Reklama

Reklama

Banksy: Exit Through the Gift Shop

  • USA Exit Through the Gift Shop (více)
Trailer

Obsahy(1)

Legendární streetartista a graffiti writer Banksy, který ani přes nominaci na Oscara neodhalil svoji identitu, vstupuje do českých kin se svým provokativním mystifikačním dokumentem o street artové scéně. Excentrický francouzský majitel obchodu Tonny Guetta, který má stovky hodin záznamů graffiti akcí, marně pátrá po tajemném Banksym a sám se po jeho vzoru rozhodne stát kultovním umělcem. Pod pseudonymem Mister Brainwash (MBW) začíná chrlit jeden artefakt za druhým... Zábavný a vzrušující dokument o kultu pouličního umění, který tento fenomén zároveň odhaluje, zároveň jej relativizuje a sebevzhlíživost některých umělců ironicky shazuje. Stejně jako ve svém umění, i ve filmu Banksy zpochybňuje současnou pouliční výtvarnou scénu, která se stala snobským pozlátkem. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (255)

kaylin 

všechny recenze uživatele

Umění má mnoho podob a sprejerství mezi ně také patří. Ale tohle není dokument o sprejerech, to je dokument o alternativních umělcích celkově, který Banksy režíroval a také jím tak trochu provází. Představují se zde umělci, které já neznám, ale kteří mají co říct. Takoví lidé jsou zajímavý. Samotný dokument ale pro mě víc než představení umělců nefungoval. ()

Zeebonk 

všechny recenze uživatele

Samozřejmě jsem při exhibici počmáraných zdí a slonů znalecky pokyvoval hlavou a poctivě jsem svým dílkem přispěl k davové retardaci. Ne, počkat, to jste byli vy. Jisté je, že kdyby se tento snímek zabýval pouze nejnovější zhovadilostí, zvanou streetart, tak bych ho jistě, jakožto osoba tolerantní k blbosti moderního světa, snadněji rozdýchával. To se ovšem nekoná. Z průzkumů vyplývá, že průměrného diváka nebaví poslouchat sešlou čtyříctku, jak se svými sešlými obdobami pomlouvá sousedku, jejíž pes se jí vysral na trávník a Banksy: Blablabla se od ní v zásadě neliší. Britského frajírka s retardovanou přezdívkou nasere, že vlezlý Frantík vydělal během několika dnů miliony za lepení vlastních ksichtů po stěnách L.A. a rozhodne se natočit dokument, který by tomu nepoctivému a neorginálnímu parchantovi srazil nehorázné příjmy. Nic víc tento dokument neskýtá a já rozhodně nemám zapotřebí sledovat, jak po sobě dva primáti házejí hovna. Tento komentář má také apelovat na jednotlivé kusy tupého stáda, které tento film hodnotí tak nelogicky kladně: Narovnejte si čelist, otřete slinu a okamžitě začněte používat mozek nebo tuhle sračku docpete do TOP 20, jak už máte ostatně ve zvyku. ()

Reklama

Rosana 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv jsem nepřítelem jakýchkoliv dokumentů, po shlédnutí tohoto díla jsem byla skutečně nadšená. Banksy, jako známý streetartový umělec, se tak vyděsil z dokumentu svého přítele Jarrieho, že se na okamžik stal i filmařem a dokument o sobě a jiných streetartových umělcích raději sestříhal sám. Vznikla zajímavá biografie Jarrieho, později Mr. Brainwashe, postavičky, která udělala z volného umění komerci prakticky behěm jednoho dne. Neboli nadšení je pro umění potřeba, ale nadšený blbec může být víc nebezpečný, než netalentovaný chytrák. ()

Toj 

všechny recenze uživatele

Musím říct, že jsem se dlouho tak úžasně nebavil.. A navíc se mi dostalo všeho, co jsem mohl jen chtít... Film o lásce k filmovému záznamu. film o streetartu, film o umění, film o retardovi, film o nevkusu a pozérském obchodu s uměním... Banksy pokládá několik zcela zásadních otázek z oblasti umění... Nedovedu si představit, že by MBW byla skutečná postava.. Banksy ve filmu říká, že chtěl natočit dokument, aby ukázal, že streetart není o penězích.. Pravděpodobně udělal mnohem víc... Vytvořil geniální mystifikaci, které problematiku tematizuje a natočil falešný dokument, který se ani nesnaží být příliš uvěřitelný... Kdyby byl věrohodnější a události nebyly tak přehnané, to zrcadlo by asi tak nefungovalo... Každopádně vnímám tenhle film jako součást mnohem rozsáhlejšího uměleckého díla.... Zábavná je představa, že obrazy MBW vytvořil sám Banksy... Není nakonec za hlupáka uplně každý konče divákem? :) ()

Rogue 

všechny recenze uživatele

Mystifikační peklo o několika liniích. Možná o komerci, možná o street artu, možná o tom, kdo rozhoduje co je a není umění a jak dobře se bude prodávat. Zcela nejspíš ale o tom, jak snadné je zblbnout lidi. Každopádně je celý dokument vtipný, což diváci přes svou snahu důvěřovat či naopak objevit pravdu často přehlížejí. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (4)

  • V deviatej minúte, počas rozhovoru so Space Invaderom, môžeme za ním vidieť plagát k filmu Osvietenie Stanleyho Kubricka, ktorý je zostavený z maličkých doštičiek. (TMNT)
  • Název odkazuje k jednomu z Banksyho děl, kdy na idylický obraz krajinky přimaloval upozornění na východ vedoucí skrze obchod se suvenýry. (Stegman)
  • Po dlouhých spekulacích a fabulování i ze strany samotného Banksyho, který sváděl novináře na falešnou stopu, je údajně jeho pravé jméno Robin Gunningham. (Ukko)

Související novinky

Oscar 2011 - výsledky

Oscar 2011 - výsledky

28.02.2011

Stejně jako každý rok, i letos nám akademici připravili nějaké to překvapení. Letos je ve znamení obrovského neúspěchu Opravdové kuráže, která neproměnila ani jednu z deseti nominací a podobně… (více)

Nominacím na Oscary vládne koktavý král

Nominacím na Oscary vládne koktavý král

26.01.2011

83. udělování Cen Americké filmové akademie proběhne v neděli 27. února. Do té doby můžete tipovat, kdo bude vítězem. A nebude to lehké, letos se v pomyslném pelotonu setkali velmi silní běžci.… (více)

Reklama

Reklama