Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Novinářka Elsa Casanovová se v Afghánistánu a Pákistánu zajímá o osudy místních žen. Neváhá kvůli jejich příběhům riskovat ani svou bezpečnost. Její akce jsou nebezpečné a Elsa svým chováním na sebe a na svůj tým upozorní místní členy Tálibánu. Když se jednoho dne snaží pomoci tamní ženě Maině z moci skupiny Tálibánců vedených Ahmedem Zaiefem, je Elsa se svým doprovodem Tálibánci zajata. Francouzská vláda nehodlá nic nechat náhodě a okamžitě na místo únosu vysílá svou speciální jednotku. Rozhodnutí vojáky do akce nasadit ještě urychlí video, které teroristé umístili na internet. Na něm jsou záběry podřezávání jednoho z mužů z Elsina doprovodu. Teroristé na videu oznamují, že Elsa bude brzy také popravena. Speciální jednotka je tedy vyslána nad pákistánská kmenová území, kde má Elsu na základě zpravodajských informací objevit a zachránit. Malá šestičlenná jednotka vedená velitelem Kovaxem (Djimon Hounsou) seskočí poblíž místa, kde má být Elsa držena. Následný boj je krátký a úspěšný, vojáci Elsu i s jejím jediným průvodcem, Amenem, (druhý byl Zaiefem zabit) najdou a osvobodí. Komando však musí prchat do hor, protože Tálibáncům z okolních hor přicházejí další a další čerstvé posily. To ovlivní i ústup jednotky. Vojáci se nemohou dostat na místo, kde je měly vyzvednout vrtulníky, a musejí ustoupit do hor. Za neustálého boje musejí druhý den zamířit přes hranici do Afghánistánu, kde mohou využít pomoc spojeneckých jednotek. Znamená to však jediné – přejít hřeben Hindúkuše a zbavit se pronásledovatelů. Elsa vojákům přiznává, že pro Zaiefa je její smrt osobní záležitostí. Kovax a ostatní ihned pochopí, že se Tálibánců jen tak lehko nezbaví. Čtvrtého dne vojáci s Elsou a Amenem dorazí do malé horské osady, kde Elsa využije místních zvyků a požádá o pohostinství. To jim místní vesničané neodmítnou, a tak se vojáci mohou dovybavit na horský přechod a malinko si odpočinout. Jednotka je záhy napadena přicházejícími Tálibánci a stáhne se do hor. Na naléhání Elsy a Amena, kteří chtějí pomoct vesničanům, jež se teď Tálibánci za jejich pomoc vojákům chystají vyvraždit, se vojáci do osady vrátí a svedou prudký boj s Zaiefovou skupinou. Amen je v boji zabit a také jeden z vojáků, Victor, utrpí těžké zranění. Vojáci s Elsou se opět stahují do hor a pokračují ve své cestě přes afghánskou hranici. Ústup jim kryje odstřelovač Elias, který však nakonec v boji s Tálibánci podlehne. Zbytek jednotky s Elsou končí den v prudké sněhové vánici na horském hřebenu a pokouší se navzájem zahřívat. Druhý den ráno vojáci s Elsou zjišťují, že Victor noc nepřežil. Nezbývá jim však nic jiného než pokračovat v cestě... (TV Prima)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (430)

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Slušná válečná střílečka s Talibancema se sympatickou Dianou Kruger a frajerem Djimonem Honsou. Francie ukázala, že zvládá i tenhle žánr a od Americké produkce se to příliš neliší. Střílí se zde docela dost, vadilo mi, že film není Rko a přestřelky nejsou až tak vzrušující, ale druhá půle se přepne spíš do survivalu a ta také rozhodla o výsledné čtyřhvězde. 70% ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Všechno špatně. Členové speciální jednotky nejsou postavy, jen kusy. Proto nejsou představeni jinak, než že na ně zabere kamera a dole se objeví titulek s jejich jménem. Pak tu jsou nenápadité akční scény, ve kterých padají desítky lidí v hábitech a sem tam někdo v maskáčích. K tomu hraje stále stejná hudební akční smyčka. Emoce žádné. A to celé kvůli jedné blonďaté pipině, která by se svou inteligencí v těchto končinách nejspíš měla životnost opravdu počitatelnou na dny. A závěrečný titulek se tváří, že nasazovat životy mnoha lidí kvůli někomu takovému stojí za to. Mám na to diametrálně odlišný názor. ()

