Reklama

Reklama

Šípková Růženka

(festivalový název)
  • Austrálie Sleeping Beauty
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

V psychologickém australském filmu režisérky Julie Leigh se seznamujeme s Lucy (Emily Browning), tajemnou dívkou a mladou univerzitní studentkou, kterou pronásledují neustále životní problémy. Její život nabere jiný směr poté, co se přihlásí na inzerát tajemné agentury, která svým zákazníkům poskytuje erotický servis. Lucy se noří do světa spánku a jako novodobá Šípková Růženka slouží jako prapodivný spící společník klientům agentury. (ČSFD)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (126)

Radiq 

všechny recenze uživatele

Ten kontrast mezí krásou a nevinností Emily Browning a tou provokativní promiskuitou a šokující odhalující erotikou, to asi očividně hodně lidí neskouslo. Naopak mě to přišlo docela zajímavý. Beru jako velkou odvahu, že do toho Emily šla a nechala se od těch úchylnejch gerontů olizovat, ochmatávat a bůhví co ještě. Fuj. Akorát ten konec byl trochu divnej - myslel jsem, že bude čekat všechno, protože mezi náma, ono se dá čekat všechno, když vás zavřou spící do pokoje za takovej balík. Já v tomhle filmu ale nevidím jen ty úchylnosti, divnosti a sexuálnosti, ale určitou uměleckou hodnotu. Ta spočívá v mnoha věcech a myslim, že každej si je v tom musí najít sám. A nebo ne a pak tomu dát nízké hodnocení... ()

sulimo 

všechny recenze uživatele

Parádně natočený film o ničem. Film, který se tak strašně snaží být artový a obrazově šokující (což zas tak moc teda neni), že se z té své snahy zapomněl vůbec dít. Pro mě to byla až neuvěřitelně povrchní a plochá podívaná postrádající jakýkoli element, který by diváka někam dějově posunul, obohatil. Tohle se snad raději mělo stát pornem, jelikož oním nulový příběhem tomuto druhu filmu spíše odpovídá a vzhledem k tomu, že jediným tahounem a důvodem, proč se na to chlípné postarší generace budou dívat a hvězdami zde plancat je právě ona nahota, která, kdyby se více "rozvinula", udělala by mnohé, třeba zajímavější film:-). Takhle to je jen krásně natočená nuda. ()

Reklama

kingik 

všechny recenze uživatele

Jsem si nejdříve myslel, že se podle anglického názvu jedná o novou verzi pohádky o Šípkové Růžence. Mladá dívka v tomhle filmu opravdu usíná, ale pro zcela jiné účely a za jiných podmínek. Naše hrdinka jménem Lucy se rozhodne něco si přivydělat a na inzerát přijme práci luxusní společnice pro bohaté a hlavně zvrhlé páprdy, kteří poté, co je jí její šéfovou podáno uspávadlo, si s ní můžou v posteli dělat co se jim zlíbí, akorát pohlavní styk je zakázán. Chudák holka jen vzdáleně tuší, co to s ní ti chlípníci ve spánku provádějí a krutou pravdu se dozvídá až už je pozdě. Emily Browning většinu filmu toho na sobě moc nemá, což pánské publikum potěší. Import z Austrálie usiluje o to, aby šokoval a režisérka prokázala nejen svůj sklon k perverzi, ale také to, že je schopná natočit hodně divný film se zvláštním charakterem hlavní postavy, který si hodně těžko získá příznivce z řad běžného konzumního diváka. Ten se filmu obloukem vyhne a ostatní si ho pustí ze zvědavosti. To samé jsem udělal i já. 60% ()

MA.KI 

všechny recenze uživatele

Velice zvláštní / nejednoznačný / bizarní / surreální / neskutečně originální a (pro někoho) snad i perverzní film, jenž by si určitě zasloužil zevrubnější analýzu. Já zmíním snad jen to, že velmi podstatný je element či motiv SPANÍ, který by měl vyvolávat nemálo asociací (jistý způsob života pln apatie, (p)oddanosti, lhostejnosti,…). Však již titul vystihuje mnoho. ~ Hlavní představitelka Lucy se pohybuje životem bez emocí, rutinně, přičemž jádro jejího bytí tvoří škola a několik různých prací či brigád, z nichž se ta nejnovější značně vymyká normálu. Vytvoří se jakési dva rozdílné světy, jež vedle sebe existují a v nichž Lucy střídavě pobývá. Už samotný fakt, že se v tom druhém nechává dobrovolně uspat, aniž by věděla, co s ní poté zákazníci praktikují, je alarmující a zneklidňující. Stejně jako nevážení si sama sebe, prodávání se, izolování se od okolí apod. Ta podstatná sdělení, jež nám chce autorka a zároveň režisérka Julia Leigh sdělit, jsou skryta (za symboly), zakódována, případně jen naťuknuta, zkrátka: Diváku snaž se, popusť uzdu své fantazii, zapoj mozek a dedukuj. A stejně na spoustu otázek odpověď nenajdeš! ~ Složitá, komplikovaná a záměrně chladná až odtažitá záležitost o křehkosti i zvrhlosti, o marasmu i přirozené kráse, rozhodně však ne film na zrelaxování. Film esteticky zajímavý, s jasně danou a dodržovanou formou i slušnou dávkou nahoty. Zneklidňující, avšak na Shame zřejmě nemá. ~ ~ Někteří lidé předstírají smrt. Já předstírám život. ()

pufina 

všechny recenze uživatele

Nápad rozhodně zajímavý a název jakbysmet (to spojení s pohádkou, to prostě dovede šokovat a zároveň to i pobaví). Sleeping Beauty je plný nahoty (nahota starších pánů se dala překousnout, naštěstí se tam nevystavovali, uff), mrazivých chvil, ale byl tak neuvěřitelně nudný (ano, pánové jistě ocení ženské křivky a nahotu), že je i ta malá špetka zajímavosti se tam zkrátka ztrácí... ()

Galerie (45)

Zajímavosti (2)

  • Film byl v roce 2011 vybrán do hlavní soutěže na filmovém festivalu v Cannes. (acsmp)

Související novinky

Zemřel herec Hugh Keays-Byrne

Zemřel herec Hugh Keays-Byrne

02.12.2020

Ve věku 73 let včera opustil filmový svět australský herec Hugh Keays-Byrne. Informaci zveřejnil jeho zástupce a později ji na svém facebookovém profilu potvrdil i dlouholetý přítel a spolupracovník,… (více)

Reklama

Reklama