Reklama

Reklama

VOD (1)

Poslední léta svého života tráví Margaret Thatcherová osaměle v soukromí. V halucinacích promlouvá se svým zemřelým manželem a promítají se jí hlavní události jejího života. Narodila se jako dcera hokynáře a po studiích na Oxfordu se už od začátku 50. let začala angažovala v komunální politice... (TV Prima)

Videa (35)

Trailer 4

Recenze (710)

playboxguest 

všechny recenze uživatele

Bože, ta Meryl je prostě dechberoucí, tý bych, za to, co tu předvádí, z fleku vrazila pět hvězd. Škoda, že je z filmu tolik cítit, že by s méně talentovanou herečkou značně ztratil, protože je de facto o ničem a žádnou dějovou linii nenaplnil ničím výraznějším. Část s nejstarší Margaret mi navíc připomíná přes kopírák vzatou Iris Murdochovou, v jejímž příběhu si Jim Broadbent zahrál (shodou náhod?) dost podobnou roli. Ať už bude pro vás tenhle film znamenat cokoli, pro mě je to jednoznačná "one woman show" Meryl Streepové, která je tak výborná, že jsem i film tematicky mně vzdálený vydržela s napětím i úsměvem na rtech sledovat až do konce a klidně bych si ho dala znovu. Už takhle jsem měla při prvním sledování poměrně častou potřebu některé scény vracet, abych si mohla ty výborné detaily v hereckém projevu Pravé Dámy užít znovu. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Neplánovane som si pozrel aj životopisný film o jednej z dvoch veľkých postáv britskej a svetovej politiky v 20. storočí. Mám z neho rozporuplné pocity, pretože si myslím, že režisérka to vzala za nesprávny koniec. Je to škoda, pretože taká výrazná osobnosť si zaslúžila omnoho lepší film. A tak jediné, čo na ňom možno pochváliť, a za čo mu patria tri hviezdičky odo mňa, je precízny výkon Meryl Streep. ()

Reklama

Aky 

všechny recenze uživatele

Přeukrutné zklamání. Konzervativní politika je filozofie, životní náhled na svět. Tím byla Thatcherová a její způsob vlády zajímavé. Nic důležitějšího na ní nebylo. Autorům se nabízela v neomezeném množství materie, ze které mohli uhníst právě o tom drama, příběh, zajímavý film. Místo toho se chaoticky, podivnou formou, která nemá vnitřní důvod, zabývají jejím osobním životem, jenž na ní byl zřejmě tím nejméně zajímavým. Zřetelný kalkul: posadíme tam Strrepovou, to k filmu lidi přitáhne. Přitáhlo, ale na víc jak dvě hvězničky to u mne nebylo. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Výborné, místy strhující. Čekal jsem povinné životopisné trápení, ale způsob jakým se tvůrci s náročnou látkou popasovali, moc mile překvapil. Vhodné prolínání několika časových rovin dokáže udržet pozornost, dost bych ubral z té současné a taky Denise bylo až moc, nicméně především "střední" období MT datující se nástupem do funkce a situací kolem války o Falklandy je vynikající a kupodivu platí přímá úměra že čím víc politiky, tím je to lepší. Ačkoliv jsem tehdy ještě neviděl Michelle Williams v Marilyn, od dneška jsem přesvědčen, že Meryl má Oscara jistého a byla by velká nespravedlnost, pokud by akademici rozhodli jinak. Stejně tak tuším, že film zaboduje i v maskách, takže stoprocentní úspěšnost v proměňování nominací. A právem, Železná lady je vůbec nejlepší ze všech letos nominovaných filmů a je proto typické, že v hlavní kategorii vybrán nebyl. Edit 29.2.2012: A vyšlo to! ()

sharky 

všechny recenze uživatele

55% těšil jsem se na dramatický film o ženě, která se prosadila ve světě mužů a všechny předčila svou nezdolností, které spoluvytvářela dramatické okamžiky dějin, zejména pád železné opony. těšil jsem se na film, jehož námět umožňuje dosáhnout kvalit Amádea. Místo toho jsou dostal dvě takové scény v jinak nudné slátinině o tom, jak se dementní babičce zjevuje její mrtvý manžel. Tohle je opravdu trestuhodné mrhání potenciálem a zejména talentem nejlepší herečky všech dob, jejiz vykon, zejmena v kuzi stare zeny, je opravdu vyborny. Snad se jednou konecne dockam a Meryl me adoptuje jako vnuka a pak ji vysvetlim, podle čeho si ma vybírat scénáře! ()

Galerie (103)

Zajímavosti (22)

  • Po uvedení filmu se objevilo několik nesouhlasných postřehů, jako například, že Thatcherové se neříkalo Margaret, ale Lady T, neměla ráda psy a žádného nikdy nevlastnila, v Dolní sněmovně se nikdy neobjevila v klobouku a její dcera Carol ji ve skutečnosti navštěvuje jen zřídka. Znalci dokonce zpochybnili i chůzi Streepové, baronka prý podle nich chodila úplně jinak. (Pepinec)
  • Snímek měl být původně o válce o Falklandy, kde Britové v roce 1982 pod vedením Thatcherové porazili Argentince. Pak ale tvůrci přibrali do týmu scenáristku Abi Morganovou a ta trvala na tom, aby se film odehrával v současnosti. [Zdroj: Metro] (hippyman)
  • Ve filmu jsou fiktivní scény, z kterých vyplývá, že lady Thatcherová měla v oblibě muzikál The King And I a tři další situace, kde Denis s Margaretou tančí waltz na slavnou melodii "Shall We Dance". (Zdroj: Bioscop)

Související novinky

MFF CINEMA MUNDI Brno (29.2.-7.3.2012)

MFF CINEMA MUNDI Brno (29.2.-7.3.2012)

20.02.2012

Brněnská filmová komunita v březnu ožije festivalem CINEMA MUNDI. Ten ve své jedinečné koncepci přinese během osmi dnů kolekci těch nejlepších českých a světových filmů za uplynulý rok. V hlavní… (více)

Reklama

Reklama