Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Šerif MacKenna měl štěstí i smůlu v jediném okamžiku. Je poslední, kdo v rukou umírajícího Apače spatřil mapu legendárního Zlatého údolí. Po pokladu přitom touží bandité vedení cynickým lupičem Coloradem i řada lidí z města. Nikdo netuší, co jim jeho hledání může přinést. Když se zkušený MacKenna díky náhodě stane zajatcem banditů, zdá se, že je nic nemůže zastavit. Spojeni chamtivostí a strachem z pomstychtivých Apačů se vydávají vyzvednout obrovský zlatý poklad… Působivý western natočil režisér J. Lee Thompson, který vsadil na silný příběh, prostředí sluncem vyprahlého Monument Valley v Arizoně a Glen Canyonu v Utahu, stejně jako na herecké výkony obou hlavních hvězd – Omara Sharifa v úloze lupiče Colorada a Gregory Pecka, jenž ztělesnil šerifa MacKennu. Mohl se však opřít o propracovaný scénář producenta a scenáristy Carla Foremana, jenž je rovněž podepsán pod proslulým snímkem V pravé poledne. Svoji působivost dodnes neztratily hudba a písnička José Feliciana, stejně jako strhující a nečekaný závěr filmu. (Česká televize)

(více)

Recenze (154)

honajz 

všechny recenze uživatele

Za mne docela zklamání. Předvídatelné, pomalé, zdlouhavé (klidně to mohlo mít o hodinu míň, a nikdo by nic nepoznal), s mizernou zadní projekcí, s mizernými triky (až na skalní pueblo, to se povedlo) a mizerným střihem, voice over (!), chyby skriptu (po bitce na pěsti a omlacování o skálu a po průjezdu padajícím tunelem v jeskyni nemají kluci v obličeji ani škrábnutí?)  a příběh je pohádka o Honzovi, který ke štěstí přišel a princeznu si vysloužil a od sudiček zlato dostal, zkřížená s Pokladem na Stříbrném jezeře. Chemie mezi postavami nefunguje, Gregory Peck nemá co hrát, akce moc není, některé postavy jsou nám zdlouhavě představovány, aby je vzápětí někdo kilnul a ony zmizely z děje... A ve výsledku je to celé o tom, abychom se nenechali zaslepit zlatem. Uf. ()

prezdivaka 

všechny recenze uživatele

Film je pozoruhodný jen svým provedením. V dnešní době k politování. Triky byly špatné už v době vzniku. Velká část záběrů je se zadní projekcí a i běžné záběry jako je např. jízda na koni je vytvořena v ateliéru. Nenapadá mě nic jiného, než finanční úspora za drahé slavné herce, která vedla tvůrce k tomu, aby takový (snad) ambiciózní snímek vypadal jako televizní dílo. Kameraman se ani nesnaží vytvořit u bližších záběrů dotáčených v ateliéru stejnou světelnou realitu jakou má background. Polystyrénové skály, modely stromečků a zemětřesení, jaké by zvádla lépe i Hermína Týrlová v 50. letech. Scénář je ubohý až k trapnosti. Nechybí skály padající těsně za zadky koní a podobné hollywoodské speciality. ()

Reklama

Cushing 

všechny recenze uživatele

Špageťárna po americku. Spíš než western je to giganticky nasnímané, legračními triky zpochybněné chlapácké dobrodružství s exploatačními a erotickými scénami. Peck je v hlavní roli poněkud unavený (možná i alkoholem, měl jsem dojem), vyniká Sharif, jenž tu hopsá jako čamrda po energetickém nápoji, a třeba Savalas hraje naopak příšerně, jako by byl poprvé před kamerou. Film pro velký kluky! Já ho viděl už jako malej, kult holt zůstal kultem. O tý nahatý indiánce se mi zdá dodneska... Jinak verze, která v srpnu 2010 šla na ČT1, je technicky obdivuhodná, takovýhle domácí biják jsem snad ještě nazažil. Mrzelo mě ale, že krvárny a drasťárny jsou poněkud přistřižené... ()

Wally 

všechny recenze uživatele

Na začátku to vypadalo na pohodový western, který se však časem překlopil do žánru ´Indiana Jones´ a trošku to na kvalitě ubralo...škoda.... A závěrečné efekty s pukajícími skálami? To už i Karel Zeman měl lepší efekty. tohle působilo hodně lacině... Oceňuji výkon O. Sharifa, který byl zábavný a vtipný. ()

Aqualung 

všechny recenze uživatele

Co k tomuhle filmu dodat?Je to půvabný, byť nasládlý příběh v němž, jak už to bývá, jde o souboj dobra se zlem, přičemž dobro má pořádnou dávku štěstí.Nejde aplikovat nějaká přísnější kritéria,a to jak z oblasi pohádek, tak z oblasti westernů.Mělo to od každého cosi.Podstatné mi však přijde, že to bylo o exteriérech.Ty spektákly jsou nádherné.Je to krásná pozvánka k návštěvě národních parků USA.No a ten závěr, no to je americký happy end se vším všudy.Ale buďme vlídní jak k příběhu, tak k protagonistům.Dobře se na to kouká......A ()

Galerie (47)

Zajímavosti (21)

  • Některé scény byly z finančních důvodů točeny na 35mm materiál a pak opticky zvětšeny. Výsledky však nebyly příliš kvalitní, měli špatnou barvu a mimořádně zrnitý obraz. (Hans.)
  • Ve scéně, kdy Indián hodí po starci tomahavk a zasáhne ho do zad, je vidět, že herec má pod košilí schovanou desku, do které se tomahavk zasekne. (topesto)

Reklama

Reklama