Reklama

Reklama

Členové amerických zvláštních jednotek Navy SEALs jsou nejlepší vojáci na světě: fyzicky zdatní a psychicky odolní takřka za hranice lidských možností; nejlépe vycvičení, vybavení dokonalou schopností přežít kdekoli. V noci z 27. na 28. června 2005 jsou čtyři členové elitní jednotky vysazeni helikoptérou v afghánských horách. Úkolem operace Red Wings je na nedaleké základně Talibánců zneškodnit jednoho z jejich pohlavárů, blízkého přítele Usámy bin Ládina. Hned na začátku ale řeší problém, který nečekali. Narazí na místního pastevce, ještě chlapce, a vojáci rázem stojí před morálním dilematem: mají dítě zabít anebo ho pustit a riskovat prozrazení? Rozhodnou se pro druhou možnost. Chyba. V krátké chvíli čelí obrovské přesile po zuby ozbrojených Talibánců a následuje krvavá bitva na život a na smrt. (Bontonfilm)

(více)

Videa (42)

Trailer 2

Recenze (1 076)

sud 

všechny recenze uživatele

Já už se na tyhle filmy asi neumím koukat. Od vážně míněného áčkového akčňáku očekávám krom akce i příběh a ne jen příběhovou kostru příprava/útok/útěk. Ale budiž, v tomhle bude chyba nejspíš ve mně, horší je, že se film rozpadá na dvě nesourodé poloviny a z obou mám rozpačité pocity. Ta první je sice chlapácky realistická, ovšem všichni ti zarostlí drsňáci v uniformách (ač skvěle zahraní) jsou si až moc podobní. Druhá je sice příběhovější, ale zároveň tuctovější, klišovitější a předvídatelnější. Jinak po technické stránce nemohu nic vytknout, herci odvedli svůj standart a ty bezmála dvě hodiny utekly jako voda, chybí mi ale důvod, proč bych měl dát více než 60%. ()

HOCKEYKA 

všechny recenze uživatele

Úžasný vojnový film,Peter Berg opäť ukázal svoje majstrovstvo.Neexistuje nič,čo by som mu ako režisérovi mohla vytknúť.Dokonalá synchronizácia všetkých podstatných filmových aspektov,pričom vyzdvihujem najmä autenticitu príbehu a neuveriteľne dobre zvládnuté herecké výkony doslova všetkých zúčastnených.Nádhera. ()

