Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Fantastická cesta profesora Aronnaxe ve filmovém zpracování z roku 1954 legendárního dobrodružného románu Julese Vernea. Profesor Aronnax, proslulý podmořský vědec je vyzván námořnictvem, aby identifikoval záhadného tvora, který zničil parník v Severním Atlantiku. Po mnoha dnech hledání však najde něco, co vůbec nečekal. Záhadný tvor je ve skutečnosti ponorka budoucnoti Nautilus, řízená kapitánem Nemo. Jedná se o naprosto nadčasový snímek co se týče triků, s vynikajícím scénářem a hereckými výkony. Obzvláště záběry Nautila pod hladinou a potápěčské scény byly na svou dobu něco naprosto fantastického. Je to první širokoúhlý film společnosti Walt Disney. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (73)

VanTom 

všechny recenze uživatele

Disneyovsky zbastardizovaná adaptace nekoncepčně lavíruje mezi odlehčeně infantilním podmořským dobrodružstvím a okleštěnou, nicméně seriózní tragikou Nemova životního osudu. To pak závažné myšlenky o zkázonosnosti lidského pokroku a technologií (ve špatných rukách) či nekonečnosti oceánu (resp. oceánských materiálních zdrojů) těžko nacházejí místo vedle rozkošně hýkajícího lachtana… nebo hystericky rozjařeného, vypočítavého, přízemního námořníka (otravný Kirk Douglas, ale víc za to může scénář). Ovšem na zdařilé (praktické) efekty či výpravu se dá dívat i dnes, vypadají pořád moc hezky (roztomile :)). Jenže co jsou platné, když jsem se skoro prozíval k spánku. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Skvělé zpracování verneovky, což bych od Američanů asi úplně nečekal. K dispozici byli ale skvělí herci v čele s Masonem a Douglasem, kteří na sebe poutají pozornost, ale to se skvěle daří i Lorremu, jenž je správně troubovský. Napínavé, akční a přitom stále v mezích, aby to mohl být film pro celou rodinu. Skvělé kulisy a práce s exteriéry. ()

Reklama

choze 

všechny recenze uživatele

Roztomilé studiové retro přiměřeně dějově věrné předloze (ale člověk musí oželet scény v polárním moři nebo závěrečný mořský vír), s ucházejícím Nautilem i kapitánem Nemem a s Kirkem Douglasem zpívajícím a líbajícím se s tuleněm. Dokonce se najde i pár záběrů ze skutečných exteriérů mimo studio (tropický ostrov), jestli se nepletu. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Vždy mi na těchto starších filmů vadilo, že jsou takové moc uhlazené a málo syrové. Borci zde vylezou z vody, nebo se věnují jiné namáhavé aktivitě a během okamžiku mají zase svůj ulízaný nagelovaný účes. Je pak nesmírně těžké, aby vás takový film dovedl pohltit, když neustále cítíte odstup mezi realitou a filmových zpracováním. S knižní předlohou nejsem obeznámen, za což se musím zastydět. Příběh a hlavně celková myšlenka tohoto filmu se mi však nesmírně líbila a přišla mi extrémně zajímavá. Je určitě zásadním důvodem, proč by měl tento film chtít někdo vidět. Nejvíce mi byl sympatický kapitán Nemo s jehož postojem a názory jsem se nejvíce ztotožňoval. Nepochopitelné mi přišlo jeho počínání v posledních okamžicích jeho života, kdy namísto, aby předal někomu z jeho totálně oddaných následovníků (například své pravé ruce) možnost pokračovat v jeho díle, tak se rozhodl všechno zničit a všechny členy posádky nechat zemřít s ním. Moc mi to nedávalo smysl a považuji to za vcelku zbytečnou a primitivní dramatizaci. [68 %) ()

fefee 

všechny recenze uživatele

Vidieť Kirka s náušnicou a polonahého je teda fakt zážitok, ale bolo to celkom úsmevné a dokonca aj zaujímavé. Veľkou bohužiaľ devízou filmu je jeho skutočná dĺžka pri ktorej sa zákonite muselo niekde ubrať, a to práve na úkor záživnosti snímku, kde niektoré pasáže pôsobia veľmi uťahane a prázdne bez nejakého zásadnejšieho významu. (2,5*) ()

Galerie (84)

Zajímavosti (15)

  • Jedna league je považována za 3 námořní míle na moři (námořní míle je asi 1,15 míle). Pokud by tedy procestovali 20 000 leag, procestovali by asi 68 350 mil, dost na to, aby obepluli Zemi téměř dva a půl krát. (sator)
  • V tomto filmu je zdroj energie pro Nautilus zjevně implikován jako jaderná energie. To je mimo jiné naznačeno jaderným výbuchem Nemova ostrova na konci filmu. V původním románu Julese Verna však Nemo vysvětlil profesorovi systém, který se nejvíce podobá baterii s palivovými články. (sator)
  • Zahrnuto do seznamu 400 filmů nominovaných do 100 nejlepších amerických filmů institutem American Film. (sator)

Související novinky

Zemřel herec Charles Grodin

Zemřel herec Charles Grodin

19.05.2021

Ve věku 86 let zemřel včera v americkém Connecticutu herec Charles Grodin. Mnozí diváci si ho jistě vybaví hlavně jako otce rodiny Newtonových z komedií o sympatickém bernardýnovi Beethoven a… (více)

Reklama

Reklama