Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ve snímku Orlie pierko pokračují osudy některých protagonistů z filmu Medená veža. Správce horské chaty Valer (I. Rajniak) a jeho kolega a kamarád s přezdívkou Starec (I. Mistrík) se kvůli pašování zboží přes polskou hranici dostali do vězení. Do svého horského působiště se vracejí až po dvou letech. Podle očekávání se při první návštěvě hospody nesetkají s vlídným přijetím ostatních horalů. Udělali totiž tu hloupou chybu, že se nechali chytit. Nejvíc jim ovšem zkazí náladu policejní nadporučík Pardek (V. Müller), který je dostal za mříže. Nabízí oběma kumpánům smír, pokud nadobro přestanou s pašováním. Pro Valera je to příležitost, jak se před svými lidmi rehabilitovat. Pardekovu nabídku odmítne, a navíc přede všemi prohlásí, že bude pašovat zboží nadporučíkovi před nosem, aniž by mu Pardek mohl cokoliv dokázat… (Česká televize)

(více)

Recenze (92)

jondzavid 

všechny recenze uživatele

Dosť zbytočné pokračovanie dokonalej Medenej veže. Hrdinovia Orlieho pierka majú síce vybudované sympatie z predchádzajúceho dielu, ale druhý príbeh postráda jeho sviežosť - je to už len pesimistickejšia varianta, ktorej pôsobivosť je len nostalgiou za lepšími časmi MV. Stále však zábavnejšie ako tretí počin Stratená dolina. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

I když se ze začátku může zdát, že se pokračování skvělého horského dramatu kompletně přetočilo v komedii, postupný vývoj přinese daleko více než jen zákeřně, ale s humorem se mstící dvojici kamarádu ze Ztracené doliny. Krásnou Emilii střídá nádherná Andrejka, herecký souboj Vlada a dvou Ivanů je vynikající a nakonec i velmi slušného dráma se zde dočkáme. ()

Reklama

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Když tenhle film běžel v premiéře, byl jsem jako puberťák zamilovaný do Andrey Čunderlíkové. Už proto musím dát vysoké hodnocení. Film řeší ve své době počínající normalizace zásadní problémy lidského charakteru, ale i skutečné svobody. Kamarádi se vracejí z vězení a jsou přivítáni s posměchem. "Odměnou" za odsezení zasloužilého trestu je odejmutí vysokohorské chaty. Jak se vyrovnat s tím, že se nemůžete vrátit ke své lásce, do svých milovaných velehor, jak jste o tom snili po celé ty dva roky basy? Jediný, kdo chlapům rozumí, je mladičká studentka; nadporučík Pardek je neoblomný, čestný muž a nemůže si dovolit, aby muži pokračovali v pašeráctví. Je to čisté furiantství, s jakým přivádějí Pardekovi pod okna nejprve ovce a potom i koně. A nadporučík se musí rozhodnout - má trvat na předpisech nebo si vzpomenout na bývalé přátelství a pomoci jim, aby opět našli svoji bývalou sílu a radost ze života? Láska k horám vítězí... Výborný film, snad ještě maličko lepší než první díl - Medená veža... ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Volné pokračování Medenej veže je sice stále drama,ale tentokrát se v něm vyskytují i prvky komedie a celkový výsledek vůbec není špatný.Jistě Medená veža byla určitě lepším filmem,ale i tento snímek se mi líbil,hlavní rozdíl spočívá v tom,že tentokrát jsem se víc zasmál a dramatická zápletka je trochu slabší,každopádně zůstala hlavní dominanta obou filmů-Vysoké Tatry,záběry na ně jsou nádherné,a kdybych byl Slovák,cítil bych větší hrdost než Američan,když sleduje filmy jako Četa nebo Černý jestřáb sestřelen. ()

Juto 

všechny recenze uživatele

Toto je pokračovanie nádherného filmu ,,Medená veza". Bohužiaľ ,,Orlie pierko" stratilo väčšinu ducha svojho predchodcu. Veľké témy lásky a cti sú spracované akosi ironicky. V centre pozornosti je myšlienka: slobodný môžete byť len vtedy, keď budete dodržiavať pravidlá spoločnosti.,,Orlie pierko" nie je zlý ani otrepaný ako propagandistické filmy z 50. rokov. Chce to len ukázať, že polícia je dobrá, keď ste dobrým občanom. Za týchto okolností nie sú hory a príroda v tomto filme dôležité, aj keď som to chcel. Len vypĺňajú príbeh. 6/10 ()

Galerie (23)

Zajímavosti (12)

  • Andrea Čunderlíková (Tonka Surka) spomína: "Mám milú spomienku na scénu v maskérni. Mala som Ivana Rajniaka (Valer) zvádzať a dať si dole podprsenku. Samozrejme som sa nechcela vyzliecť, to bolo jasné. Povedala som pánovi režisérovi, že to teda nie. Ale on na tom trval - vraj kamera bude zozadu, nič nebude vidieť. Dohovorila som sa s maskérkou a nechala som si oblepiť prsia leukoplastom. Martin Hollý povedal: Budeme to točiť naostro, nikto tam nebude. Všetkých vyhodil. Ale chudák pán Rajniak bol vidieť z "enfacu". Dala som si dole podprsenku a on sa začal strašne smiať. Keď videl tie prsíčka oblepené leukoplastom, dostal hysterický záchvat smiechu. Aj vo filme má v tejto scéne prekvapený výraz. Tak to je preto, že som tam mala leukoplast." (Raccoon.city)
  • Film bol nakrútený za pomoci Správy Tatranského národného parku Horskej služby vo Vysokých Tatrách a AZNP Mladá Boleslav. (Raccoon.city)
  • Chata v Stratenej doline bola postavená v tzv. Filmárskom žľabe (cca 10 m pod Lomnickým sedlom), čisto pre potreby natáčania a stála v tej dobe pol milióna československých korún. Ešte v roku 1974 tam chata stála. Demontovaná bola postupne. Zhotovitelia chaty dostali podmienku, že ju po skončení natáčania musia zlikvidovať. Pozostatky chaty dnes dokumentujú len železné trubky, na ktorých bola stavba upevnená. Na vrchu Lomnického sedla sa nachádza informačná tabuľa, oznamujúca, že sa tu film natáčal. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama