Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V dnešní době jsou nejcennějším zbožím informace. Film Kandidát ukazuje velkou moc médií, která manipulováním s událostmi mohou ovlivňovat celý svět. Příběh sleduje zákulisí politické kampaně kandidáta na prezidenta. Do volby hlavy státu zbývají 2 měsíce. Úspěšný a vlivný majitel reklamní agentury Adam Lambert přijímá lukrativní zakázku. Má realizovat prezidentskou kampaň pro zvláštního kandidáta - nevýrazného, maloměstského podnikatele. Cílem je pouze rozvířit politické vody a ubrat pár hlasů protistraně. Lambert je zvyklý bez skrupulí každým manipulovat a vždy dosáhnout svého. Jenže na večírku v klubu se nechá vyprovokovat a uzavře sázku se svým rivalem - Ivanem Mullerem, který pracuje pro jasného favorita celých voleb. Ve hře je přibližně sedm miliónů eur. Lambert vsadil všechen svůj majetek na jediného koně, neznámého kandidáta. Zapřísáhnul se, že z této nuly udělá nového prezidenta, a to rovnou v prvním kole prezidentských voleb... Kandidát zobrazuje, co se na politické scéně děje nebo velmi lehce udát může. Je cynickou analýzou společnosti, která se nechá manipulovat bohatými a mocnými. Ti, kteří tahají za nitky, vytvářejí svět, ve kterém mizí hranice mezi pravdou a iluzí či dobrem a zlem. (Bioscop)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (409)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Takto by možno vyzeral film Tonyho Scotta, ak by sa rozhodol za svojho života natočiť politickú, respektíve spoločenskú satiru. Adam Lambert (nie ten americký gay spevák) je podľa svojho okolia k***t. Bohužiaľ majú pravdu a vy si to budete myslieť tiež. O to je odvážnejšie ho použiť ako hlavnú postavu príťažlivo vyzerajúceho filmu, pretože sympatický vám nebude a ani mu nebudete v jeho stávke držať palce. Podobne je to aj s ostatnými postavami, medzi ktorými vám najviac utkvie v pamati dvojica odposluchávačov, pripomínajúcich svojim správaním Shreka s oslíkom. Doporučoval by som s nimi radšej natočiť samostatný film, komédiu, pretože ich rozprávanie suchých vtipov miestami spomaľovalo rytmus filmu a napríklad veľmi vtipnú scénu v mekáči by som možno v prospech tempa kľudne vypustil. Problémom sa môže zdať aj motivácia hlavnej postavy čo sa týka samotnej stávky, čiže motora deja, vzhľadom na zvolený ironický štýl sa nad tým ale dlho zamýšľať nebudete a nakoniec to aj s miernym karikatúrnym vyznením Lamberta ladí. Film postupne ale uberá na reklamnej forme a začne sa sústrediť na dramatický vývoj deja. Kandidát je film, v ktorom forma veľa vypovedá o obsahu a v ktorom sa nájde množstvo trefných detailov, na ktoré si budete akoby náhodou spomínať ešte nejakú dobu po projekcii. No a teraz ma vážne zaujíma, koľko ľudí príde na najbližšie prezidentské voľby a aký typ kandidáta si vačšina vyberie. Aby sa nestalo, že pod ich vytlačenými menami budú volební komisári nachádzať perom napísané meno filmovej postavy, Petra Potôňa. To by bola vážne hustá irónia a vizitka našej buď ironickej povahy, alebo tuposti. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Na co hledat v rodokmenu příbuzenskou spjatost s Ľudovítem Štúrem a fingovat atentát, když můžete rozdat koblihy.. Karásek je takový malý bratislavský Tonko Scott, ale klipovým vizuálem to příběhové vakuum o politických manipulacích a ovlivňování veřejného mýlení příliš nezamaskoval. Ještěže členové strany Česko-slovenského přátelství (Dlouhý, Kubovčík) tu a tam vypotí v audio-odéru Dannyho 11 nějakou zdařilou slovní přestřelku.. ()

