Reklama

Reklama

Duben 1945. Zatímco se spojenecká armáda pokouší o finální ofenzívu na evropské frontě, ujímá se válečný veterán, armádní seržant Wardaddy (Brad Pitt), velení tanku Sherman a vydává se s jeho pětičlennou posádkou na vražednou misi v týlu nepřítele. Tváří v tvář přesile početní i palebné a v doprovodu naprostého zelenáče, který se v jejich četě souhrou okolností ocitl, je Wardaddy se svými muži nucen získat navzdory veškeré pravděpodobnosti štěstí na svou stranu a dovést do úspěšného konce své hrdinské pokusy zaútočit na samotné srdce nacistického Německa. (Falcon)

(více)

Videa (9)

Trailer 2

Recenze (1 549)

castor 

všechny recenze uživatele

Bahno, strach, beznaděj, krev and The best job ever. Chlapácká týmovka, ve které spolehlivý Brad Pitt blbne s tankem. Válečné filmy mají sakra dlouhou tradici, tady se zaměřujeme na výborně sehrané osazenstvo amerického tanku nazvaného Fury, které toho na jeden den zažije opravdu hodně. Ostřílenou posádku za východu doplňuje vyplašený písař, jehož optikou scénárista a režisér David Ayer příběh sleduje. Druhá světová válka vrcholí, americká ofenziva se v Německu rozvíjí, na to, že se vzdají, ovšem nikdo příliš nesází. Od hollywoodského modelu nicméně nesejdeme, i když Ayer si jde trochu svou vlastní komornější cestou, ve které kromě opatrně temného Pitta hraje hlavní roli právě válka. Krutá, nespravedlivá, syrová. Zápletka je prostá, sbírka tehdejší vojenské techniky úctyhodná. Ayer, který také velmi dobře pracuje s pozadím, si prostředí druhé světové války hodně důkladně prozkoumal. Pitt tu svými bolestně získanými zkušenostmi vede mladé ucho (přerod na nespoutaného ničitele nácků je trochu kostrbatý, ať jsem fér), a tak trochu se jeho výchovou vnitřně vykupuje. Asi holt nějakého Hanebného pancharta nepěkně odkrouhnul. Zajímavě se jeví také scéna z německé rodiny, je jemná i neotřelá, aneb pomocí několika vajec ukažme trochu té náklonosti a civilizovanosti. Ale zpět k válečnému běsnění. I občasné hrdinské výjevy vždy válka přehluší. A její detailní výjevy bez dobrodružné romantiky zrovna tak. Tankem přejetou mrtvolou, pověšenými zrádci, amputovanou nohou, poházenými vojáky na korbách náklaďáků. Akce je intenzivní, řemeslo je vybroušené. Prázdné pohledy vojáků přikovají, Pitt je výborný, vnitřně zajímavější se však jeví Shia LaBeouf (dle mého jedna z jeho nejlepších rolí). Těším se na opětovné setkání. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

30 ton železa a ide sa - nacistov kosiť do lesa. Ayer sa po thrilleroch z policajného prostredia a zo špinavých ulíc presunul ešte do väčšieho bordelu. Brutalitu a nekompromisnú autentickosť, bez akýchkoľvek hollywoodskech omáčiek si však zobral so sebou a naporcoval nám ju ako troj-chodové menu. Prvý chod - deluxe herecké obsadenie, ktoré možno na prvý pohľad nevyzerá vábne a pri pohľade na casting by sa nejednému spravilo nevoľno, ja dávam dva palce hore. Neraz mi Pitt a spol. evokovali autentických bratov v zbrani. Druhý chod - luxusná vojnová atmosféra, prostredie tanku zvládnuté na jednotku, môžem prirovnať ku kvalitným ponorkovým filmom, kde je práca s kamerou tou najpodstatnejšou záležitosťou. Hlavný chod - pekelná atmosféra vojny, ayer sa naozaj s ničím nesral a porcuje nám jednu ponurú, krvavú a neúprosnú scénu za druhou, k tomu vykresľuje skutočné hrôzy vojny, ktoré nezanechávajú rany len na tele, ale hlavne na duši. Palec hore! 85%. ()

