Reklama

Reklama

Členové amerických zvláštních jednotek Navy SEALs jsou nejlepší vojáci na světě: fyzicky zdatní a psychicky odolní takřka za hranice lidských možností; nejlépe vycvičení, vybavení dokonalou schopností přežít kdekoli. V noci z 27. na 28. června 2005 jsou čtyři členové elitní jednotky vysazeni helikoptérou v afghánských horách. Úkolem operace Red Wings je na nedaleké základně Talibánců zneškodnit jednoho z jejich pohlavárů, blízkého přítele Usámy bin Ládina. Hned na začátku ale řeší problém, který nečekali. Narazí na místního pastevce, ještě chlapce, a vojáci rázem stojí před morálním dilematem: mají dítě zabít anebo ho pustit a riskovat prozrazení? Rozhodnou se pro druhou možnost. Chyba. V krátké chvíli čelí obrovské přesile po zuby ozbrojených Talibánců a následuje krvavá bitva na život a na smrt. (Bontonfilm)

(více)

Videa (42)

Trailer 1

Recenze (1 076)

Davies182 

všechny recenze uživatele

Peter Berg uvádí: lesní afghánská soutěž ve válení sudů! Navzdory přívlastku "podle skutečných událostí" se doporučuje, nechat raději před odchodem do sálu mozek doma. Wahlbergův geroj totiž zhruba ke konci snímku dostane takovou šlupku o skálu do makovice, že mu rázem klesne inteligenční kvocient na polovinu - anebo jak jinak si lze vysvětlit vojákovy následné hloupé otázky, pohledy a zbrklé činy? SEALs jsou borci, beru. Prostřílejte je ale několika kulkami a shoďte třikrát ze srázu, a ukáže se, že jsme všichni pouze lidé, co jsou paf z jakýchkoliv těžkých zranění (parádní masky!). Jenomže ono se to už po pár hodinách tak krásně rozloží v palici... Berg má akci i sympatické hrdiny pořád v malíku, čtveřice Hirsch, Foster, Kitsch a Marky Mark s M-4kami herecky exceluje. V perfektně ozvučeném kině Lucerna tak nakonec byla tahle akcička v lese zážitkem, který z mé mysli jen tak nevyprchá. Patos odpuštěn. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Pro výsledný dojem z tohoto snímku hraje velikou roli fakt, že film byl natočen na základě skutečného příběhu. To pak divák i přivře oko nad realističností všech těch drsných pádů a nárazů na balvany a kmeny v afghánských kopcích. Přece jen takové kotrmelce by ani zdatní vojáci bez zlomenin neustáli, či spíše by nepřežili. To však nic nemění na tom, že příběh je poutavý, drsný a syrový, plný krve a střílení, proti tomu i přátelství mezi vojáky a situován do krásné přírody. Potěší herci i celkové zpracování, které svým zobrazením napětí opravdu přitáhne diváka. ()