Reklama

POMO 

všechny recenze uživatele

Prekvapivo celkom vydarená satira. Formálne vypiplaná (až na ten zvuk) ale nie samoúčelne - jej strihové i filtrové vizuálne pojatie ide ruku v ruke s povrchnou efektnosťou sveta reklamy, do ktorého je zasadená. Humorom síce len občasne, ale zato trefne pretkaná. Prvý krát vo filme vyslovuje česko-slovenské fóry, ktoré si o to dlho žiadali (scéna v MacDonald’s kraľuje) a robí to vkusne, že sa zasmejú Slováci i Češi. Hlavná postava charizmatická a uveriteľná, Marek Majeský do nej dobre obsadený. Kandidát je veľmi slovenský film, ale nie v zlom zmysle slova. Reflektuje skrývanie absencie duchaplnosti za glamour "hodnoty", shoppingovosť a politickú diskutabilnosť krajiny. Štvrtú hviezdu nedávam, lebo si niesom istý, do akej miery to robí vedome. V tejto pochybnosti ma drží tiež rádoby prekvapivá záverečná pointa, našróbovaná na film umelo, aby mal divák potrebu s tvorcami debatovať o tom, ako to vlastne skončilo. ()

JitkaCardova 

všechny recenze uživatele

Cynická črta o cynismu využívajícím ke svým záměrům lidí, kteří v sobě pořád živí naději, že bude líp, byť by byla sebevíce lichá, nebo dokonce mrtvá. Není to organický, plnokrevný film, postavy a jejich motivace jsou velkou měrou nevyjasněné, jejich hrubě načrtlé nesourodé rysy netrasují žádné uchopitelné osudy, s nimiž by se dalo sympatizovat či se vůči nim vymezovat, nedá se ve skutečnosti ani usoudit, která z postav reálně vidí do dění, dost možná žádná a všechno je to jen takové plácání, ale ani to není zřetelnou scelující výpovědí. Snímek nicméně nenudí a prozrazuje jak filmařský talent (zaujme kamera, střih, vystavění scén, ačkoli samotný scénář silnou stránkou není), tak určitou lidskou netrpělivost, nespokojenost a občanský apel, což je primárně sympatické. *~ ()

castor 

všechny recenze uživatele

Středoevropské klouzání po povrchu, vizuálně ne úplně pitomé, příběhově vesměs ano, připočteme divné předabování do češtiny a dramaturgické přešlapy. Ve finále ale úplně kritický být nemůžu. Když si ale budu chtít užít témata masmédií, ovlivňování voličů nebo politických kampaní, určitě nebudu hledat v „tuzemské“ kinematografii. ()

Galerie (79)

Zajímavosti (27)

  • „Keď mi Maroš Hečko doniesol svoju knihu, podľa ktorej chystali film o zákulisí prezidentských volieb, s ponúknutou rolou som nadšene súhlasil, pretože niečo také v slovenskom prostredí ešte nik nenakrútil," povedal Marek Majeský a ďalej dodal: „Chceli sme s cynizmom poukázať na to, ako naivne niekedy veríme ľuďom, nad ktorými by sme sa mali najskôr zamyslieť a zvážiť, či im dáme svoj hlas." (kacer4)
  • Adam Lambert je aj v skutočnom mediálnom svete známa osobnosť. Ide o speváka z americkej Kalifornie, celým menom Adam Mitchel Lambert, ktorý sa preslávil vďaka účasti v 8. sérii American Idol, kde sa umiestnil na 2. mieste. (Bobek15)
  • Blonďáčik (Michal Kubovčík) si protirečí, keď sa na začiatku filmu sťažuje, že musel chodiť na dovolenky do Bulharska a po príchode do Prahy na konci filmu, naopak, tvrdí, že predtým bol v živote najďalej v Šamoríne. (MontyBrogan)

Související novinky

Duhová kulička 2015

Duhová kulička 2015

29.04.2015

Lidi dostanete do kina dvěma způsoby: buď natočíte skvělý film, nebo začnete dělat dobrý marketing. Na ZLÍN FILM FESTIVAL se už třináctým rokem valí Duhová kulička – dvoudenní konference ze světa… (více)

54. Zlín Film Festival startuje již 30. května 2014

54. Zlín Film Festival startuje již 30. května 2014

28.05.2014

Je to ideální datum, protože mimozlínšťané mohou využít k návštěvě Zlína především víkend. Nejedná se totiž jen o festival určený dětem a mládeži, zajímavé filmy z více než 55 zemí světa zde zcela… (více)

Reklama

Reklama