Reklama

Reklama

Kapitán Phillips

  • USA Captain Phillips (více)
Trailer 3

Obsahy(1)

Kapitán Philips je komplexní studií přepadení americké nákladní lodi Maersk Alabama somálskými piráty, ke kterému došlo v roce 2009. Režisér Paul Greengrass nám v něm svým unikátním pohledem nabízí kombinaci napínavého thrilleru a pohled na širokou škálu důsledků globalizace. Film se zaměřuje na vztah mezi velícím důstojníkem Alabamy, kapitánem Richardem Phillipsem (dvojnásobný držitel Oscara Tom Hanks), a kapitána somálských pirátů Museho (Barkhad Abdi), který ho unese jako rukojmí. Phillips a Muse proti sobě čelí v okamžiku, kdy Muse se svou posádkou zamíří na Phillipsovu neozbrojenou loď. V souboji vůle a odhodlání, který následuje 230 km od somálského pobřeží, jsou oba muži vydáni na milost osudu, který je zcela mimo jejich kontrolu. (Falcon)

(více)

Diskuze

JanMarek

JanMarek (hodnocení, recenze)

Jak to dopadlo? Usnul jsem chvilku po tom, co se piráti dostali na loď. Na chvilku mě pak vzbudilo, jak si jeden šlápl na hřebík nebo co. Co se dělo zbytek filmu? 

na příspěvěk reagoval TheDarKnig

breeder

breeder (hodnocení, recenze)

A nakoniec aj chapem, ved presne na rovnaku nerealnu notu to tlacili vo filme Zachrante Vojaka Ryana. US army ako dobra rodina, co ide zachranovat jedneho vojaka. Co na tom, ze ohrozi celu catu len aby zachranili jedneho. Nech mi niekto nehovori, ze takto sa robi strategicka operacia vo vojne. Vo vojne ma kazdy vojak rovnaku cenu, ak je to rovnaka sarza.

breeder

breeder (hodnocení, recenze)

qxkamo

Amici sa tu akosi velmi ukazali ako velki zachrancovia a absolutni humanisti. Koli 1 kapitanovi (co bol nenahraditelni??) zburcovat flotilu potom este vysadkarov a robit este starostlive akcie a manevre s tahanim lode, fingovat staresinov a vyjednavanie. Som pozeral jak puk. Vsak ich praxou je prist, vybombardovat a odist, nie? Alebo mi nieco vo filme uslo? Priznam sa, nepozeral som od zaciatku. Ale ani v popise nepisu, ze by ten Phillips bol nejaky super dolezity tajny agent. Tak naco tolka namaha? Riskovat techniku a zivoty vojakov koli 1 osobe?? Nechapem.

palox

palox (hodnocení, recenze)

lepo

hej je nejake absolutne retardovane nariadenie ze na obchodnych lodiach nemozu byt ziadne zbrane ci co... toho kto to vymyslel by som vyhodil na padaku z lietadla niekde v strede somalska.

 

pretoze staci jedna puska na palube a je po piratsve.

qxkamo

qxkamo (hodnocení, recenze)

7/10 - celkom fajn film az na to, ze som po tom, ako sa o kapitana zacalo zaujimat tolko generalov mal pocit, ze ta lod prevaza nieco pre USA dolezite (zbrane alebo technologiu) a preto sa snazia kapitana silou-mocou zachranit, aby z neho nedostali nejake informacie. Ti, co hrali Somalcov to zahrali podla mna este lepsie ako Tom Hanks. bolo to take autenticke, aj ked mna Somalci este neuniesli :).

na příspěvěk reagoval breeder

lepo

lepo (hodnocení, recenze)

asi tak..Je to úplne neuveriteľné., asi ako keď veverica ide zožrať hrocha...To naozaj mali na tej lodi len svetlice? Tak to je v péčku. Ja som neveril vlastným očiam , ako sa rebríkom z člnôčka ako drevená plť, dá  prepadnúť zámorská nákladná loď.

na příspěvěk reagoval palox

lepo

lepo (hodnocení, recenze)

Apollyon09

Súhlasím úplne. Nechápem ako štyria vyhladovaní Somálci na člnku s ktorým by som nešiel splavovať ani Hron, mohli prepadnúť takú nákladnú loď. Inak film super...

mikeey25

mikeey25 (hodnocení, recenze)

Bluntman

S teroristy se nevyjednává, myslím že tak to mají. Asi proto to řešili tak jak řešili. Nejspíš Phillipse, myslím že málo kdo by se zachoval tak jak se zachoval on. Představa že mi někdo míří na hlavu tak si nadělám do kalhot a budu skákat jak se pískne.

