Reklama

Reklama

VOD (1)

Píše se rok 1973 a svět je ve studené válce. Britská vláda ale tuší, že má problém. Právě byl při jedné z akcí zpravodajské služby v Budapešti zabit britský agent. Zdá se, že tajná služba má ve svém středu zrádce, tajného nepřátelského špióna, takzvaného „krtka“. Bývalého člena tajné služby, George Smileyho, vyhledá člen vlády a pověří ho pátráním po krtkovi. Smiley si k sobě vyžádá dva pomocníky, Petera Guillama a bývalého spolupracovníka Mendela. Smiley vychází z úvah, které měl ohledně „krtka“ bývalý velitel tajné služby, jemuž neřekl nikdo jinak než „řídící“. Řídící uvažoval, že krtek se musí nacházet mezi nejvyšším velením. George Smiley tedy zúží okruh podezřelých na čtyři hlavní postavy. Těmi jsou současný „řídící“ Percy Alleline s krycím jménem „Švec“, jeho zástupce, Bill Haydon/Krejčí, Roy Bland/Voják a poskok a bezskrupulózní oportunista, Toby Esterhase. George se vrací hluboko do minulosti a vzpomíná, jak právě Percy přišel s celou řadou zajímavých informací, jejichž zdroj ale nechtěl odhalit. Tehdy to přímo před řídícím na poradě vyvolalo velkou hádku. Nicméně tajemný zdroj informací byl označen jako součást operace „Magie“. George má za to, že krtka řídí ruský diplomat Polyakov, kterému v tajné službě přezdívali „Karla“. S Polyakovem se George už v minulosti potkal a moc dobře ví, že Polyakov je nerovný soupeř, protože je fanatik. George začíná mapovat změny, které nastaly po odvolání původního řídícího. To, že postupuje správně, mu potvrdí návštěva bývalé agenturní analytičky, Connie Sachsové. Právě ona si všimla důležitosti Polyakova v hierarchii sovětské londýnské ambasády. Obratem byla z tajné služby vyhozena Tobym Esterhasem a Allelinem. George také záhy najde oficiálně mrtvého britského agenta, Jima Prideauxe, který měl být zabit v Budapešti. Jim je nedobrovolně uklizen na venkov, kde učí v jedné malé škole. George má rovněž nečekanou návštěvu přímo ve svém domě. Najde tam na druhou kolej odsunutého agenta Rickiho Tarra. Ten mu vypráví, jak se na misi v Istanbulu sblížil se sovětskou agentkou Irinou, která byla ochotná přeběhnout k Britům výměnou za informace o „krtkovi“. Tarr tehdy o Irinině nabídce vedení informoval, to však nereagovalo. Kdo však o sobě dal vědět, byli Rusové. Irinin manžel byl zavražděn a sama Irina zmizela. Tarr, který se do ní zamiloval, by jí rád pomohl do bezpečí Británie. George začíná hledat důkazy přímo v tajné službě. Ty mu tajně opatřuje Peter, který je z úřadovny vynáší... (TV Prima)

(více)

Zajímavosti (30)

