Reklama

Reklama

Zabijáci

  • Dánsko Fasandræberne (více)
Trailer 1
Krimi / Mysteriózní / Thriller
Dánsko / Německo / Švédsko, 2014, 119 min (Alternativní 115 min)

Kdo stojí za 20 let starou sérií vražd a znásilnění? Všechny stopy vedou ke skupině studentů prestižní internátní školy, jako pachatel byl však odsouzen místní podivín. Složka s případem se dostává do speciálního kriminálního oddělení Q na stůl detektiva Carla Mørcka (Nikolaj Lie Kaas). Carl a jeho asistent Assad (Fares Fares) okamžitě poznají, že v případu něco nesedí a znovu jej otevřou. Ve složce najdou poznámku o tísňovém volání zoufalé mladé dívky. Ta však zmizela beze stopy. Brzy se ukáže, že Carl a Assad nejsou jediní, kdo se snaží najít dívku, jejíž svědectví by mohlo nepříjemně zasáhnout ty nejvyšší vrstvy uhlazené dánské společnosti. (Aerofilms)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (402)

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Neurazí a ani nějak extra nepřekvapí. Všechno šlape, jak by se na slušnou severskou kriminálku slušelo. Klišé, které mi tak vadilo v předchozím díle, je zhruba poloviční, takže má spokojenost je minimálně o jednu poctivou hvězdu vyšší. Hlavní herecké duo, si mé sympatie stále drží a padoušské osazenstvo mi taky sedlo do noty. Takže, když to tak nějak sesumíruju, je to celkem vydařená podívaná, jejíž vyšetřování se tak trošku protáhlo o pár desítek let. Od šťavnatého začátku, po trošku (pře)pečený konec. Vůbec bych se nedivil, kdyby se za rok, za dva začala natáčet trojka, ale to se nechám nejdřív překvapit. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Sebedestruktivní polda řeší starý případ dvojnásobné vraždy, zapomenutého zločinu, chcete-li, postav se objevuje a mizí hodně, divák má lehce problém se v nich zorientovat, ale pořád se těší hlavně na další skandinávskou detektivku, které si mezi publikem udělaly v posledních letech velmi dobré jméno. Nebojí se násilí, nebojí se sexu, nebojí se dívat na věci takové, jaké jsou. A spoléhají na lahůdkovou atmosféru. Jenže příběh tentokrát tak úplně nestrhne, funguje, ale není to žádné terno. Oddělení Q nám toho navrch o sobě příliš neřekne, moc netušíme, proč je detektiv Nikolaj Lie Kaas místy takový idiot, sledujeme jen občasné nelogické chování postav a může i zamrzet, že se s prominentními vrahy lépe nepracuje. Protože zahraní jsou velmi slušně. Poměrně zajímavým prvkem jsou i změny lokalit a skoky v čase. Určitě velmi slušné tři hvězdy, ale tím, jak zajímavé kapitoly už skandinávská kinematografie napsala, víc dát nechci. ()

Reklama

verbal 

všechny recenze uživatele

Švédové mají Larssona, Dánové Olsena a my jen toho zkurveného, egoistického grafomana, soudruha učitele Vívegasyna, jenž se se svými harlekýny plnými pouťových životních mouder trefil přesně pět kvocientních bodů nad abonentku Blesku, a tak tu o nejprodávačích bohužel rozhoduje početní převaha otylých husákových samic. Tudíž se asi budeme ještě pár Báječných let pod konzumními matronami nekulturně Vybíjet u Románů pro transvestity a kvalitních předloh pro filmy tu bude jako cigánů. Uuups, chtěl jsem říct jako šafránu, pandžábočechové už skoro v menšině nejsou. Proto našinec vždy jen tiše závidí a nadšeně plesá nad kvalitní, skvostně natočenou a chytře vrstvenou skandinávskou detektivkou, chladnou jako kunda frigidní Dánky, syrovou jako počasí v Kattegatu a surovou jako vikinský nájezd. Tato je navíc dochucena neotřelým pátracím tandemem dvou áček (Arab a autista), kteří to nakonec dají kurevsky sežrat a předvedou záchvat džihádu i nedotknutelné severské smetánce. A mně osobně na rozdíl od některých mých zdejších gayfriendů vůbec nevadilo rozbití klasického vrahozahradnického klišé tak, že od počátku přesně víme, co je kdo za hajzla. ()

Zíza 

všechny recenze uživatele

Líbí se mi, že svět kriminálky Q není přikrášlován, všechno špinavé a zranitelné. Proto mě chvílemi překvapovala houževnatost Kimmie, která si dokázala poradit s takovými věcmi, až jsem čuměla a přišlo mi to v této přízemní kriminálce až nepatřičné. Ale vlastně mě to nijak zvlášť při sledování nerušilo. Spíš si pořád nedokážu zvyknout na tempo vyprávění u severských filmů (prozatím jsem měla možnost jich zhlédnout jen pár, ale pokaždé mi přišli mnohem delší, než doopravdy byly). Rozhodně to není špatný film, pokud máte rádi špinavé kriminálky, tak jen s chutí do toho. Lepší 3*. ()

GeusX 

všechny recenze uživatele

Volné pokračování "Ženy v kleci" je více propracované a rozmáchlejší. A ani mi moc nevadilo, že tu není motiv či pachatel velkou neznámou a jde spíše o získání důkazů a svědka, a hlavní kriminalisté mají dost omezené výrazové prostředky. Jediné, co mi napínavý film v závěru kazilo, bylo naprosto neprofesionální emotivní jednání detektiva. 75% ()

Galerie (34)

Zajímavosti (8)

  • Množstvo exotických zvierat vo filme bolo získaných v Nemecku zo zoologických záhrad. Trvalo to niekoľko mesiacov. (Arsenal83)
  • Okrem Dánska, kde prebieha dej filmu, pracovali filmári aj v nemeckom Hamburgu. (MikaelSVK)
  • Režisér Mikkel Nørgaard musel dlho obsadzovať mladých hercov, pretože film obsahuje veľa sexuálnych a násilných scén: "Veľmi dlho som obsadzoval mladých hercov. Koniec koncov, bolo to o tom, že som potreboval ľudí, ktorí by dokázali uniesť násilné scény, ale ktorí boli tiež pripravení objaviť sa v sexuálnych scénach filmu nahí. Bolo nevyhnutné, aby do násilných scén išli „všetko do toho“, aby sa stalo uveriteľným." (Arsenal83)

Související novinky

Kinokavárna na Rock for People

Kinokavárna na Rock for People

30.06.2015

Oscarové filmy, kultovní české seriály, přehlídku tvorby mladých nadějí českých filmových škol, originální Kinokavárnu s vybraným filmovým menu od Aerofilms a nádavkem diskuze s tvůrci. Festival Rock… (více)

Dánové rozjeli filmové série

Dánové rozjeli filmové série

21.12.2014

Dánská kinematografie platí za velmi kvalitní a úspěšně se prosazuje i v zahraničí. V poslední době se tamní produkce zaměřila i na adaptace domácích úspěšných knižních sérií do filmový podob. Zatím… (více)

Reklama

Reklama