Uživatel mikeey25 smazal svůj příspěvek.

Dalfor

Dalfor (hodnocení, recenze)

Apollyon09

Nesouhlasím. Film je natočen docela přesně podle skutečné události, viz. dokument, kde jsou reálné záběry z akce. To, že v té době nebyli ozbrojeni a podle toho jak probíhá vojenská akce v reálu, nemůžeš hodnotit film. Film je natočen velice kvalitně.

Bluntman

Bluntman (hodnocení, recenze)

Vzhledem k tomu, že je to film podle skutečné události, tak je konec fakt překvapující. ;)

na příspěvěk reagoval Pupidykon

Apollyon09

Apollyon09 (hodnocení, recenze)

Hodnotenie na CSFD išlo tento krát úplne mimo. Je to naozaj úbohé, keďže posádka vedela, že pri somálskom pobreží strašia piráti a to na celej lodi nebol jediný ozbrojený človek a ani žiadna zbraň! Na hlásenie kapitána, že boli prepadnutý nikto nereaguje celý deň, až keď sa situácia vyostrí a kapitán je zajatý ukazuje sa úbohosť amerického národa. Na 4 bosých, somálskych neandrtálcov sú nasadené 3 lietadlové lode, vrtuľník a ešte aj nejaký špeciálny tím parašutistov, ktorým sa naskytlo minimálne 50 príležitostí ako somálčanov zlikvidovať, ale oni asi popíjali ranné kafé, alebo čo!
Zbytočne naťahované fiasko, a aj tak sme všetci vedeli, že Tom Hanks neumiera!

na příspěvěk reagoval Dalfor, lepo

 (hodnocení, recenze)

Docela autentická podívaná která je dobře natočena (skoro live) ale emocionálně ani Hanks tentokrát nestačil. + ta hudba z Inception tomu taky nepomohla (nemám rád kopie ) Bylo to celkově dobré ale nechalo mě to chladným..což je u živ./dramatu špatně..

Bluntman

Bluntman (hodnocení, recenze)

Kapitán Phillips je o hrdinství? A koho? Phillipse, který je traumatizovaný? Vůdce somálských pirátů, kterému jsou zastřeleni kamarádi? Armády, která situaci nezvládla, když měla možnost vyřešit konflikt nenásilně? 

na příspěvěk reagoval mikeey25, mikeey25

skipercak

skipercak (hodnocení, recenze)

Peckovy film! Greengrass je majster. Natocit film o hrdinstve bez patriotizmu a omacok je umenie a Greengrass to opat dal na plny pocet.

Queb

Queb (hodnocení, recenze)

Bonaparte.

to asi né... ale tahle scéna byla taky jediná, která mi tam nějak neseděla, jakože to bylo takový divný, že se nechal znovu chytit... to jak moc by jim Philips dokázal uplavat nebo se ztratit nejvíc záleželo jen na jeho fyzičce a schopnostech... ti piráti taky věděli, že ho nemůžou zabít, takže oni ho mohli jedině chytit zpátky... mohl plavat pryč, nebo se potopit a zkusit jim zmizet, pod vodou člověk uplave v pohodě min. 10 metrů, klidně i 20, byla tma, takže by jim takhle docela mohl aspoň trošku zmiznout a pak by se už mohla nějak angažovat armáda...

tu jsem v týhle scéně vinil nejvíc, protože jsem nechápal, že netušily kdo je ten člověk ve vodě... v takovýdle situaci nechápu, proč ten jejich záchranej člun nebyl permanentně pozorovanej dalekohledama X lidma, aby přesně věděli co se tam děje, kdyby se tohle stalo a ten člun pozorovali, tak by věděli, že ten ve vodě je Philips mohli po nich párkrát vystřelit atd...

jak jsem psal, tohle byla jediná scéna z filmu kdy jsem si říkal, že to je trošku divný to co se tam odehrálo...

jinak skvělej a úžasnej film....

