Reklama

Reklama

Památkáři

  • USA The Monuments Men (více)
Trailer 2

Památkáři nejsou žádní nudní patroni, ale unikátní vojenská jednotka, která nasazovala vlastní krky, aby z rukou nacistů vyrvala skvosty, které za trvání Druhé světové války nakradli. Hvězdnou sestavu uměleckých záchranářů vede George Clooney ve výjimečné čtyřkombinaci producent – režisér – scenárista – herec, kterého doplňují třeba Matt Damon, Bill Murray, John Goodman nebo Cate Blanchett. Film se odehrává v době, kdy už bylo víceméně jasné, že hitlerovské Německo bude poraženo a pomalu se začínaly napravovat válečné škody. Milovníky umění trápil především nejasný osud tisíců uměleckých děl, které nacisté pro Hitlera a další pohlaváry nakradli a ukryli neznámo kde. Z jejich popudu tak vznikl tým, který postupoval v patách spojeneckých vojsk a hledal stopy po těchto vzácných artefaktech. Vypadalo to jako nesplnitelný úkol: Umělecké poklady se nacházely za nepřátelskou linií a německá armáda byla připravená splnit Hitlerův rozkaz, podle nějž měla být všechna umělecká díla s pádem nacistické říše zničena. Jak mohlo těchto pár mužů doufat v úspěch? Vždyť svými původními profesemi - ředitelů muzeí, kurátorů a historiků umění, více rozuměli Michelangelovi než zacházení se zbraněmi. Pod palbou německé armády, v zaminovaných skrýších a vybombardovaných městech riskovali Památkáři své životy, aby ochránili ty největší poklady lidstva. (CinemArt)

(více)

Diskuze

DaViD´82

DaViD´82 (hodnocení, recenze)

Ali-eN

Jestli se budou aspoň rámcově držet předlohy (což zatím nevypadá), tak to spíše bude o tom, jak parta starochů přijede do vesničky, kterou se prohnala frontová linie, zhodnotí škody na tamním kostele, navrhne/zařídí řešení, vyplní kvadrilión papírů a pojede o vesnici dále... ,-)

DaViD´82

DaViD´82 (hodnocení, recenze)

Laxik

Tak s historií to nebude mít společného nic (vzhledem k tomu, že každý z Památkářů byl nasazen na jiné frontě, u jiné armády a mnohdy se ani spolu neznali, přičemž jejich práce byla o tom, že přijeli do vísky kudy se prohnala válka, zkontrolovali v jakém stavu jsou památky, zjistili co je zničeno/ukradeno a jeli o vísku dále...) čili k tomu románku klidně dojít může, ale spíše mezi ní a Clooneym; právě jeho předobraz "operoval" s Rose.

Laxik

Laxik (hodnocení, recenze)

Prosím jen, aby tam neměla Cate Blanchettová románek s Matem Damonem, jak to vypadá. To fakt nechci.

na příspěvěk reagoval DaViD´82

Pelargius

Pelargius (hodnocení, recenze)

Po shlédnutí traileru se na tento film dooost těším :D Už jen ten název...

MartinezZ

MartinezZ (hodnocení, recenze)

Vetešníci! :D

Budget neznámý a věřím, že nebude znám ani při vypuštění filmu ale až poté, co se ukáže, která zfalšovaná upravená čísla bude vhodné vypustit do věta ;)

na příspěvěk reagoval Segrestor

Tristan Rafael

Tristan Rafael (hodnocení, recenze)

DaViD´82

To je dobrý postřeh, uznávám.. Nicméně, nějaký atraktivnější název by přišel vhod.... Možná, že časem se tohle označení vžije a nikdo se nad ním nepozastaví.. ale zatím to budí spíše rozpačité reakce.. ne? :) ...

na příspěvěk reagoval (mOnkey)

DaViD´82

DaViD´82 (hodnocení, recenze)

Ehm, vždyť to je (jakkoli přeneseně) překlad názvu; navíc je to v odborné literatuře (myšleno v češtině) zažité označení této jednotky a její účel se skutečně týkal toho co dnes dělajá Památkáři. Jak byste tu jednotku označovali jinak? Muži co chrání památky?

Haretix

Haretix (hodnocení, recenze)

Musím souhlasit, název je zase něco strašného. Není nad originál ;)

Uživatel Tristan Rafael smazal svůj příspěvek.

DaViD´82

DaViD´82 (hodnocení, recenze)

Prometheus69

A jak jinak to pojmenovat? Stejně jako tuzemský překlad předlohy (Po stopách nacistických pokladů) a prostě se tomu zcela vyhnout? Vzhledem k tomu, že to svým způsobem památkáři jsou, tak proč ne?

divisak

divisak (hodnocení, recenze)

Náhodou jsem objevil a hned je vše veselejší! Válečných filmů je už dnes pomálu, a ještě méně s tak originálním příběhem, proto je The Monuments Man pro mne nejočekávanějším filmem nadcházejícího roku. Už jsem si koupil knihu Po stopách nacistických pokladů. Trailer vypadá velice dobře i fotky z natáčení, doufejme proto, že i samotný výsledek bude výborný.

Související novinky

Clooney a Hlava 22

Clooney a Hlava 22

26.11.2017

Georgi Clooneymu se moc nezadařilo ani s Památkáři ani se Suburbiconem, takže to zkusí jinak - přes televizi. Jeho novým projektem je totiž seriálová adaptace románu Hlava 22, v níž se ujme jedné z… (více)

Clooney natočí scénář od Coenů

Clooney natočí scénář od Coenů

26.10.2015

Spolupráce bratrů Coenových a George Clooneyho zatím čítá Bratříčku, kde jsi?, Nesnesitelnou krutost a Po přečtení spalte. Už brzy uvidíme jejich čtvrtý společný film, retro komedii Ave, Caesar!, tím… (více)

PF 2014

PF 2014

01.01.2014

Zima dlouhá, léto krátké, Vánoce bez sněhu a v sedmi stupních. Ale uznejme, že na výborné filmy byl rok 2013 štědrý. Rivalové, Gravitace, Star Trek: Do temnoty, V zajetí démonů, Zmizení, druzí Thor a… (více)

Michael Bay zastaví Hitlerův nukleární program

Michael Bay zastaví Hitlerův nukleární program

12.10.2013

Válečné týmovky jsou, zdá se, opět v kurzu. Po Hanebných panchartech se dočkáme Památkářů a David Ayer v právě natáčeném The Fury nacpal do tanku Brada Pitta, Shiu LaBeoufa a další. A možná se… (více)

Reklama

Reklama