Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Americké drama z prostředí horských velikánů a drsné přírody. Bývalý nájemný vrah Clint Eastwood přijal ještě jednu "zakázku". V horolezecké výpravě musí zjistit, který z horolezců mířících k vrcholu Eigeru je ruský zabiják a zlikvidovat ho... (Bontonfilm)

Videa (1)

Trailer

Recenze (113)

kinderman 

všechny recenze uživatele

Eastwood jako herec a režisér statečně bojuje s nablblostí zápletky a jejím rozuzlením (literární předloha prý měla být parodií na Bonda), takže výsledkem je snímek, který je zajímavý především v jednotlivostech: malebná kamera, Williamsovo hudební čarování, suše cynické hlášky hlavního hrdiny a nadržený psíček s rozkošným jménem. Plus jistý záběr, který do úspěšného konce dotáhl Verhoeven v Základním instinktu. ()

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Před i za kamerou obdivuhodná a náročná práce, avšak z celkového pohledu je Vražda na Eigeru jakýmsi mixem chaotického špionážního thrilleru s britským feelingem (Bond) a dobrodružné výpravy na pouštní skaliska, kde musí hlavní protagonista podstoupit horolezecký výcvik, z něhož bude přezkoušen při výstupu na Eiger. Téma je nápadité, avšak první půlka filmu působí s tou druhou jaksi kontraproduktivně, což je největší kámen úrazu. Naštěstí jsem měl ovšem i tak o zábavu postaráno. Můj herecký favorit George Kennedy se obstojně postaral u humornou stránku filmu a spolu s Eastwoodem tvoří vcelku přesvědčivé duo, které patří mezi prioritní pozitiva filmu, i když jich není zrovna moc. Já to však vidím na 75% ()

Reklama

FilmFan24 

všechny recenze uživatele

První polovina je celkem rozvláčná, ale jak se příběh přesune do Utahu a posléze do Švýcarska, to je jiné kafe. Reálně natočené scény horských výstupů, při kterých se tají dech. Eastwoodovi role suše hláškujícího zabijíka, jak jinak, sedí a není divu, že mu každá káča skáče do postele...Inu, v 70-tých ještě svět nevěděl, co je AIDS...:) ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Tak toto beriem ako čistú zákazku, kde Eastwood z pozície režiséra iba hovorí frázy, ako kamera, stop, ideme, strih a pod. Autorský vklad je minimálny, asi išlo všetkým iba o ten zážitok v prírode. Ale pozor, na horu sa lezie až poslednej štvrtine filmu, hodinu a pol, okrem výcviku v Amerike, tu nič spektakulárne neprebieha, skôr sa venujeme zápletke, pri ktorej som sa snažil pochopiť, prečo sa vôbec táto partia vydala zdolať Eiger. Toto je typ filmu, aké predstavitelia Nového Holywoodu museli neznášať. Každopádne zábavný faktor tu prítomný rozhodne je, len sa viac menej svrkáva na samotný výstup, kde sa tvorcovia pekne pohrali aj so záberovaním. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Na Clintovo nejlepsi kousky to fakt nema, navic jsem cekal neco drobet jinyho, ale presto docela solidni film. 90 minut pripomina spis nejakou bondovku, kde Clinta najme spionazni agentura nebo co, zacne patrat po lidech, co ma zabit a do toho trenovat na vylez hory a lepi se za nim jedna pipina za druhou a samozrejme dojde i na nejaky ty podrazy. Na zaverecnou pulhodinku se pak dej konecne presune na Eiger a vystup na horu je natocenej fakt dobre, efektivne, ale zaroven realisticky. A samozrejme na zaver velkej zvrat, kterej me uz napad nekdy v polovine filmu. Kdyby tady nebyl Clint, tak to je zbytecne dlouhej a misty roztahanej prumer, ale on to z toho prumeru vytahne, protoze hraje dobre a je tady za slusnyho drsnaka. ()

Galerie (60)

Zajímavosti (12)

  • Keď Clint Eastwood so svojim štábom prechádzali časťou Monument Valley v Arizone, jeden z jeho kolegov ho upozornil, že tu kedysi slávny John Ford natočil takmer všetky úvodné scény svojich westernov. Eastwood zareagoval, že nech to teda spravia aj oni. (MikO_NR_1909)
  • Natáčení probíhalo také ve Švýcarsku, konkrétně v Leysin. (reich)
  • Hlavní postavou jak předlohy, tak filmu, je historik umění Hemlock (Clint Eastwood), který se po nocích živí jako nájemný vrah. Autoři snímku s nadsázkou zamýšleli Vraždu na Eigeru stylizovat jako jakousi satiru na „bondovky“, ovšem tento záměr nakonec z filmu není příliš patrný. (ClintEastwood)

Reklama

Reklama