Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh se odehrává v malé jihomoravské vesnici Mouřínov, v níž končí silnice. Obyvatelé touží stát se obcí „průjezdní“, a protože je mezi nimi přeborník ve vábení jelenů, vynaloží velké úsilí, aby se v obci konalo mistrovství Evropy v této ojedinělé, avšak zajímavé disciplíně. Obec žije přípravami, ale nejen jimi. Souběžně s nimi se rozvíjejí zřejmé i nevyslovené vztahy obyvatel, a jak přípravy ovlivňují jejich život, tak jejich vztahy ovlivňují průběh příprav. A jednoho dne konečně mistrovství vypukne... Jak dopadne, a zda budou mít obyvatelé skutečně obec „průjezdní“, na to si už počkejte do uvedení filmu. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (383)

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Charaktery postav jsou vykresleny na jedničku, máme tady osazenstvo jedné takové obyčejné vesnice, ve které nevládne starosta, ale místní pracháč. K tomu je možné připočíst nejdůležitější postavu vesnic a tím je hospodský, pak zde máme místního intelektuála a nakonec človíčka s kterým si tady každý tak trošku vytírá zadek. Tento klasický vesnický mišmaš zamícháme, přidáme zápletku na pozadí mistrovství Evropy ve vábení jelenů a nakonec necháme přijet samotného premiéra (vynikající Igor Bareš). Dokonce vystoupí i Ilonka Csáková. Film nemá zase kdovíjaké množství bláznivých chvil, ale rozhodně jsem se nenudil. PS: Výtka rozhodně směřuje směrem ke zvukaři, kdy po většinu film není téměř slyšet mluvené slovo. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Já už si skutečně přijdu trapně, když tady musím bránit pomalu každej českej film, co jsem viděl. Vážně. Uznávám, že první část byla celkem nudná, ale ta druhá? Ta byla plná jedné hlášky za druhou. Tolik hlášek jsem v českém filmu neviděl snad ani nepamatuju. Já jsem se bavil, ten film mi nepřišel kdovíjak velkej, ale objevilo se v něm tolik vtipu a známých herců, s čímž jsem se v českém filmu taktéž dost dlouho nesetkal, že ohodnotit tenhle film nižší známkou by byla asi taková chyba, jako poslat americký vojáky do centra Severní Korei. Muži v říji jsou pro mě lidový humor, na který se poslední dobou všeobecně kritizuje, a přitom za komančů byl nedílnou součástí každé komedie. ()

Reklama

Tosim 

všechny recenze uživatele

Uznávám, je to moje chyba. Čekal jsem řachandu a objevil jsem citlivé zobrazení venkova, tak vzdálené Troškovu uřvanému hysterčení. Nebýt určité roztříštěnosti, našel bych rozhodně další věci, kterými se dá kochat (Martin Trnavský!!!) Příležitost mít ale ještě budu, protože už dlouho jsem u hodnocení nebyl takhle rozpolcený a nerozhodný. 70%? ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Ze začátku jsem se hrozně nudil - navíc (jak píšou i okolní uživatelé) celkový dojem kazily velmi špatně zvládnuté zvuky, opravdu jsem měl problém rozumět slovům z úst herců vycházejících. Ovšem po příjezdu premiéra v podání Igora Bareše film roste. Nemůžu říct, že bych se na film chtěl podívat znovu, ale druhá polovina vážně funguje. Problémem a absurditou je, že bez té první (opravdu nezajímavé) nefunguje. ()

Šakal 

všechny recenze uživatele

Další potvrzení (si) faktu, že můj náhled na (….život) a smysl pro humor je odlišný od 99% ostatních (ok, 90% -:) Ještěže existují i spřízněné duše… R. Sedláčku. Pravda, k tomuto snímku můžete přistoupit jako k tragikomedii nebo (osobně bych se za to přimlouval) ryze čistě upřímné, civilní, (satirické) absurditce protknuté skrz naskrz prvky (ze) současné reality. Až do dnešního dne jsem si výraz absurdní spojoval především s P. Landovským resp. O. Vetchým resp. vojínem Kefalínem resp. M. Švandrlíkem resp. Z. Syrovým a jejich Černými Barony.Ve světle tohoto počinu musím konstatovat jediné: našel jsem (si) zdatného to konkurenta. Díky Roberte! P.s. (bez urážky): Muži v říji, nic pro (zdejší) veskrze „potěrové“ osazenstvo. „Vyzrálý snímek pro vyzrálé publikum“ (s osobitým smyslem pro humor), který doceníte až s pokročilým věkem (resp. by mohl (do)zrát s dobou). Anebo taky ne. V současné záplavě infantilních (nejen) komedií, téměř zázrak. Vcelku inteligentní současná reflexe (víc než by se mohlo na první pohled zdát), ke které je ovšem nutno (lépe) přistupovat s nadhledem. Pokud se vám to podaří, máte (z poloviny) vyhráno. A tak jediným (mírným) nedostatkem zůstává skutečnost, že Sedláček (jak s oblibou říká(píše) uživ. DaViD´82, doufám, že na to nemá patent a nehrozí (mi) popotahování u soudů :-) „honí příliš zajíců najednou“ a snímek tak může (v některých očích) působit poněkud roztříštěně. Nicméně (ne)chci končit negativně (pozitivně) a tak (za sebe) dodám: dlouho jsem neměl takovýto příjemný pocit při sledování (českého) snímku. P.p.s. pls nehledejte za snímkem „žádné velké umění“ (skryté poslání), na to je snímek příliš smířlivý (nekritický). Tohle mělo „pouze“ (po)bavit a pravda, malinko přinutit zamyslet se. A to se (v mém případě) povedlo. Dokonce tak, že (s časovým odstupem) určitě bude (plánovaná) opakovaná (nejedna?) projekce. S dovětkem, že (jakmile čas dovolí), určitě sáhnu po http://www.csfd.cz/film/278430-rodina-je-zaklad-statu/ R. Sedláček je totiž bezpochyby nesporný talent! zajímavý „komentář“ (pro mě): Kamil Fila http://aktualne.centrum.cz/kultura/film/recenze/clanek.phtml?id=645389 ()

Galerie (26)

Zajímavosti (5)

  • Filmový Mouřínov je skutečný (nedaleko Bučovic), doopravdy zde končí silnice. (M.B)
  • V jedné scéně, kdy se auto zasekne na železničním přejezdu, je konstatováno, že tady jezdí i Pendolina. Jenže to jsou elektrické vlaky a trolejové vedení na této trati prokazatelně chybí. (Lkprak)

Související novinky

Festival nad řekou se blíží

Festival nad řekou se blíží

17.07.2009

Zhruba před měsícem vás Terry Gilliam touto originální upoutávkou pozval na filmový Festival nad řekou. Terry se do Písku dostaví osobně. Festival začíná 31. 7. a potrvá až do 9. 8. 2009. Na co se… (více)

Reklama

Reklama