Reklama

Reklama

Vražda v salónním coupé

(divadelní záznam)

Obsahy(1)

V luxusně zařízeném salonním coupé mezinárodního rychlíku cestují tři pasažéři: slavný český policejní inspektor Trachta, průmyslník Meyer, který vyrábí všechno pro zahřátí (kožichy, rum, šamotové cihly), a továrník Bierhanzel, výrobce masti pro houstnutí vlasů. Ve stanici Istanbul přibude k této trojici inspektorův žák, policejní praktikant Jindřich Hlaváček, dokončující svou diplomovou práci o vlakové kriminalistice. Cesta probíhá klidně až do chvíle, kdy továrníka Bierhanzela rozbolí zub. Vlakový steward - jakýsi konduktér pro boháče - přispěchá se šlapací vrtačkou a továrník se po zákroku cítí mnohem lépe. Záhy bolest pomine úplně, neboť Bierhanzel zemře. Takto efektně otevřel Jára Cimrman svou detektivní hru "Vražda v salónním coupé", v níž zúročil své zkušenosti z policejní služby na vídeňské "čtyřce". O jeho kriminální a kriminalistické kariéře nás poučí série fundovaných přednášek, polemizujících s rakouským středoškolským profesorem E. Fiedlerem. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (172)

sisimiut 

všechny recenze uživatele

Vražda v Saloním coupé je po všech stránkách dokonalá hra s výstižnými a užasně vtipnými scénami ale nemůžu dát plný počet hvězdiček,neboť spousta ne-li většina vtipů již byla použita ve filmu Rozpuštěný a Vypuštěný a hra dalo by se říct z tohoto filmu vychází. V žádném případě hře nemohu vytknout neoriginalitu,neboť Rozpuštěný a Vypuštěný je též od panů Smoljaka a Svěráka vlastní film. Ale,prostě to není ono.80% ()

Lucasion 

všechny recenze uživatele

„Zamkl dveře třídy tak, že nešli odemknout. Únor: Odemkl dveře třídy tak, že nešli zamknout.“ Absenci Svěráka jsem vůbec nepocítil. Smoljak je naprosto geniální. Hra skvělá, přednáška výjimečně trošku slabší. „Ty, že máš les Meyere? - Mám - Ho*no Meyere, Ho*no máš!“ [Viděno naživo] (82 %) ()

Reklama

Indyi 

všechny recenze uživatele

"To byl šrapnel Hlaváčku, už jsme probírali šrapnel?" "Ty, že máš les Majere? Mám. Hovno Majere, hovno máš!" "Ta bezvládná ruka, co mi spadla do klína je Vaše? Mohu si sáhnout? Ne, to není moje ruka." "Když se přiznáte Majere, můžete si vybrat: Krkonoše, Beskydy, Jáchymov..." Absolutně bez pochyb: 5 hvězdiček! ()

campix 

všechny recenze uživatele

Bohužel z mého pohledu jedna z těch slabších her Divadla Járy Cimrmana. Stále je to sice velice nadpůrměrný komediální výtvor, ale ve srovnání s ostatními hrami tohoto divadla působí trošku nemastně neslaně. Chybí nějaká ikonická hláška a už úvodní rozprava všechno předznamenává, jelikož je poměrně rozpačitá. ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Oproti filmu Rozpuštěný a vypuštěný je to dost osekané a vůbec ne tak vtipné. Pak mi tam vadily z různých důvodů: Vondruška coby továrník Meyer (já prostě Vondrušku nikdy neměl moc v lásce), Smoljak v roli inspektora Trachty, která by se víc hodila pro Svěráka, Čepelka v roli Hlaváčka, v které byl sice ok, ale když jsem zjistil, že ho alternuje Brukner, raději bych preferoval ho a Genadij Rumlena, kterej se sice snaží, ale moc mu to herectví nejde. Prostě Trachtou neboli "Jamesem Bondem přelomu století" pro mě navždy zůstane jedinečný Jiří Zahajský. Jinak je to takové, jak jsme u cimrmanů zvyklí - odlehčené a vtipné... ale mohlo být vtipnější. "Támhle stojí. Ten s těmi Uhry. Ale né ten uhrovatý. Ten mezi těmi Maďary." Už seminář seminařil docela suše a dost se to táhlo. Nevím, jestli je to obsazením nebo opravdu obsahem, asi bych musel vidět verzi s jinými herci. "Hledej, šmudlo." ()

Galerie (7)

Zajímavosti (11)

  • Zdeněk Svěrák v jednom rozhovoru řekl, že prý hry jak stárnou, tak se občas objeví něco, co diváky neúmyslně rozesměje. Zdeněk Svěrák uvedl přímo příklad: „No a když ten Mayer řekne: ‚Říká každému obžalovanému Miloši, to bylo nesnesitelné,‘ tak to v publiku zašumí a to tahle věta v textu je už od premiéry.“ (mnaucz)
  • Seminář „Dočká se Praha Cimrmanovy sochy?“ byl v roce 2009 přeřazen do Cimrmanovy hry „České Nebe“. (mnaucz)
  • Praktikant Hlaváček je nejoblíbenější rolí Petra Bruknera. (Kulmon)

Reklama

Reklama