Reklama

Reklama

Miloš Forman: Co tě nezabije…

  • angličtina Milos Forman: What Doesn't Kill You... (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

O Milošovi Formanovi před rokem 1989 točil Jaromil Jireš pro Němce, Věra Chytilová pro Belgičany a po sametové revoluci vznikl konečně český dokument Drž se toho snu v režii M. Šmídmajera. Zachytil Miloše Formana při jeho putování na kole z Paříže na MFF v Karlových Varech a právě jízda na kole tvořila symbolický motiv k jeho životním a tvůrčím peripetiím. Za posledních 15 let došlo ve Formanově životě k velkým změnám a i jeho profesní kariéra prošla určitými zvraty a peripetiemi... Miloslav Šmídmajer se tak opět vrátil k tomuto stále vzrušujícímu a inspirativnímu „tématu“, aby zachytil současný život i myšlení této velké osobnosti a díky osobnímu vztahu i kontaktu otevřel i některá intimní zákoutí Formanova života, která se stala inspirací pro jeho filmovou tvorbu a s neobyčejnou hloubkou a v nečekaných souvislostech zazněla v jeho filmech. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (150)

kobejn 

všechny recenze uživatele

Nedávno umřel Václav Havel a já jen čekám, kdo bude další. Čímž nechci říct to, že se nemůžu dočkat až někdo umře, ale to, že se prostě teď bude stávat čím dál častěji, že někdo, koho mám rád a vážim si, prostě umře. Miloš Forman patří rozhodně mezi ty, u kterých mě zpráva o jeho smrti zcela jistě silně zasáhne. Miloš je takovej náš českej Rocky - chlápek, kterej se z outsidera vyšplhal na vrchol, muž, kterej "dobyl Ameriku". Zatímco kolega Passer v USA díru do světa neudělal, a neudělal ji nikdo z ostatních exilových českých režisérů, Forman to dokázal. Obdivuhodný talent i člověk. Působí trochu nemotorně a komicky, když mluví nebo kouří doutník a hraje si na "big bosse", ve skutečnosti je to neuvěřitelně chytrý a pracovitý tvůrce, který si prostě svojí prestiž vydřel a zasloužil. Bylo by fajn, kdyby ještě zvládnul natočit jeden film, ale i kdyby ne, to co udělal je obdivuhodný a docela to stačí. Jeho české filmy miluju bezvýhradně. Ty americké s výhradami - minimálně tři jsou ale extraordinary. Takže Miloš Forman - rozhodně ano a navždy. No vida, ten den nastal dnes, 14.4.2018.Miloš is gone. ()

Roman.Ticka 

všechny recenze uživatele

Dokument jsem viděla před časem a to čistě náhodou bez valného zájmu. Teď jsem se připojila k oslavě režisérova života v čase krásného jubilea. Je lepší oslava života než nucený zájem o někoho až po smrti, to už je stejně pozdě a jemu je to jedno. Mám čerstvě nakoukáno dva z jeho nejslavnějších filmů, a jsem ráda, že jsem se s Milošem shodla v podstatě Přeletu, no já jen pochopila, jistě.☺Pravda je, že do jeho filmů je potřeba uzrát. Je dobře, že člověk, který prošel fašismem i komunismem v rodné zemi, může své pocity šířit dál do světa, a jak jinak nejlépe, než přes filmové médium. Neméně zajímavou je jeho zkušenost pokrytectví v cizině, v období před a po Oskarech...Na zdraví. ()