Reklama

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Tak mám za sebou první film v tomto roce. Musím říct, že po těch prvních ohlasech tady, byla moje očekávání nemalá. No nakonec se dá říct, že jsem vesměs dostal to co jsem čekal a tak jsem víceméně spokojen, ale dalo se z toho vymáčknout víc. Problém je v první polovině která mě až tak nebavila. Úvodní titulky vypadají jak náborový video do Americký armády, pak jde naštěstí patos stranou, ale skoro do půlky filmu to trvá, než se to pořádně rozjede. Není to vyložená nuda, ale něco tomu chybělo. Jo jak se rozjede akce, tak už je to jiný kafe a musím přiznat, že mě celkem pohltila. Je totiž drsná syrová a nekompromisní. Průstřely a další možná zranění vypadají fakt realisticky. Jenom to občas trochu kazí ta nesmrtelnost a výdrž hlavních hrdinů, než dojde k jejich definitivnímu zabití, ale to už zase pravda patří k věci. Jinak můj oblíbenec Wahlberg opět film táhne a potvrzuje, že dokáže zahrát skoro cokoliv. Akorát jsem ho z těma vousama málem nepoznal. Takže takhle je to solidní počin který bych tedy jenom tak mimochodem určitě nesrovnával se Zero dark thirty jak tu někteří činí. Je to totiž poněkud jiný druh filmu i když nepopírám, že po stránce scénáře a režie je to trochu jiná liga. No možná dostat do rukou tenhle film někdo jiný než průměrný Peter Berg (i když se určitě jedná o jeho nejlepší dílko) mohl z toho vytěžit ještě o něco lepší kousek. Takhle to vidím na těsný souboj mezi třemi a čtyřmi hvězdicemi. No Wahlberga mám rád a dané téma taky, tudíž to bude za čtyři, ale lehké pochybnosti přetrvávají.70% ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Celý film zachraňujú len herci, (inak povedané len známe xsichty) a perfektne natočená Bergová akcia. Viac v tom filme ani nie je. Nečakal som veľa, ale zas takýto plochý námet už vôbec nie. Každopádne dá sa na to pozrieť, nuda nehrozí, pretože je to natočené fakt dobre, ale Lone Survivor je bohužiaľ len akčný film zo známymi menami a bez výraznejšieho príbehu, či emócii. 75% - 4* ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Peter Berg ví, jak natočit poctivou akčňárnu pro chlapy, co nechají hadrový kapesníky pod polštářem a jdou na pořádnou přestřelku. Jenže on tady zakomponoval jeden skutečnej příběh, kterej natočil úplně nepravděpodobně. Tak nerealisticky, že i mně to bije do očí. A to já většinou zase tak náročnej nejsem. Drsný je totiž, co ti chlapy přežili. Z kolika metrů padali, kolik kulek odrazili, s kolika kulkami v těle kam se ještě odbelhali. Neuvěřitelný. Nehledě na to, že celá ta cesta na ten kopec byla strašně pitomě natahovaná. Tak pitomě, až mě to mrzelo, protože všecko ostatní šlapalo. Šlapala naprosto skvělá expresivní hudba od Explosions in the Sky a šlapala i samotná jednotka Navy Seals plná drsnejch chlapů. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (49)

  • Film byl uveden do celkem 2 875 kin ve Spojených státech a Kanadě. V den premiéry vydělal 14 403 750 amerických dolarů a do konce premiérového víkendu vydělal 38 231 471 amerických dolarů, čímž si zajistil první místo v severoamerických pokladnách. Šlo o druhou nejvýdělečnější lednovou premiéru v historii, hned po filmu Monstrum (2008). (Dyas)
  • Při oživovacích pokusech v nemocnici se v jednotlivých záběrech mění poloha hlavy Marca Luttrella (Mark Wahlberg). (Jirka_Globus)

Související novinky

Kdo potopí obří ropnou plošinu?

Kdo potopí obří ropnou plošinu?

31.01.2015

J.C. Chandor patří mezi mladé režiséry, které se vyplatí sledovat. Zatím má na kontě tři povedená dramata (Margin Call, Vše je ztraceno, A Most Violent Year) a jeho příštím projektem mělo být… (více)

Michael Bay se vrátí do akce?

Michael Bay se vrátí do akce?

01.11.2014

Čtyřka Transformers vydělala přes miliardu dolarů, režisér Michael Bay by ale měl ságu konečně opustit. Místo dalšího návratu k robotům chce totiž zadaptovat román 13 Hours od Mitchella Zuckoffa,… (více)

Šestimilionový Mark Wahlberg?

Šestimilionový Mark Wahlberg?

06.07.2014

O celovečerní adaptaci seriálu The Six Milion Dollar Man se v Hollywoodu pokoušejí už nějakou dobu. Sedmdesátkovou klasiku chtěl v devadesátých letech resuscitovat Kevin Smith (Mladí muži za pultem),… (více)

Oscarové nominace 2014

Oscarové nominace 2014

16.01.2014

Dnes odpoledne vyhlásila Akademie filmového umění a věd (AMPAS) ústy své prezidentky Cheryl Boone Isaacs a herce Chrise Hemswortha nominace na Oscary pro letošní rok. O prvenství v počtu nominací … (více)

Reklama

Reklama