Bonaparte.

Bonaparte. (hodnocení, recenze)

rounen

Takže měl nasadit kraula a v těch vlnách "dosprintovat" k americké lodi za neustálého kropení do zad z kulometu?

na příspěvěk reagoval Queb

Wlk_Wlezley

Wlk_Wlezley (hodnocení, recenze)

Hanks nezklamal. 5* a basta. Pravda, mohlo to být lepší, ale ty scény co mi hnaly do očí szly a sledoval jsem je bez dechu... Respekt. Toto se dlouho žádnému filmu nepovedlo.

rounen

rounen (hodnocení, recenze)

Mě ten film přišel docela nudný, a vůbec mi nesedl... poslední půl hodinka (kdy tam přijela americká armáda), tak byla zajímavá a napínavá, jinak jsem usínal... bylo to možná i tím, že Somálci byli respektive v pohodě - snažili se nedělat problémy... Hanks si je uťukal a zjistil že to jsou pitomci, tak si na ně svými narážkami dovoloval... jinak ta scéna v moři, jak Hanks jim skočil do vody byla docela směšná, nechápu jak se mohl nechat znovu chytit, přišlo mi, že plaval kolem tý lodi schválně, aby ho Somálci znovu chytli... celkově 3*

na příspěvěk reagoval Bonaparte.

Dalfor

Dalfor (hodnocení, recenze)

kaaspis

Haha, tak nejsem sám. :D Hned když jsem tu hudbu v závěru filmu uslyšel, vybavil jsem si Inception. 

kaaspis

kaaspis (hodnocení, recenze)

Nepřijde nikomu ta hudba k posledním scénám nápadně podobná Time od Zimmera?

na příspěvěk reagoval Dalfor

Wacoslav1

Wacoslav1 (hodnocení, recenze)

Já si naopak myslím, že tím, že to točil Greengras který není Američan, tak se dokázal od toho patosu docela oprostit. Naopak mi to přišlo maximálně realistický, ale tak každej to asi vnímá jinak.

Bluntman

Bluntman (hodnocení, recenze)

Co že je přesně patetického a nenávist vůči USA vyvolávajícího na epilogu Kapitána Phillipse? Když se odhlédne od toho, že je vyobrazen posttraumatický stav titulního protagonisty, a tak je větší emocionalita opodstatněná, konec názorně ukazuje, jak je celá situace komplikovaná (přitom mezi Phillipsem a hlavním Somálcem jsou silné paralely) a kvůli selhání komunikace na všech stranách a existenci represivních mocenských orgánů v podstatě neřešitelná. Možná by bylo lepší pochopení před nedůmyslnou nenávistí.

Příspěvek byl smazán administrátorem.

ywo666

ywo666 (hodnocení, recenze)

Vsak vela utokov Somalcov bola odrazenych obycajnymi plavidlami. Len obcas bola utok naozaj uspesny. Myslim ze obraz dobrych heroickych piratov a zlych americanov by bol este viac od veci ako opak.

Wacoslav1

Wacoslav1 (hodnocení, recenze)

Jenomže ono to takhle nějak víceméně i bylo a režisér točí pravdu. V tom je ten problém.

Bluntman

Bluntman (hodnocení, recenze)

A piráti snad mají být vždy připravení profesionálové, když jdou vždy proti mnohem lépe vybavené straně a mají značně omezené podmínky, které jsou jedním z důvodů jejich pirátství? Jasně, že každý si může myslet, co uzná za vhodné, ale pokud někdo tvrdí, že Kapitán Phillips heroizuje americkou stranu a Somálce prezentuje jako diletanty, je prostě mimo. :) Stačí si třeba srovnat, jak jsou obě strany sporu představeny v úvodu, jak je řešení celé situace vyobrazeno v závěru.

Příspěvek byl smazán administrátorem.

Bluntman

Bluntman (hodnocení, recenze)

Až na to, že Kapitán Phillips nedělá ze Somálců dementní diletanty, ale ukazuje podobnosti mezi oběma stranami... a závěrečný zásah americké strany není heroizován, zapojením hlediskových záběrů a omezením na postavu Phillipse se naopak řešení armády odsuzuje. Chce se to jenom lépe dívat.

Wacoslav1

Wacoslav1 (hodnocení, recenze)

Kapringen je nuda o ničem. Phillips ho strká z přehledem do kapsy, ale tak asi každýmu sedne něco jinýho.

Příspěvek byl smazán administrátorem.

max cady

max cady (hodnocení, recenze)

Nenominovani Greengrasse a Hankse je fakt trapny.Oscara daji DiCapriovi a rezii mozna McQueenovi.O nominacich Spinaveho triku se radsi nebudu ani bavit

na příspěvěk reagoval Martin741

Brejlil

Brejlil (hodnocení, recenze)

manonfire

Ohánět se pejorativně slovem komerční je typické pro někoho, kdo si myslí, že jediný opravdový filmař byl třeba Warhol. Dej si jeho Empire, osm hodin se nekomerčně kochej ESB a pak se doraž špičkovým, neuvěřitelně invenčním a možná až akčním snímkem Sleep. A nás, co si občas myslí, že filmy mají být zábavné, mohou podat nějakou i celkem levnou myšlenku a někoho to třeba přiměje k přemýšlení, nás zbav svých úvah.

na příspěvěk reagoval Martin741

TheDarKnig

TheDarKnig (hodnocení, recenze)

MikeCool

Momentálně bych asi souhlasil, ale viděl jsem z té nabídky jenom Gravity a právě Phillipse. A jelikož mi zrovna jako něco výjimečného nepřišel, jsem si jistý, že se mé preference změní. Tedy snad

MikeCool

MikeCool (hodnocení, recenze)

Z té oskarové nabídky je u mě Kapitán Phillips nejžhavějším adeptem na získání oskarové sošky za nejlepší film! Ještě jsem neviděl Nebrasku a Philomenu, ale myslím si, že zrovna tyto 2 filmy na tom nic nezmění. 

na příspěvěk reagoval TheDarKnig

manonfire

manonfire (hodnocení, recenze)

Martin741

Debilní murár utočí znovu už snad po sté, a zase jalově. Neumí v komentáři vystihnout podstatu filmu, neumí jí vlastně ani pochytit, což mezi muráry je jevem obvyklým. U tebe je výhoda, že sis tu tak posral jméno svou dnes už proslulou slaboduchostí, že vracet ti úder není věc prstiže. Je to spíš takové kopání do mrtvého...alespoň, že mě to baví.

manonfire

manonfire (hodnocení, recenze)

Smrt čeká všude je zoufale průměrný a neinvenční film, který se svezl na určité vlně, na kterou amíci prostě slyší.

na příspěvěk reagoval Martin741

Související novinky

Co nového chystá režisér Paul Greengrass?

Co nového chystá režisér Paul Greengrass?

30.11.2023

Jsou tomu prakticky už tři roky od doby, kdy na Oscara nominovaný režisér Paul Greengrass vydal svůj zatím poslední celovečerní film, kterým bylo westernové drama pod názvem Zprávy ze světa s Tomem… (více)

Hanks a Greengrass znovu spojí síly

Hanks a Greengrass znovu spojí síly

08.02.2019

Herec Tom Hanks (Most špiónů) a režisér Paul Greengrass (Bourneovo ultimátum) oznámili další spolupráci. Na svůj předchozí společný snímek Kapitán Phillips naváží dramatem News of the World, který… (více)

Tom Hanks znovu kapitánem

Tom Hanks znovu kapitánem

11.09.2016

Novodobý James Stewart byl dlouho kapitánem Millerem ze Zachraňte vojína Ryana. Tři roky zpátky si ale střihnul kapitána Phillipse a teď je v kinech jako Kapitán Sully, což naznačuje, že ho… (více)

S Greengrassem pod Berlínskou zdí

S Greengrassem pod Berlínskou zdí

26.10.2014

Britský režisér Paul Greengrass (Bournův mýtus, Bourneovo ultimátum) má velkou zálibu v dramatech podle skutečných událostí. Jeho Krvavá neděle, Let číslo 93 nebo Kapitán Phillips patří mezi špičku… (více)

Reklama

Reklama