Reklama

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Výsledek u speciálnich jednotek není nikdy zaručen, proto jsou speciální..." Kto by tušil, že táto veta z úvodu filmu zhrnie i film ako taký. Francúzštinu veľmi nemusím, preto som po veľmi, veľmi dlhej dobe zvolil český dabing. Ten ale riešiť nechcem. Príbeh, atraktívne prostredie, útek cez hory - hovorím si, toto bude ono. Bohužiaľ pri experimentovaní a hraní sa na hrdinov, výsledok už nieje zaručený vôbec. "Patrik" Eliáš odhodil hokejku, vzal sniperku a ukázal ako na to. Postavy sniperov vo filmoch mám rád, škoda, že režisér nevedel kedy dosť. Jeho beh pred asi 40-timi Talibancami, ktorí nie a nie ho trafiť, mi zvlnil obočie, rovnako prestrelka v horách kde štyria "špecialisti" strieľajú po stojačky!!! a proti nim opäť hromada Talibancov. Tí, buď majú slepé náboje, alebo sú kurva vážne slepí...Rovnako smiešne pôsobí návrat do dediny a prestrelka, kde im takmer všetko vychádza. Na istú smrť asi ťažko nájsť lepšie miesto ako úzke a spletité uličky, ale im to ide. Aby som iba nehrešil, boli tam aj dobré momenty a na to aby to bol výborný film , nebolo treba viac peňazí, len trochu reálnejší pohľad. Nič viac. Ako spomína lioncel, domáce kino dostalo zabrať...60%. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

A pak že Francouzi umí leda tak mávat bílou vlajkou. Byly momenty, kdy jsem téhle ryze chlapské podívané, která všechna ta klišé, dějové berličky a předvídatelné situace prodává s tak neodolatelnou bezelstností, byl ochoten napálit i plné čtyři hvězdičky. Jenomže těch momentů, kdy si sami pokládáte ruku na srdce a víte, že je to svojí mírou inteligence asi tak o kapku výše než epizoda z Call of Duty, je až příliš. The Way back pro chudé to není, na to Weir sám šlápnul vedle až příliš, ale jako slibný debut nadějného režiséra nemám námitek. 3 a ½, palce nahoru a pokud jste žánrově zatíženi, neváhejte. ()

Zeck odpad!

všechny recenze uživatele

Příšernej francouzskej paskvil. Hudební podklad naprosto šílenej, střih totální chaos, z dialogů by člověk brečel, logika boje postavená na hlavu. Elitní jednotka vojáků, co nedokáže zavolat na základnu protože by se "prozradili", ale zároveň po tomto odůvodnění jdou ihned do boje s nepřítelem. Do boje s nepřítelem znamená, jít vyrovnaní v jedné lajně vstříc desetinásobnému nepříteli na volném poli a tupě střílet jak Rambo team (i když jsou za nimi připravené takové nepodstatné blbosti jako metrové šutry za které se mohou schovat). Krásné ukázky bojové taktiky elitních jednotek, takhle to určitě ve skutečnosti nějak bude i fungovat. To by pak neměl být problém udělat testy v náboru, protože dle tohoto filmu stačí držet prst na spoušti a nepřítel pod tu hlaveň sám naběhne. Po zásahu nepřítele chyběla už jen klasická 360ka a mohutné odhození zbraně deset metrů daleko. Totální shit, který se snaží inspirovat americkými akčními filmy, které obsahují stejné množství nelogických blbostí a patosu, ale alespoň se na ně dá koukat (Slzy slunce se nabízí jako pravděpodobná předloha pro scénář). 10% ()

Galerie (47)

Zajímavosti (18)

  • Victor (Alain Figlarz), kulometčík speciální jednotky, používal lehký kulomet FN Minimi ve verzi Para ráže 5.56x45mm belgického původu. Známější však může být pod označením americké armády, která ho používá s označením M249. (c.tucker)
  • Herec Raz Degan, který ztvárnil vůdce místní povstalecké skupiny Talibanu Zaiefa, je původem z Izraele a má bohaté vojenské zkušenosti z tří leté služby v izraelské armádě IDF (Israel Defense Forces). (c.tucker)
  • Během úvodní akce je možné si všimnout, že někteří členové oddílu francouzské speciální jednotky jsou vyzbrojeni útočnou puškou Heckler & Koch H&K 416 ráže 5.56x45mm. Maskovaní odstřelovači jsou vyzbrojení francouzskými puškami FN FR2 ráže 7.62x51mm. Osobní stráž francouzského admirála je vyzbrojena puškami H&K G36K ráže 5.56x45mm. (c.tucker)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno