Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vánoční čas umí přinášet podivuhodné příběhy, vtipné historky i nostalgii. Přijde letos Ježíšek? je příběh dvou rodin, které se rozhodly, že Vánoce jsou prostě od toho, aby se konaly dobré skutky, přání se plnila za každou cenu,   a aby na zázraky věřily nejen děti. Šarmantní šedesátník José (Josef Abrhám) se vrací po třiceti letech z emigrace v Mexiku do rodné Prahy. Podlehne totiž naléhání  své mexické manželky Dolores. Ta věří, že pro jejich dceru Penélope, která se marně snaží otěhotnět, je poslední nadějí zázrak, který by v předvánočním čase mohlo splnit slavné Pražské jezulátko. José má z návratu obavy, protože moc dobře ví, že by mu mohl přinést nečekaná překvapení. Ta mají podobu jeho dávného kamaráda Rudy (Václav Postránecký), který všemi rád manipuluje, ale hlavně jeho bývalé lásky Květy (Libuše Šafránková) a její velké, osobité rodiny, v čele s jejím synem Michalem (Igor Chmela). Rodné místo Josému připraví řadu svízelných situací. Bude potřebovat nadhled a všechen svůj smysl pro nápaditá řešení, aby se z malérů všichni dostali. Nakonec se ale ukáže, že i každý z členů Josého rodiny skrývá své tajemství, a že v Praze je kromě legendárního Pražského jezulátka i řada dalších bytostí, které jsou schopné konat zázraky. (Bioscop)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (200)

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Nestává se to často, ale občas ano, že se s uživateli této stránky neshodnu. A tohle je ten moment. Já osobně bych filmu přiřadil rozhodně vyšší hodnocení. Každopádně, pokud hledáte film, díky kterému na vás dýchne vánoční atmosféra, podle mě dále hledat nemusíte. Co je krásnějšího, a to už je vidět dle nicku, že pocházím z Ostravy, než zasněžená vánoční Praha? Když přičtu skvělé herce, dojemné příběhy, které ale nejsou naivní a konec tedy není jak z amerických filmů, tak tu máme skvělý vánoční film. Hned jsem si ho zamiloval. K tomu skvělá hudba. Co víc si přát. A já se místy i zasmál. Ne, já opravdu od vánočního filmu s milým, dojemným příběhem, který končí dobře, ale ne naivně, skvělými hereckými výkony a vhodnou hudbou, nečekám nic menšího, než že na mě přenese vánoční atmosféru, trochu mě dojme a hlavně donutí přemýšlet. To všechno se povedlo. Je to pěkný příběh, který spravedlivě řečeno není na Lva, ale na druhé straně nabízí krásnou vánoční Prahu a úsměvné momenty. Umím si představit u tohoto filmu svařák a cukroví a do té správné nálady mě tenhle snímek dostane. Dostal jsem, co jsem od něj očekával a k tomu se mi dostalo bonusu v podobě úsměvných a dojemných momentů vhodně rozprostřených do celých devadesáti osmi minut. Za tenhle film děkuji a už teď patří k mým oblíbeným. ()

Snorlax odpad!

všechny recenze uživatele

Tak jsem si myslela, že nejdivnější na celém filmu bude příjmení autorky a režisérky v jedné osobě. Omyl. Nejdivnější je to, že se do něčeho tak povrchního, hloupého, neoriginálního a zbytečného nechala zlanařit dvojice Abrhám + Šafránková. Možná bych dala jednu hvězdičku z milosti, ale prznění českých Vánoc všudypřítomnými anglicky zpívanými popěvky mi působí tak velkou nauzeu, že odhazuji záblesky laskavosti a krutě poprávu odsunuji tento nanicovatý snímek do zapomnění. ()

Reklama

bohemia_regent 

všechny recenze uživatele

Tak je to červená knihovna, to zas jo, ale na druhou stranu v rámci žánru docela inteligentní, rozhodně to neupadá do nevkusu. Pro mě typický případ filmu, kde šestibodová hodnotící škála je příliš hrubá, protože bych nejradši dal dvě a půl hvězdičky. Jenže se musím někam přiklonit, a tak se přikláním dolů, protože mi vadily anglické texty v písních. Začíná to už tím, že Josef Abrhám v roli Čecha, který žije třicet let v Mexiku, letí navštívit svoji rodnou vlast. A k tomu hraje píseň s refrénem "I'm coming home". Kdyby byl text český, mělo by to logiku, kdyby byl španělský, mělo by to logiku možná trochu menší, ale pořád ještě mělo. Angličtinu jsem nepochopil, stejně jako při pobytu v Praze v nejslavnější vánoční písni Stille Nacht - tady by se dalo kromě češtiny a španělštiny uvažovat i o němčině, jenže divák se musí dojímat při "Holy Night". Jestli měla být důvodem snaha učinit film světovým (španělština je asi málo světový jazyk), tak měli být tvůrci důslednější a s výhledem do budoucnosti vyšperkovat písně čínštinou. Takhle se může stát, že za nějakých 20-30 let začne pozlátko světovosti na jejich filmu ztrácet lesk. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Pod líbivým povrchem záběrů nádherně zasněžené Prahy se válí chaotická směs nesourodých lacině kýčovitých motivů, které se přes křečovitě zoufalou snahu nepodařilo splést ve smysluplnou podívanou. Bohužel těch několik milých okamžiků a výborný Josef Abrhám nestačí, aby člověk neviděl scénáristickou bezradnost, které mezi prsty proklouznou všechny silné a nosné motivy, namátkou třeba Josého a Květy, nebo aby člověk neviděl to komické sebevědomí kavárenských intelektuálů přesvědčených o svém talentu, kteří však neumí to podstatné. Vyprávět příběh. A totéž platí i o režii. Smutné, nudné, místy zoufalé. ()

Hennes 

všechny recenze uživatele

Jednoduchý vykonstruovaný příběh, kde do sebe vše až přehnaně zapadá. Každý je ve správnou chvíli na správném místě a k tomu je film prošpikován scénami jako s Uršulou Klukovou a podobnými nesmysly. Hlavně měl film skončit v ten pravý čas a přidaný dovětek "o rok později" je už přehnaný kýč. Shlédnout, nepřemýšlet a nerozebírat, pak to vezmu jako jednorázovou oddechovku a jde to. Těžko se však budu k filmu někdy vracet, snad jen Dolores Heredia by mohla být tím důvodem, ale raději ji budu hledat v jiném filmu. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (10)

  • S mexickým koproducentem Edherem Camposem se tvůrci filmu seznámili na karlovarském festivalu. (M.B)

Související novinky

Zemřel Josef Abrhám

Zemřel Josef Abrhám

17.05.2022

České nebe se rozrostlo o další velkou hvězdu, ve věku dvaaosmdesáti let totiž zemřela jedna z nejvýraznějších postav naší kinematografie, Josef Abrhám. Oblíbený herec se poslední dobou bohužel… (více)

Reklama

Reklama