského teroru. Mistr se musel vzdát svého panství a pracoval dokonce jako chuďas v uhelném dole, aby uživil svou rodinu. Film nám ukazuje Ip Mana jako skromného člověka, který se svým chováním řadí mezi obyčejný lid, na nikoho se nepovyšuje a své bojové schopnosti používá s rozvahou a spíše na obranu. Zde si vybavuji souboj v jeho domě s nafoukaným Jin Shan Zhaem, který jej přišel vyzvat, poté co spráskal všechny mistry ostatních škol ve městě doslova jako psy. Ze začátku sice odmítl, ale nakonec ke střetu stejně došlo, jeho žena ho však varovala, ať doma nic nerozbije. Jeho styl, respektive oponentova neschopnost zapříčinila rozbití vázy a po chvilce přijel jeho syn na vozítku a pronesl: "If you won't attack, all the things in the house will be broken." a zase odjel. Jsou zde tedy i ty vtipné momenty, z počátku se jedná o hravou akci, s příchodem války však postupně přituhuje a film se mění v drama, ve kterém už jde o boj na život a na smrt. Obzvláště, když se na scéně objeví japonský generál, který sice ctí tradice a libuje si v bojovém umění, ale má u sebe despotického zástupce. Mít německou uniformu, hned si řeknete fašista. Choreografie bojových scén je výborná a nejeden souboj si náležitě vychutnáte, např. boj o pytel rýže s deseti protivníky najednou je vynikající. Potěšující je také to, že tento film není jen tupou mlátičkou, ale příběhem o jedné legendě historie, u které se učil i samotný Bruce Lee. Obraz, kamera, střih, pěkná hudba (Kenji Kawai), všechny tyto aspekty jsou prostě na vysoké úrovni. Pro milovníky bojových umění je Ip Man záležitost opravdu lahůdková a i když přišel skromně, odešel ve velkém stylu a zase o něco víc překonal své předchůdce. (9/10) ()

Galerie (88)

Zajímavosti (23)

  • Bojové umění provozované ve filmu generálem Miurou (Hiroyuki Ikeuchi) je Karate. Do dnešní podoby se vyvinulo okolo roku 1922, tedy v době, kdy Ip Man ještě žil. (Claude Speed)
  • Nejlepší film na předávání Oscarů v Hong Kongu 2009. (TomikZlesa)
  • Jako choreografové akčních scén se na filmu podíleli Sammo Hung Kam-Bo, Samma Hung i Tony Leung Siu-Hung. (Vojcl)

Související novinky

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

28.12.2010

Byl by hřích opomenout při příležitosti končícího prvního desetiletí nového milénia souhrn nejlepších filmů daného období. Zde vám přinášíme žebříček třiceti nejlepších celovečerních filmů dle… (více)

Reklama

Reklama