Reklama

Reklama

V zimě roku 1952 britská policie dostala hlášení o vloupání do domu profesora matematiky a kryptoanalytika Alana Turinga (Benedict Cumberbatch). Namísto pachatele tohoto zločinu však v poutech odvedli samotného Turinga, který byl obviněn ze sexuálních přestupků a čekal ho zničující soudní proces. Téměř nikdo ze zúčastněných nevěděl, že jde o válečného hrdinu, který se spolu s týmem podílel na prolomení kódu legendárního německého šifrovacího stroje Enigma. The Imitation Game vypráví příběh matematického génia, který díky svému úžasnému talentu pomohl zkrátit 2. světovou válku a zachránil tak tisíce lidských životů. (Forum Film CZ)

(více)

Videa (11)

Trailer 1

Recenze (1 218)

Hild 

všechny recenze uživatele

Film, který výborně klame tělem. Byl zde moment, kdy mě silně zamrazilo v zádech, kdy mi spadla čelist a já chtěla dát filmu 5*, ale v záhy, jsem si uvědomila, že to ani náhodou není zásluhou filmu jako takového, ale spíše momentem, kdy jsem si uvědomila obrovskou sílu tohoto příběhu a co vše se ukrývá na pozadí, úplně stejný pocit by ale u mě nepochybně dokázal vyvolat i kvalitní článek o životě Alana Turinga. Film je to samozřejmě výborný ve všech směrech, po řemeslné i herecké stránce bezchybné, celé dvě hodiny vám utečou jako voda, jen zde tentokrát námět jasně převyšuje samotný film. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Můj mozek je všelijaký, jen ne matematicko-fyzikální, a válka mi mnohem víc imponuje macho těžkou artilerií, roztrhanými kusy těl a epickou mírou destrukce, než nějakou geekovskou šifrou, vzorečky, kódy a dekódy, nicméně i tak jsem si tento film užil - je krása podívat na tak kvalitně (leč klasicky "akademicky sušše") zfilmovanou skrytou část druhé světové, která ve výsledném reálném významu mohla to vojáčkování dokonce i předčit. Celé to funguje jak pro zájemce o zajímavé momenty dějin, tak čistě jako film - který se stále pohybuje kupředu a Cumberbatch je ten kdo táhne. ()

Reklama

viperblade 

všechny recenze uživatele

Zhlédnuto v kině. Naprosto parádní film a dokonalá ukázka toho, jak natočit silné drama, které může fungovat na několika různých frontách, speciálně když máte takovýhle námět. The Imitation Game totiž funguje nejen jako drama na pozadí války, ale jako hodně nepříjemné svědectví o tom, jak se můžeme chovat k lidem, kteří dokázali něco neskutečného, ale jen proto, že jsou jiní, s nimi budeme zacházet jako se špínou. Pokud náhodou ještě někdo nevěří, že Benedict umí fakt hrát, pusťte si tento film a pak pochopíte, proč mu minimálně tu nominaci na Oscara přeju. Nechápejte mě špatně, i Keira odvedla fantastickou práci, ale co Benedict předvádí a jak se dokázal ponořit do tak složitého charakteru, jakým Alan Turing byl, je opravdu obdivuhodné. Tady není o čem přemýšlet, 100 % a jeden z TOP filmů roku 2014. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Suverénní řemeslná prácička, v níž se slabiny nacházejí jen velmi těžce. Ale to bude nejspíše tím, že na této životopisné úrovni, kde ambice směřují od první klapky ke zlatým soškám, se zkrátka chyby nepřipouštějí. Film je pravda velice chladnou, emocionálně odtažitou výpovědí o významném životním úseku svého neméně chladného geniálního hrdiny, která působí příliš strojeně i díky výkonu mistra Cumberbatcha, jenž prochází celým příběhem s neměnným výrazem "matematického blbouna", ale zároveň se jedná o nesmírně poctivou, sympaticky staromódní žánrovku, která splňuje takřka všechny předepsané filmové vzorce, a to včetně onoho Cumberbatchova projevu, neboť věrohodněji ztvárnit matematického blbouna asi nelze. Pochvalu si ale zaslouží i Alexandre Desplat, lidé od kulis a kostýmů a hlavně samotný pan Turing, o jehož velikosti i zásluhou tohoto snímku nyní nepochybuji. 80% ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Turingova Čistá duše, která se nimrá v (nej)méně zajímavých aspektech jeho osudů (a když se jim věnuje, tak ve stylu reklamy na klišé "když půjde on, tak my také" či "heuréka" apod.), aby ty nosnější a nepoměrně zajímavější události nepochopitelně zahrála do autu. Zaujme tedy ve výsledku především Cumberbatchův výkon. Ani ne tak sám o sobě (i když to také) jako spíše v kontextu jeho zásadních rolí, kdy po Hawkingovi, Sherlockovi a Assangeovi již počtvrté hraje papírově tak podobný archetyp role "odd duck" génia, aniž by přitom v žádném ohledu (či jen gestu) nevarioval jednu a tutéž polohu stále dokola. ()

Galerie (62)

Zajímavosti (140)

  • V roku 1951 Nock (Rory Kinnear) používa korekčnú kvapalinu na opravu mena na zatykači na meno Turinga (Benedict Cumberbatch). Prvá korekčná kvapalina bola vynájdená v roku 1951 a nebola komerčne dostupná niekoľko rokov. (Pat.Ko)
  • Na začiatku filmu vidíme archívne zábery z 2. svetovej vojny - napríklad niektoré vojenské lode. Tieto zábery v skutočnosti pochádzajú z prvej svetovej vojny a zobrazujú nemeckú Hochseeflotte (Flotilu vysokých morí) smerujúcu po kapitulácii do Scapa Flow. V skutočnosti žiadne bojové lode z obdobia 2. svetovej vojny nefungovali na uhlie, čo spôsobovalo hustý čierny dym, ktorý vidíme v týchto záberoch. (Pat.Ko)
  • Keď Alan (Alex Lawther) v roku 1928 sedí vo škole s priateľom Christopherom (Jack Bannon), má na kolenách brožovanú knihu s modernými krížovkami. V roku 1928 neboli brožované knihy ani moderné krížovky bežné. (Pat.Ko)

Související novinky

Cumberbatch a velký elektrický duel

Cumberbatch a velký elektrický duel

20.12.2016

V minulých letech platilo, že si zhruba polovinu filmových a seriálových géniů zahrál Benedict Cumberbatch. Britská hvězda se objevila v Hawkingovi, Sherlockovi, Kódu Enigmy, Doctoru Strangeovi nebo… (více)

Filmy roku dle TOP uživatelů ČSFD.cz

Filmy roku dle TOP uživatelů ČSFD.cz

30.12.2014

Mezi za oceánem nejlépe hodnocenými filmy roku 2014 je hodně těch menších, nezávislých, které k nám ještě nedorazily - Inherent Vice, Birdman, Slídil, Whiplash, Hon na lišku, Kód Enigmy nebo Teorie… (více)

Benedict Cumberbatch je Doctor Strange

Benedict Cumberbatch je Doctor Strange

05.12.2014

Po několika měsících spekulací je konečně jasno. Role špičkového neurochirurga Stephena Strange, který se po autonehodě zaplete do hrátek s magií a alternativními dimenzemi, si zahraje Benedict… (více)

Reklama

Reklama