Reklama

emma53 

všechny recenze uživatele

To je už můj čtvrtý Davidův film a já se z té trojky asi nehnu. Shoduji se s některými uživateli, že první polovina se nesla v duchu, který mě namlsal, že mé hodnocení se konečně dostane z třetí laťky výš i když jsem měla připomínky i k ní. Norman na mě působil přespříliš naivním zelenáčem i když pak to malinko vybruslil do těch chlapských vod, ale opravdu jen o chlup. A Brad bude senzační i v roli brouka pytlíka. Já nemohu říct, že by ostatní kluci snad hráli špatně, to vůbec ne, ale dosadit mezi ně takovou hereckou špičku nebyl zrovna dobrý tah (in terms of money, yes) Tady zářil jak superboy a poutal na sebe pozornost na úkor ostatních, ale to je možná jen můj subjektivní dojem, jako ženské zástupkyně, které mají Brada jinak rádi :-). V druhé polovině jsem už ztrácela trpělivost zbytečným prodlužováním už tak jasně předvídatelného a nerada to píšu, ale je to tak, americky klasického konce. Ne, žádná nuda to rozhodně nebyla, ale nejlepší film roku také ne a o věrohodnosti některých bitev nebudu ani psát, to už tady rozebírali jiní, ale já s nimi v mnohém souhlasím. Třeba takový obyčejný, polozapomenutý film Když utichly trumpety na mě zapůsobil o dost věrohodněji. První polovina za čtyři, druhá za dvě, lituji trojka. ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Fajn závan staré školy, ve kterém špína, drť a krev nejsou jen slovy házenými do větru. Jen škoda, že Ayerovu zručnost za kamerou obklopuje ryze generický scenáristický produkt, který nepřináší absolutně nic nového a nikdy nevystřihne prvoligovou scénu, na kterou by se dalo opravdu vzpomínat. Skopčácký oběd k tomu má nejblíž. Škoda, že to jeho druhá půlka totálně zazdí. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Toto bude samozrejme veľmi individuálne, ale u mňa až hysterické nadšenie a jasný film roka. Najlepší Ayer (zďaleka), najlepšia druhá svetová od Zachráňte Ryana, možno najlepší film na tému "vojna je odporné krvavé svinstvo... a o to viac sa cení občasný záchvev ľudskosti". Scenáristicky bez zaváhania, herecky ani nevravím, všetci sú tam skvelí, vrátane zmrda Lehrmana, ktorý ma konečne presvedčil, že z neho niečo bude. Pri všetkých akčných scénach som bol až v kŕči, ako som ten tank šoféroval s nimi a hľadal každú ďalšiu škatuľu munície. Ani si nepamätám, kedy som naposledy tak veľmi držal hrdinom palce. ()

Galerie (82)

Zajímavosti (81)

  • Duel s tankem Tiger, který je zobrazen ve filmu, byl pro Američany bojující na severozápadní frontě velmi vzácný. Od vylodění v Normandii (6. června 1944) až do kapitulace Německa (8. května 1945) narazili Američané na Tigery pouze třikrát. Poprvé v souboji zvítězil Sherman, podruhé prohrál Pershing a potřetí byl sice zničen Tiger, ovšem když byl nakládán k přepravě, takže to nebyl úplně férový souboj. Za druhé světové války bylo hlášeno více tanků Tiger, než jich bylo ve skutečnosti sestrojeno - například Pz IV Aufs. H (s úsťovou brzdou a bočnicemi Schürzen po stranách) vypadal v optice podobně a v tu chvíli nikdo neřešil, s jakým typem má co do činění: všechno, co jen vzdáleně Tiger připomínalo, bylo jako Tiger hlášeno. (Maulincio)
  • Z anglických veřejných chodníků bylo na natáčení mnoha scén dobře vidět, a tak produkce najala větší než obvyklé množství členů ochranky s rotvajlery, aby odradila případné dotěry od fotografování a filmování kulis a průběhu natáčení. (Maulincio)

Související novinky

David Ayer natočí akčňák se Stathamem

David Ayer natočí akčňák se Stathamem

07.05.2022

Poslední snímky režiséra Davida Ayera (Drsný časy, Králové ulice) nebyly přijímány vůbec dobře. Sypat se to začalo už Sabotáží z roku 2014, následovala komiksárna od DC Sebevražedný oddíl, který se… (více)

Miliardový podvod v Hollywoodu

Miliardový podvod v Hollywoodu

20.02.2022

Hollywood následuje skutečný život, který zase následuje Hollywood. Herec Zachary Horwitz, známý také jako Zach Avery, se v malé roli objevil třeba vedle Brada Pitta ve filmu Železná srdce. Nejspíš… (více)

Shia LaBeouf si zahraje svého otce

Shia LaBeouf si zahraje svého otce

19.03.2018

Hvězda Transformerů si v posledních letech užila spoustu průšvihů, zároveň však opakovaně dokázala, že před kamerou pořád umí. Ať už se podíváte na válečný akčňák Železná srdce, nezávislák American… (více)

Comicsoví kriminálníci od Ayera

Comicsoví kriminálníci od Ayera

21.09.2014

Režisér David Ayer se doteď soustředil na policejní thrillery. Letos ale tenhle žánr výjimečně opouští, a po Drsných časech, Street Kings, Patrole a Sabotage uvidíme jeho tankový akčňák Železná srdce… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno