Reklama

Reklama

Komorník

  • USA The Butler (více)
Trailer 1
USA, 2013, 132 min

Režie:

Lee Daniels

Kamera:

Andrew Dunn

Hudba:

Rodrigo Leão

Hrají:

Forest Whitaker, David Banner, Michael Rainey Jr., LaJessie Smith, Mariah Carey, Alex Pettyfer, Vanessa Redgrave, Aml Ameen, Clarence Williams III (více)
(další profese)

Příběh Cecila Gainese (Forest Whitaker), který pracoval jako komorník v Bílém domě a obsluhoval sedm prezidentů mezi roky 1952 až 1986. Během několika desetiletí v Bílém domě byl při tom, když se tvořily dějiny USA, od války ve Vietnamu a hnutí za občanská práva až po atentát na Martina Luthera Kinga a Johna F. Kennedyho. Kromě toho, že se zasazoval o práva afroamerických zaměstnanců Bílého domu, bojuje celé roky svůj soukromý boj i na rodinné frontě: musí znovu najít cestu k odcizené manželce i ke svému synovi, který odmítá otcovu "služební" profesi. (EEAP Film Distr.)

(více)

Videa (42)

Trailer 1

Recenze (289)

salalala 

všechny recenze uživatele

Řemeslně perfektně zvládnutá záležitost, která ale může (a zřejmě i bude) neamerickému divákovi připadat nudná a nezáživná. Daniels nemá problém s dobovou atmosférou, kterou tvoří lusknutím prstu a nabízí i některé opravdu velké scény z různých banketů a zajímavý pohled do zákulisí Bílého domu, o němž se nemluví. Problém je v tom, že děj je dost epizodický a někdy se dost vleče. Procházka dějinami USA je moc fajn, jen možná zbytečně komplikovaná a kusá a sledováním historických etap a rodinného života titulního sluhy si tvůrce ukousl možná moc velké sousto a nevyhýbá se při tom některým rodinným klišé. Whitaker v hlavní roli je fantastický, stejně tak i Oprah Winfrey, u nichž očekávám oscarové nominace. Větší camea několika známých jmen v rolích prezidentů jsou velmi příjemná, i když toho vlastně moc nenabízí. Kolem a kolem vzato jde o velmi pěknou žánrovku, která je na můj vkus moc roztříštěná, ale Američanům se určitě bude dost líbit. 70% ()

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Příběh je to zajímavý. Inspirace skutečností mám ráda (byť i zde je mnohé zkreslené, Bílý dům moc mírumilovný a špatné taktně zamlčené, aby nebyl obraz Ameriky, kde zmůžou všechno, pokřivený) a filmy, kde se lidské osudy prolínají spolu s osudy celé země a dokreslují historii, které dodávají hloubku, také. Whitakerovi role slušela a mnozí neherci překvapili. ()

Reklama

mcb 

všechny recenze uživatele

Decentní životopis, který je možná tak trochu sázkou na jistotu, ale zároveň je ve své předvídatelnosti funkční ve všech ohledech. Chvílemi jsem vzpomínal na Spielbergovu Purpurovou barvu, a to už je co říct...Zároveň jde v subžánru životopisných dramat otírajících se o rasové problémy o velmi chutný předkrm před mnohem drsnějšími 12 lety v řetězech. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Pohádka o tom, kterak zlý drak ve špičaté kukle dlouho utiskoval černý lid, ale ten se ve svém spravedlivém hněvu vzepřel, mečem verbálního protestu mu uťal hlavu a než se rok s rokem sešel, stal se jeden z bývalých otroků prezidentem. Takže černošská agitka jako prase, kterou příběh komorníka vlastně jen zastřešuje. Záměr byl možná jiný, ale vylezl z toho tradiční protisrasistický blábol. Tady asi měli režii svěřit bělochovi. Ale protože to je film, který nechce, aby černý muž pod bičem otrokáře žil, upsala se tomu pěkná řádka známých jmen, což Komorníka zachraňuje. Třeba obsazení prezidentů bylo vesměs skvostné i trefné. Taktéž ústřední trio lokajů bylo fajn a konečně vím, jak vypadá Kravitz bez brýlí a dredů. Co ovšem nebylo pěkné byla Oprah Winfrey. Jak esteticky, tak herecky to je bída, ale halt tahle celebrita ve Státech táhne, takže její obsazení se asi vyplatilo. Čekal jsem tedy o hodně víc, ale aspoň jsem si ověřil to, co jsem dávno věděl. Černej byl stvořen proto, aby sloužil. 50% ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Životní zkušenost Afroameričana ve 20. století v kostce. Postavy spíš než živí (a životní) lidé fungovaly spíš jako nosiče tezí a postojů. A aby bylo nějak zužitkováno povolání té hlavní, museli ještě dostat prostor známí herci v rolích amerických prezidentů. Přes občas zajímavé obsazení a některé zvraty v životě komorníkova staršího syna mi většina filmu přesně zapadala do škatulky „ušlechtilá nuda“. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (12)

Reklama

Reklama