Reklama

Reklama

Miloš Forman: Co tě nezabije…

  • angličtina Milos Forman: What Doesn't Kill You... (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

O Milošovi Formanovi před rokem 1989 točil Jaromil Jireš pro Němce, Věra Chytilová pro Belgičany a po sametové revoluci vznikl konečně český dokument Drž se toho snu v režii M. Šmídmajera. Zachytil Miloše Formana při jeho putování na kole z Paříže na MFF v Karlových Varech a právě jízda na kole tvořila symbolický motiv k jeho životním a tvůrčím peripetiím. Za posledních 15 let došlo ve Formanově životě k velkým změnám a i jeho profesní kariéra prošla určitými zvraty a peripetiemi... Miloslav Šmídmajer se tak opět vrátil k tomuto stále vzrušujícímu a inspirativnímu „tématu“, aby zachytil současný život i myšlení této velké osobnosti a díky osobnímu vztahu i kontaktu otevřel i některá intimní zákoutí Formanova života, která se stala inspirací pro jeho filmovou tvorbu a s neobyčejnou hloubkou a v nečekaných souvislostech zazněla v jeho filmech. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (150)

viperblade 

všechny recenze uživatele

Viděna prodloužená (224minutová) verze. Miloš Forman je režisér, kterého mám už dlouho v TOPce režisérů. Ale až tenhle dokument mi otevřel oči a já se až styděl, protože jsem se o něm samém nevěděl prakticky nic. Nevěděl jsem, co se stalo s jeho rodiči, nevěděl jsem, že je v Americe stále tak uznávaný… Ale možná to je ten důvod, proč byl tento dokument natočen - pro takové, jako já, kteří sice vědí, že Miloš je skvělý režisér, ale nevědí, že je taky takový normální chlap, s kterým je radost spolupracovat (slova Natalie Portman) a který přesně ví, co chce točit a jak to chce točit. Dokument, který jsem viděl já, měl bezmála čtyři hodiny (byly to čtyři díly rozdělené po 56 minutách) ale upřímně můžu říct, že jsem se nenudil ani jednu z těch minut a že jsem si prostě musel pustit všechny díly naráz. Nejen, že se dozvíte spousty zajímavostí (např. že samotný Truffaut (mimochodem, velký Formanův kamarád) zaplatil za film Hoří, má panenko, protože od něj producent dával ruce pryč) uvidíte spoustu známých osobností (Portman, Douglas, Harrelson) a vyslechnete si spoustu zajímavých historek, které jsou někdy úsměvné (např. že na konkurzu pro film Vlasy se sešli jak Madonna, tak Bruce Springsteen) a někdy zase pochmurné (hlavně ze začátku, kdy vypráví o rodičích). Jsem rád, že jsem tento dokument viděl, protože díky němu jsem mohl nahlédnout do života jednoho génia, který dost proslavil Českou republiku. Doufám, že pan Forman natočí ještě mnoho skvělých filmů a já mu přeju, aby mu zdraví vydrželo co nejdéle a chuť pro natáčení filmů taky. ()

nascendi

všechny recenze uživatele

Veľmi som bol zvedavý na dokument o Formanovi a veľmi som bol spokojný. Teda spokojný som bol do chvíle, než som sa dozvedel, že existuje dlhšia verzia, ktorú by som si pozrel ešte radšej. Miloša Formana mám ako jediného "domáceho" režiséra medzi svojou desiatkou najobľúbenejších, tri filmy z českého obdobia (Černý Petr, Hoří, má panenko a Lásky jedné plavovlásky) sú v stovke mojich najobľúbenejších českých a slovenských filmov a rovnako tak tri filmy (Amadeus, Hair a One Flew Over the Cocoo´s Nest) mám medzi stovkou mojich najobľúbenejších zahraničných filmov. Miloš Forman je nielen vynikajúci svetový filmový režisér, ale aj mimoriadne zaujímavý človek, za ktorého úspechom stála okrem jeho pracovitosti aj potreba nadchnúť sa pre film, ktorý ide nakrúcať. Samotný dokument ho priblížil nielen ako umelca, ale aj ako človeka a bolo dojemné, ako o ňom hovorili herci, ktorí s ním pracovali. Že úvodná časť, v ktorej sa vracal k svojim koreňom a detstvu bola pre niekoho problémom je mi vcelku jedno, pretože na silný zážitok nepotrebujem aby akcia striedala ďalšiu a to všetko bolo podporené hudbou a pyrotechnickými efektmi. Skôr ma osloví Formanov údiv na tým, že ako český režisér sa v Čechách nemôže so svojimi synmi rozprávať po česky. ()

Reklama

lofa 

všechny recenze uživatele

Je radost poslouchat Miloše Formana, když vypráví, protože to presentuje s takovým zaujetím, že se přítomna společnost musí zaručeně úžasně bavit. Na druhou stranu je krásné slyšet s jakým obdivem a zaujetím o něm povídají třeba Woody Harrelson nebo Javier Bardem. To je hned člověk hrdý na to, že se narodil právě u nás. A pevně doufám, že nám Miloš ještě nějaký další skvost natočí, protože jak sám říká, když se začnu nudit.... ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Robustní vypravěč Miloš Forman sytou ryzostí svého vypravěčského nadání prochází svým životem jako prvořadý odborník i umělec na svůj život i dílo zároveň. Je také jasné, kým je: Čechem na životním americkém zájezdu. Ale skutečně doma je v Čáslavi, Starých Splavech, Poděbradech, Praze. Vedle národního umělce Otakara Vávry a národního umělce Martina Friče další špičková osobnost našeho filmu. Osobnost světová. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (2)

  • Dokument nabízí vedle setkání s velkým vypravěčem Milošem Formanem, jeho přáteli a rodinou i důvěrnější seznámení s řadou významných osobností: s producenty jeho oscarových filmů Michaelem Douglasem (Přelet nad kukaččím hnízdem) a Saulem Zaentzem (Přelet nad kukaččím hnízdem, Amadeus, Goyovy přízraky), producentem Paulem Rassamem (Valmont), scénáristou a dlouholetým přítelem Jean Claude Carrièrem a dalšími. Promluví zde i známí herci ze slavných Formanových filmů: F. Murray Abraham (Oscar za roli Salieriho v Amadeovi), Annette Beningová (Valmont), Woody Harrelson (Lid versus Larry Flint), Luise Fletcherová (Velká sestra z Přeletu nad kukaččím hnízdem), Natalie Portmanová (křehká Inés z Goyových přízraků) a další. [Zdroj: CinemArt] (POMO)

Související novinky

Festival nad řekou se blíží

Festival nad řekou se blíží

17.07.2009

Zhruba před měsícem vás Terry Gilliam touto originální upoutávkou pozval na filmový Festival nad řekou. Terry se do Písku dostaví osobně. Festival začíná 31. 7. a potrvá až do 9. 8. 2009. Na co se… (více)

Reklama

Reklama