Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Fantastický příběh o tajemném poslání návštěvnice z jiného světa. Dva mimozemští návštěvníci Ori - Ana a Seturi jsou dopraveni vesmírnou lodí ze vzdálené planety Tonatiu na naši Zem. Mají zde získat zázračný lék indiánského kmene Bororo, který pomůže zachránit jejich civilizaci. Oba při svém poslání zahynou, ale krátce na to se na Zemi objeví jejich navlas podobní nástupci, odhodláni toto poslání splnit. Představitelka hlavní role, Božidara Turzonovová, obdařila svou hrdinku nehybnou a přece tolik vyjadřující tváří a měkkou, téměř exoticky znějící češtinou. Jejího pozemského přítele, do nějž se během svého pátrání zamiluje, si zahrál Svatopluk Matyáš. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (132)

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Zub času ďábelsky zahlodal a díky tomu je tohle cosi ve výsledku nekonečně nudné a propagandistické (scéna, kde dojde na nepotřebnost majetku je dokonale zrůdná) nic, které si ovšem v první půlce drží v solidním nadprůměru a příběh vypadá spíš jako šestákový, dobrodružný film... Kéž by tomu tak zůstalo, protože v druhé části a především po vyzrazení toho, co je kdo zač (ještě že jsem nečetl obsah, kde nějaký tupý degenerát vykecal celej film - mučit žhavým železem a činčilí močí!!) všechno upadne do hlubokého podprůměru a nudy takové, že jsem si pro vlastní obveselení v závěru začal čistit klávesnici - čiže říkám, slabé tři, které zachraňují Božidara a V. Brodský, S. Matyáš hrál celkem tužku. Kdyby místo takového špatného námětu zfilmovali cestu slepých ptáků... Jo a mimochodem, proč tam sakra jsou dlouhé pasáže hovoru v cizích jazycích rozličných bez toho, aby někdo alespoň okomentoval, o co se jedná..? Howgh ()

krokodlak 

všechny recenze uživatele

Kdyby takto ambiciozní scénář zfilmoval Jindřich Polák, mohlo z toho klidně být velmi slušné sci-fi, jenže film bohužel natočil zaměnitelný normalizační řemeslník Otakar Fuka. Místo fantaskní poetiky nás bohužel čeká normalizační šeď, typická hlavně pro Fukou často natáčené krimi filmy, s čímž souvisí i dost jednorozměrné herecké pojetí postav, které sklouzává až do nechtěné komedie. Matyášův hlavní hrdina je bohužel příliš v zajetí dobových klaďáckých klišé od sebejistého vystupování po lehký patos, zatímco záporáky poznáme hlavně podle jejich západního původu. Právě politický podtext filmu se v kontextu žánrového díla jeví dost rušivě, ale zas na druhou stranu dobře ilustruje způsob, jakým režim využíval svou proklamovanou podporu dekolonizace, neboť indiánský kmen Boro sice znal zázračný lék a byl obětí utlačování, ale to hlavnímu hrdinovi nezabránilo v tom, aby o jeho příslušnících spasitelsky mluvil jako o ubožácích. Lévi-Strauss ani Leopold Pospíšil holt asi na Barrandově moc v povědomí nebyli. ()

Reklama

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Akce Bororo; sci-fi, krimi a romantika v jednom balení. A z těchto 3 zmiňovaných žánrů vyloženě selhává pouze ten kriminální; na domnělou, ale hlavně skutečnou špionáž je totiž navázaný i ideologický podtext, se všemi těmi západními agenty, narážkami na atomové pumy, protestující pracující v Jižní Americe atd. Na druhou stranu je fajn slyšet v československém filmu krom mateřštiny také angličtinu, portugalštinu, francouzštinu, němčinu či španělštinu (a i exotičtější exteriéry jsou osvěžující). Ale vůbec nejlíp se poslouchá výborná Hapkova hudba, která dodává filmu tu správnou atmosféru. A věřím, že film i přes tu určitou naivitu nějakého toho sci-fi fanouška potěší. Celkově (i s přihlédnutím k nezvládnutému konci) slušný průměr. „Za to u vás je všechno dokonalé. Žádné spory nejsou, majetek nemáte.“ – „Majetek? Ale ten přece obtěžuje. Člověk potřebuje volnost, a dokud bude lpět na majetku, nikdy ji nebude mít.“ ()

KM Phoenix 

všechny recenze uživatele

Trochu utahaný film se spoustou nedostatků, ale u mne to projev Božidary Turzonové vytáhl na čtyři hvězdy. Jinak chvílemi člověk kroutil hlavou nad rychlo přesuny mezi Prahou a Tatrami, rozpravami o bezmajetkové společnosti či nasazováním paruk (např. proč Orioně nasadí paruku po příjmu do nemocnice?). A nechtěně vtipná byla automobilová honička v závratné rychlosti 120 km/h zakončená až "americkým" výbuchem. A zase další skopčácká role pro Otto Ševčíka. ()

A.L.E.S. 

všechny recenze uživatele

Podíval jsem se na film s odstupem několika let a líbil se mi snad ještě víc, než když jsem jej viděl poprvé. Líbí se mi, že zde tvůrci použili jako myšlenku objevy skutečně žijícího člověka. Ve filmu Zabil jsem Einsteina, pánové, to byl, jak je zřejmé z názvu, Albert Einstein, v tomto příběhu je to Čechům ne příliš známý cestovatel Alberto Vojtěch Frič. U Einsteina byly obavy z toho, že s jeho vynálezem, jakkoliv by lidstvu prospěl, budou v nedaleké budoucnosti problémy. U Friče se jednalo o domněnku, že u jihoamerického indiánského kmene objevil takřka všelék. Obsazení B. Turzonovové bylo skvěle využito v tom smyslu, že jako cizinec, ať už jste odkudkoliv, mluvíte cizím jazykem s mateřským přízvukem. Slovenka, jako mimozemšťanka, si zase hrála na to, že neumí pořádně česky. Některé myšlenky jsou možná poplatné době, ale mají něco do sebe a stojí za to se nad nimi zamyslet. Podle mě je to film, který stojí za to vidět už jen kvůli pro nás tak vzácnému žánru sci-fi. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (22)

  • Vo filme sa veľa cestovalo, ale štáb nevytiahol päty z rodnej krajiny, cudzinu vykúzlil zábermi z archívu, ktoré zaplietol pomedzi nakrútený materiál. (Raccoon.city)
  • Motorový člun na Amazonce byl zřejmě zapůjčen od oddílu SNB z Orlíku, či jiné přehrady. Jedná se o typ, hojně používaný těmito jednotkami a v záběru je jasně vidět modrý maják před čelním sklem. (Scott67)
  • Dr. Junek (Svatopluk Matyáš) pilotuje Let L-200 Morava označení OK-UHB, jedná se o československý dvoumotorový letoun. Letadlo létalo až do osudového okamžiku 20. 6. 1998, kdy havarovalo na Královéhradecku. Zapsáno do leteckého rejstříku bylo 4. 6. 1968 z rejstříku vymazáno 6. 1. 1999. Dr. Junek také používá v Brazílii jako taxi Chevrolet Two-Ten z roku 1955. (sator)

Reklama

Reklama