Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jednou přinesla kořenářka starému králi zvláštní rybu. „Kdo ji sní, porozumí řeči zvířat“, řekla. Kousek ryby, i přes přísný zákaz, snědl mladý králův sloužící Jiřík. Král ho za to potrestal a poslal ho do světa, aby mu přivedl nevěstu, krásnou Zlatovlásku. Klasickou pohádku K. J. Erbena zná v Čechách, na Moravě a ve Slezsku snad každé malé dítě. Tato pohádka patří k těm nejmilovanějším už od roku, kdy se na našich obrazovkách objevila poprvé. Písničky napsali Angelo Michajlov a Eduard Krečmar. Zlatovlásku si zahrála Jorga Kotrbová (zpívá Jitka Molavcová) a Jiříka Petr Štěpánek. (Česká televize)

(více)

Recenze (329)

monolog 

všechny recenze uživatele

Klasická z nejklasičtějších pohádek plná chytlavých melodií s ještě lepšími texty a s tak erbenovsky pohádkovou atmosférou, že ani jeho psané knížky ji neumí navodit lépe. Petra Štěpánka jsem vždycky jako dítě považoval za jeden z ideálů mužného prince. Navíc výprava i kostýmy jsou ťip ťop a příběh není brán jako jednoduchá linie hlouposti pro dítě=idiota (což se děje obvykle dnes). Jedná se jako mnohdy jindy o sice pohádkovější, ale dospělácky podaný film, kterému porozumí i to nejmenší dítě podpořený skvělými herci a nádhernou připomínkou dětství pro každého. ()

duddek 

všechny recenze uživatele

Zlatovláska dlouho unikala i mně. V prvních 10 minutách jsou nahuštěny tři písně, to je neúnosné... i jinak potom hrají hlavně výplňkovou roli, bez nich by se děj vešel do dvaceti minut. Erbenovy předlohy se však drží hodně věrně, to se musí uznat (až na moře-jezero, krále měli setnout atp.). Moje výhrady proto nesměřují ani tak k filmovému zpracování, jako spíš k pohádce samotné: celý děj je podivný – proč stařenka králi jen tak přinese hada? Proč ten Jiříkovi najednou vyhrožuje smrtí, jestliže přelije, nebo nedolije? Jak to, že najednou chce za ženu nějakou Zlatovlásku, o které do té doby nikdy neslyšel? A jak může chtít Jiříkovi srazit hlavu, když přijde zpátky ze světa bez Zlatovlásky? Proč by se v tom případě vůbec vracel? Navíc Jiřík neuposlechne rozkazu neochutnávat, a stejně je za hodného... kde to jsme? A proč jsou zvířata vyobrazena jako úplní tupci (kromě koní), kteří říkají svorně totéž a pořád to opakují? No, chci říct, že Erben má i povedenější pohádky. Nelogičnostem se ovšem nevyhnula ani filmová adaptace (Jiřík po vyplutí na jezero začíná svou písničku slovy "Nes mě, loďko, ke břehu", přitom zámek je uprostřed jezera). Ale berte prosím tenhle komentář s rezervou. :) "Pomoz nám, sestřička si zapíchla trn do prstu." :-o ()

Reklama

zette 

všechny recenze uživatele

Pohadka, ktera ma jedny z nejhezcich pisnicek, jez si pobrukuji uz tyden v kuse. Dejove me to zase tolik nezaujalo a verim, ze by se nasel v te dobe lepsi typ pro Zlatovlasku nez Jorga Kotrbova. Na to, ze jde jen o televizni pohadku, nemaji se tvurci za co stydet. Pri dnesnich pohadkach uz muzeme jen vzpominat na drive polozenou vysokou latku. ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Tahle televizní pohádka mohla klidně konkurovat svým filmovým kolegyním. Báječné písničky, které prostě miluji, krásná princezna, nechutně zlý král, asi nejhezčí "princ" českých pohádek v podání mladého Štěpánka. Jen ta loutková zvířátka mi docela vadila, ale jako televizní pohádka opravdu nadprůměr. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Spočítala jsem to a mám na svém seznamu oblíbených pohádek celkem 25 filmů, a z nich jenom Zlatovlásku režírovala žena. Je to ale ostuda. Zlatovláska je hodně televizní, minimalistická a uzpívaná, ale ty temné hudební momenty, až hororové obrazy (místnost plná sester se skrytými obličeji!, mrtvola vystavená v katedrále) a ten efekt, jakým se zlatovlasé panně třpytí vlasy, když sejme loktušku, se mi stejně vždycky budou líbit a tento film v mých očích povyšovat. Zároveň by se mohl člověk solidně ožrat, kdyby si dal panáka pokaždé, když by si pokládal otázky týkající se vnitřní logiky světa této pohádky. Jak se dostali mravenci na ostrov uprostřed jezera? Jak to, že Jiřík ani Zlatovláska nezemřou, když si do ruky nalejí mrtvou vodu? Když Jiříkovi cesta za Zlatovláskou trvala minimálně půl roku, jak se ocitli holubi peroucí se o její zlatý vlas tak strašně daleko od jezerního zámku? Proč Jiříkovi víc záleží na životě mouchy než na životě pavouka? Porodila královna dvanácterčata nebo měl Pešek každou ze svých dvanácti dcer s jinou ženou, když jsou všechny podobně staré? Proč si šťabajzna Houlihanová myslela, že o ni Jiřík bojuje pro sebe, když při každé příležitosti všichni říkají, že je tam jménem svého krále? Samé otázky. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (19)

  • Petr Štěpánek (Jiřík) uvedl, že film se u nás přibližně patnáct let nesměl vysílat, protože v té době už měl Jan Tříska zákaz vystupovat, takže zakázali vše v čem se vyskytoval. Ale třeba v Sovětském svazu se film vysílal, přičemž odtamtud chodily Štěpánkovi děkovné dopisy. (JoranProvenzano)

Reklama

Reklama