Reklama

Matty 

všechny recenze uživatele

Po Gravitaci a Vše je ztraceno (a částečně i Kapitánu Phillipsovi) další velmi kontaktní boj o přežití, stavějící zprostředkovaný zážitek nad spletitou zápletku. Namísto obsahu si stačí přečíst originální název. Vyjma uvozujících panoramat malebné afghánské krajiny (jež lze chápat jakou součást snahy nedémonizovat celou zemi, ale jen Talibán… byť se film natáčel v Novém Mexiku), spoléhá Berg převážně na hlediskové záběry a detaily. Výsledkem přimknutí kamery k postavám je občasná nepřehlednost, ale také nepříjemná věrohodnost. Syrovému dojmu napomáhá Rkový rating, díky němuž si můžeme „vychutnat“ každý ustřelený prst, každý kosti lámající náraz na skálu. Dlouhé, znamenitě vystupňované a patosem jen minimálně nasáklé akční jádro je bohužel vsazeno do nepříliš důmyslného kontextu. Členové týmu po povšechném představovacím úvodu splývají, Talibánci jsou zlí, protože sekají hlavy a jakýkoli náznak nedostatků současné americké armády je rychle potlačen (nepříjemná šikana zelenáče rychle transmutuje v recitaci povzbuzující říkanky). V rozporu s tím, čeho jsme byli svědky (mise, která se fatálně podělala) a co mělo místy osvěživě ambivalentní nádech (spor, jak naložit se zajatci), film zakončuje laciná předtitulková heroizace zúčastněných vojáků. SPOILER U většiny z nich se přitom nelze vyhnout nedobrému pocitu, že bychom je za hrdiny měly považovat právě proto, že zemřeli. KONEC SPOILERU Nečekal bych, že to po Vše je ztraceno, kde mi chybějící přidaná hodnota vadila, napíšu, ale čistý survival bez jakýchkoliv prohlubujících informací bych tentokrát přece jen bral radši. 65% ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Nevím, jestli je to tím, že se natáčelo v pěkném lesíku nebo čím, že z toho na mě vůbec nešla autentičnost, kterou by to potřebovalo. Nemyslím na druhou stranu, že by film přešel do nějaké patetické nesnesitelné polohy, i když v některých věcech trochu přehání (těch bojovníků Ahmada Šáha ve skutečnosti nebyly stovky, jen nějakých 30-40). Nebylo to špatné, ale třeba francouzská Speciální jednotka se mi líbila víc (dost se na tom myslím podílí to, že Francouzi natáčeli v Tádžikistánu, takže film působí opravdověji). ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Ak sa spätne pozerám na Bergove filmové portfólio, tak sa priznám, že asi by nebol práve on tou voľbou, aby týmto filmom uctil pamiatku vojakov, ktorí položili život počas operácie Red Wings. Musím však skonštatovať, že sa mu to podarilo veľkolepo a na úrovni. Prvá tretina filmu sa umne snaží vykresliť život členov jednotiek Navy SEALs. Od skráteného zostrihu z výcviku, po ktorom nadobudnete pocit, že sa pozeráte na poľudštených terminátorov, cez realistické zábery z afgánskej základne, v ktorých sa dostáva k divákovi ľudská stránka najtvrdších chlapov sveta a dáva tak priestor jednotlivým charakterom postáv. Samozrejme citovo vyhrotenejší záver by sa konal v prípade, keby sa tvorcovia zamerali práve na túto časť, aby sa divák viac stotožnil s postavami. Ale na druhej strane som rád, že pracant Berg sa nedal strhnúť do zbytočného pátosu. Nasledujúca tretina je doslova akčný balíček 'se vším všudy'. Non-stop brutálna vojnová akcia, v tomto je režisér doma. Neľútostné scény mapujúce bezcitné, priam beštiálne strety vojakov oboch strán, plné výbuchov, krvi a surových záberov. Tu sa blysol najmä kameraman (spomalené zábery si však mohol odpustiť) a pán s nožnicami v strižni. Jablonskeho motív hudby je už trošku opočúvaný, no sem sa ešte ako-tak hodil - najmä scény, ktoré sú bez zvuku a počujete len praskajúce vetvičky, pri nich praskajú nervičky. Záverečná pasáž je dramaticky zámerne naťahovaná, no na mňa tento efekt zabral stopercentne - a áno, naznačujem tým vyronenú slzu. Podložené skutočnými udalosťami - to počas filmu mrazí a dojíma asi najviac. Až po skončení som si uvedomil, že aj napriek tomu, že som o tom, ako skončí akcia tejto jednotky vyslanej do afgánskych hôr nevedel vôbec nič (úvodné scény však mnohé naznačia) a aj napriek tomu, že počas filmu som vedel, že to zmeniť nemôžem, zo všetkých síl som dúfal a veril v zmenu ich osudov. 85%. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (49)

  • Kulomet, který používají členové Tálibánu, je ruský PKM v ráži 7.62x54mm R. (HectorHagman)
  • Členové Navy Seals používají ve filmu taktické brýle Radiator značky Gatorz a balistické brýle CDI MAX od firmy ESS. (Fash)
  • Film byl uveden do celkem 2 875 kin ve Spojených státech a Kanadě. V den premiéry vydělal 14 403 750 amerických dolarů a do konce premiérového víkendu vydělal 38 231 471 amerických dolarů, čímž si zajistil první místo v severoamerických pokladnách. Šlo o druhou nejvýdělečnější lednovou premiéru v historii, hned po filmu Monstrum (2008). (Dyas)

Související novinky

Kdo potopí obří ropnou plošinu?

Kdo potopí obří ropnou plošinu?

31.01.2015

J.C. Chandor patří mezi mladé režiséry, které se vyplatí sledovat. Zatím má na kontě tři povedená dramata (Margin Call, Vše je ztraceno, A Most Violent Year) a jeho příštím projektem mělo být… (více)

Michael Bay se vrátí do akce?

Michael Bay se vrátí do akce?

01.11.2014

Čtyřka Transformers vydělala přes miliardu dolarů, režisér Michael Bay by ale měl ságu konečně opustit. Místo dalšího návratu k robotům chce totiž zadaptovat román 13 Hours od Mitchella Zuckoffa,… (více)

Šestimilionový Mark Wahlberg?

Šestimilionový Mark Wahlberg?

06.07.2014

O celovečerní adaptaci seriálu The Six Milion Dollar Man se v Hollywoodu pokoušejí už nějakou dobu. Sedmdesátkovou klasiku chtěl v devadesátých letech resuscitovat Kevin Smith (Mladí muži za pultem),… (více)

Oscarové nominace 2014

Oscarové nominace 2014

16.01.2014

Dnes odpoledne vyhlásila Akademie filmového umění a věd (AMPAS) ústy své prezidentky Cheryl Boone Isaacs a herce Chrise Hemswortha nominace na Oscary pro letošní rok. O prvenství v počtu nominací … (více)

Reklama

Reklama