Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nový britský thriller pojednává o osmičlenné skupině lidí, kteří musí zodpovědět otázku v osmdesáti minutovém časovém limitu. Překvapení kandidáti zjišťují, že na jejich papírech není napsána žádná otázka, čímž se situace dosti komplikuje. Prostory, ve kterých se film odehrává, jsou velmi skromné, a thriller tak umožňuje divákům nahlédnout hlouběji do psychiky postav. Je zřejmá inspirace filmovou sérií SAW. (goodnic)

(více)

Recenze (243)

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Spoilery! Znovu jsem v rámci filmu doplatil na to, že jsem prudce inteligentní krásný mladý muž, když jsem prokoukl s pomocí příliš patrných indícií i kouzelné brýle, ve kterých pán civěl na papír i pána samotného, kým opravdu je. Nechci to ovšem svádět pouze na svoji inteligenci, neboť v tom má svůj podíl i to, že mám rád filmy, kde se v rámci uzavřeného komplexu skupinka lidí pokouší vyřešit problém, či se jen dostat ven, takže jsem správně vytušil odkud vítr vane. Když přihlédneme k tomu, že se jedná o debut Stuarta Hazeldineho, tak snad každý musí připustit, že v tomto tvůrci něco je, protože jako debut to rozhodně špatné nebylo. Zde bychom ovšem měli hodnotit kvalitu jako takovou, a ta oslňující není. Nejlepší z celého filmu bylo úvodních 30 minut, kdy divák moc netuší, kterým směrem se děj bude vyvíjet a postavy se chovají vcelku příhodně situaci. Až s přibývající stopáží se všichni začínají chovat jako parta kreténu na míle vzdálená logicky uvažujícím bytostem a v rámci děje se objevuje stereotyp a nuda. Celkově tedy nedám víc než pěknější 2 kousky. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Osem uchádzačov o zamestnanie prichádza na výberové konanie, v ktorom je záverečnou fázou test, ktorý zabezpečí ten správny výber vhodného kandidáta. Táto skúška je však diametrálne odlišná, s akou sa každý jeden zo zúčastnených doposiaľ stretol. Kto bude víťaz a kto porazený? Niekedy mám pocit, že je lepšie vzhliadnuť jeden dobrý thriller, ako päť priemerných hororov. Tentokrát sa to však nepotvrdilo. Myšlienka "Exam" je výborná, film zaujal pomerne rýchlo, napriek pomalému tempu nijak mimoriadne nenudí, no presto všetko nedokázal zasiahnuť tak, ako som očakával. Ako keby bol bez chuti, nevýrazný, bez zásahu do emócií. A to sa skrátka neodpúšťa .. ()

Reklama

rowdys 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý nápad, ale odfajčený, až je to do plaču. Myšlienkové pochody postáv sú absurdné - buď prídu na niečo, čo by vás napadlo až ako nejaké krajné riešenie, keď všetko ostatné zlyhá, alebo im uniká tá najzrejmejšia do očí bijúca skutočnosť. Navyše, ak ste videli Kocku, Saw alebo dokonca i LOST, tak vám bude hneď jasné, kto z kandidátov akú úlohu zohrá, kto kedy vypadne z hry a kto zvíťazí a tak ďalej. Jednoducho Exam je fiasko pre každého, kto od od filmu čaká aspoň štipku inteligencie. Prevedením príbehu by som to prirovnal k nedávnemu Devilovi, akurát, že tam aspoň čo-to dotvárala atmosferická kamera. Tuto si po 15 minútach začnete z filmu akurát tak uťahovať a to nie je vôbec ideálne rozpoloženie pre budovanie thrilleru. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Když spojíte námět vycházející z výborné španělské Metody, skupinku zdánlivě kultivovaně vypadajících lidí, o nichž však vůbec nic nevíme a která se stejně tak dobře mohla o něco dříve ocitnout ve výtahu v hororu Devil, "barevná" krycí jména hlavních postav odvozená z Gaunerů a hudbu podobně laděnou té z Telefonní budky, vyjde Vám značně tísnivý minimalistický (psycho)thriller odehrávající se mezi čtyřmi stěnami, s bravurně vystavěnou atmosférou, důmyslně propracovaným scénářem a příběhem, který je nebývale smysluplný a logický. Vše do sebe zapadá, následující akce potvrzuje předchozí a předchozí nevyvrací následující. V celém snímku jsem snad nenašla jediné slabé místo, ani nenastal okamžik nepochopení, nebo dojem, že věci do sebe nezapadají, jsou zmatené či nepravděpodobné. Závěr není sice nijak šokující, ale příjemně překvapivý a tím tak jen potvrzuje to, že tato Exam nehrála vůbec na prvoplánovost, kde spousta diváků jistě očekává nějaký zdrcující konečný zvrat či mrazivou pointu, nýbrž přirozeně navazuje na celý předchozí děj a logicky tak potvrzuje vše, co se v něm událo. ()

ivishka 

všechny recenze uživatele

Od naprostého odpadu dělí film pouze nepatrný zlomek potencionální pointy. Naprostou náhodou jsem se k tomuto filmu dostala, když jsem sháněla jeden konkrétní snímek (který jsem doteď nesehnala) na doporučení jedné mé kamarádky. Vzhledem k tomu, že se jedná o thriller z jednoduchého prostředí bez jakýchkoliv přikrášlených věcí mě neuvěřitelně naštval konec a vůbec celá ta nesourodost. Za každým slovem od kohokoliv na plátně musíte čekat dvojí smysl a tudíž nevíte ani o co doopravdy jde. Osm lidí, kteří bez ladu a skladu likvidují rafinovaně sami sebe navzájem a neuvědomují si jak skvěle tím ukazují svůj hnijící charakter...Uznávám, že je velká spousta kratochvílí a jednou hlavní jsou filmy zajímavé. Ovšem zřídka kdy narazím na něco, z čeho mi padne čelist až na zem. Tohle? Ani zdaleka není to co jsem si představovala. Exam je vlastně filmem, který se snaží nabídnout NĚCO co celou dobu čekáte ovšem to něco se nedostaví a natolik vás rozdavače hvězdiček ochromí a protože naprosto netušíte O CO jde tak dáte tady plné souhvězdí - smutné. ()

Galerie (23)

Zajímavosti (1)

  • Ve scéně, kdy bere Černý (Chukwudi Iwuji) pistoli strážnému, bere mu Glock. Když mu ji však bere Bílý (Luke Mably), jde o pistoli Sig Sauer. Poté je z pistole zase Glock. (Caaslav)

Reklama

Reklama