  • Peter Guillam (Benedict Cumberbatch) je homosexuál, což je zajímavé zejména kvůli narážkám na sexuální orientaci slavného detektiva v britském seriálu Sherlock (2010), kterého ztvárnil právě Cumberbatch. (DivX)
  • Režisér Tomas Alfredson přirovnal postavu Smileyho (Gary Oldman) k želvě, protože „želva má tolik svého těla schovaného pod krunýřem, je neměnná a nemá mnoho různých výrazů." (Zuzyzss)
  • Gary Oldman popsal přístup Tomase Alfredsona kvůli natáčení pomocí dlouhého objektivu jako téměř voyeuristický. "Bylo to jako kdyby nás odposlouchával a sledoval. Je to něco, co asi pro svůj špionážní film chcete." doplnil herec. (Zuzyzss)
  • Gary Oldman se vydal do obchodu s brýlemi Old Focals v Pasadeně, aby našel ty správné brýle pro svou postavu Smileyho. "Brýle jsou vtipné věci. Pro Smileyho jsou ikonické. Je to jako Aston Martin a vodka Martini pro Bonda." pronesl herec, který vyzkoušel stovky brýlí, než našel ty pravé. (Zuzyzss)
  • Francouzskou píseň ze závěru filmu "La Mer" od Julia Iglesiase byla vybrána proto, že ji filmaři považovali za skladbu, kterou by George Smily (Gary Oldman) poslouchal, kdyby byl o samotě. Tomas Alfredson popsal píseň jako "všechno, co svět MI6 není." (Zuzyzss)
  • Filmaři považují použitou verzi George Smileyho (Gary Oldman) jako tu nejemocionálnější. "V Garyho očích vidíte divočejšího člověka, pravděpodobně může být více krutý, nebo i více melancholický. Je to muž, který se snaží působit jistým způsobem, ale přitom je uvnitř něj obrovský smutek." vypověděli autoři. (Zuzyzss)
  • Benedict Cumberbatch popsal svou roli Petera Guillama jako absolutní herecké cvičení. "Vždy jsem chtěl hrát špióna, protože nikdy nejste tím, čím se zdáte být." řekl ke své roli. (Zuzyzss)
  • Film je věnován scenáristce Bridget O'Connor, která zemřela na rakovinu ještě před dokončením filmu. (Kiyoshi)
  • Gary Oldman měl mít původně šedou paruku, ale odmítl ji, jelikož by to podle něj nevypadalo tak přirozeně, jako když si vlasy obarví. (Kiyoshi)
  • Textový procesor, který lze vidět v kanceláři "Cirkusu" (jiné jméno pro MI6, vymyšleno autorem knižní předlohy Johnem le Carré), je model Wang 1200, který je vůbec první svého druhu. (Kiyoshi)
  • Tvůrci hledali herce do role Smileyho 18 měsíců. Už chtěli zrušit natáčení, když si producent Tima Bevana vzpomněl na Garyho Oldmana. (Kiyoshi)
  • Autor knižní předlohy "Tinker, Tailor, Soldier, Spy" John Le Carré - vlastním jménem David John Moore Cornwell - napsal knihu podle vlastních zkušeností z působení v MI5 a MI6, kde pracoval mezi lety 1950 a 1964. Většina obsahu knihy je sepsána podle skutečných událostí. (Kiyoshi)
  • Hosta na vánoční párty, který poněkud neohrabaně nabízí židli slečně, ztvárnil autor literární předlohy John Le Carré. (Kiyoshi)
  • Ve filmu je zápletka okolo informace zvané "poklad", která obsahuje jméno dvojitého agenta, zasazena do Maďarska. V knižní předloze se však jednalo o Československo. Část filmu se natáčela v Maďarsku a ne v zemích bývalého Československa, protože pro filmaře bylo natáčení v Maďarsku o 20 % levnější než v Česku. (Kiyoshi)
  • Scenárista Peter Morgan napsal hrubý koncept filmu, následně ale odstoupil od projektu kvůli úmrtí v rodině a zůstal pouze jako výkonný producent, mimo jiné po boku autora knižní série Johna Le Carrého. (SydneyB)

Související novinky

Režisér Sněhuláka hledá vykoupení

Režisér Sněhuláka hledá vykoupení

25.06.2018

Tomas Alfredson, režisér univerzálně nenáviděného Sněhuláka s Michaelem Fassbenderem, by si rád napravil reputaci. Autor oceňovaných snímků Ať vejde ten pravý nebo Jeden musí z kola ven se proto… (více)

Zemřel legendární John Hurt z Vetřelce

Zemřel legendární John Hurt z Vetřelce

28.01.2017

Většina herců je ráda, když za život nastřádají hrstku výrazných rolí. John Hurt, jenž nás právě opustil ve věku 77 let (zákeřná rakovina...), ale na tak malé ambice kašlal. Hurt začal hrát ve… (více)

Scorsese předává Nesbøva Sněhuláka

Scorsese předává Nesbøva Sněhuláka

01.05.2014

Tři roky staří Lovci hlav, kteří byli adaptací stejnojmenného románu Joa Nesba, konečně dostanou „bratříčka". Kolem další knihy slavného norského spisovatele, ponuré detektivky Sněhulák, dlouho… (více)

Další špionážní adaptace na cestě

Další špionážní adaptace na cestě

30.03.2014

John le Carré je britský klasik thrillerové špionážní literatury a v poslední době se s kvalitními adaptacemi jeho knih roztrhl pytel. První vlaštovkou byl Nepohodlný, zfilmovaný před 10 lety, ale… (více)

Reklama

Reklama