Reklama

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že naprosto nezvládám oddělit mou lásku k Milošovi Formanovi od tohoto dokumentu a tak jediný vodítko pro mé hodnocení je jiný a jinak zaměřený dokument s Milošem Formanem, Drž se toho snu. Miloš Forman je neuvěřitelný vypravěč. Všechno co povídá říká tak jak si to myslí, žádný "bacha abych někoho nenasral" "budu radši říkat co mě napíšou moji agenti, kvůli mé image", ne nic takovýho. Forman je svůj, co srdce, to jazyk a to se mě na něm neuvěřitelně líbí. Když si k tomu připočtu co všechno dokázal, že v Americe se vypracoval od hovna k trůnu jen díky svému neuvěřitelnému talentu necítím nic jinýho než obrovský respekt a úctu k tomuhle chlapovi. To jak o něm mluvili všechny ty filmové stár bylo fakt nádherný. Javier mě úplně dojal, on sám je skvělej chlap, takže takováhle upřimná poklona na adresu Miloše je o to krásnější. Já osobně beru tento dokument jako setkání s někým koho si vážím a jehož vyprávění mě nikdy nebude nudit. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Dokumentární průměr, dokonce ani nenastavovali zrcadlo. http://www.dvdextra.cz/dvd-recenze/milos-forman-co-te-nezabije.html ----- Producent Miloslav Šmídmajer a od loňska i režisér (Peklo s princeznou) využil návštěvy Miloše Formana v Praze (který v Pekle hrál čerta) a natočil s ním retrospektivní dokument.   Návštěva Prahy je nejen dobrým důvodem k setkání se syny z prvního manželství v jedné restauraci (záběry odtud se dokumentem neustále prolínají), ale třeba i k tomu, zajet na základní školu v Čáslavi, kde se Forman učil, a samozřejmě také zavzpomínat na natáčení jednotlivých filmů. Kromě ukázek z těchto filmů jsou zde i rozhovory s herci, ale třeba i s Martinou Zbořilovou, nyní Forman, a nesmějí chybět ani Formanovi druzí dva synové.    Na jednu stranu typická struktura dokumentu, na druhou by člověk čekal poněkud víc, některá témata, jež jsou běžnému divákovi a obdivovateli Formana třeba neznámá. Kromě rodinného zázemí mi třeba i přišlo, že nezbylo moc místa na Formanovy koníčky (s výjimkou bicyklu) a jeho názory. Ne nutně na politickou či svěovou situaci, ale třeba na lidi kolem sebe, na sebe samého, jak nese svůj věk apod. Samozřejmě se mohly i více rozebrat důvody odchodu Formana z republiky a jak na něho situace dopadla.   Nedozvíme se vlastně kromě pár historek víc, než co už vyšlo knižně nebo se objevilo v jiných dokumentech, což je určitě škoda. Celkový dojem je pak takový chladný, chybělo mi něco lidského (kromě toho, že je Forman otcem a manželem, ale to byl také už jednou v 60. letech), něco, čím by vynikl jako člověk, nejen jako vynikající režijní stratég a umělec, filmová ikona a osobnost. Disk načíná protipirát, následně máme na výběr české, nebo anglické menu. Pokud jde o chyby disku, pak v menu Nastavení chybí tlačítko Zpět. Pod odkazem Partneři v hlavním menu se nachází  zhruba dvanáct reklam. Samotný dokument má divně pojaté podtitulky. Anglické jsou jen u česky mluvených pasáží, ale ne u anglických, a pokud si nedáte české titulky pro neslyšící, tak zase ta první sada českých titulků ignoruje česky mluvené pasáže. V titulcích jsou sem tam chyby, např. obligátní shoda přísudku s podmětem, a to i v titulcích u bonusů, ale není toho zase tolik.   Samotné bonusy jsou skutečně bohaté. Obsahují rozhovory se čtyřmi 'formanovskými' herci - F. Murray Abraham (14:32), Annette Bening (16:05), Louise Fletcher (20:23), Woody Harrelson (8:05) - v podstatě o svých rolích a o jejich vztahu k Formanovi, všechny s CZ titulky, poté trailer česky i anglicky (1:29), dokumenty Šedesátiny Formana v Gagu z roku 1992 (40:45 - sice bez Formana, ale např. s Pištěkem, Landovským, Mahlerem, Ondříčkem...), premiéra Amadea v roce 2002 v pražském Stavovském divadle (4:23 - ilustrační záběry podložené jen hudbou), Narozeniny 2007 (2:20), Příjezd na Peklo (1:53 - myšleno na natáčení filmu Peklo s princeznou) - všechno už žel bez jakýchkoliv titulků, dokonce i bez anglických, zbývají už jen fotogalerie fotosek z filmu a filmografie Formana a Šmídmajera. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (2)

  • Dokument nabízí vedle setkání s velkým vypravěčem Milošem Formanem, jeho přáteli a rodinou i důvěrnější seznámení s řadou významných osobností: s producenty jeho oscarových filmů Michaelem Douglasem (Přelet nad kukaččím hnízdem) a Saulem Zaentzem (Přelet nad kukaččím hnízdem, Amadeus, Goyovy přízraky), producentem Paulem Rassamem (Valmont), scénáristou a dlouholetým přítelem Jean Claude Carrièrem a dalšími. Promluví zde i známí herci ze slavných Formanových filmů: F. Murray Abraham (Oscar za roli Salieriho v Amadeovi), Annette Beningová (Valmont), Woody Harrelson (Lid versus Larry Flint), Luise Fletcherová (Velká sestra z Přeletu nad kukaččím hnízdem), Natalie Portmanová (křehká Inés z Goyových přízraků) a další. [Zdroj: CinemArt] (POMO)

Související novinky

Festival nad řekou se blíží

Festival nad řekou se blíží

17.07.2009

Zhruba před měsícem vás Terry Gilliam touto originální upoutávkou pozval na filmový Festival nad řekou. Terry se do Písku dostaví osobně. Festival začíná 31. 7. a potrvá až do 9. 8. 2009. Na co se… (více)

Reklama

Reklama