Reklama

Reklama

Bídníci

  • Francie Les Misérables (více)
Francie / Východní Německo / Itálie, 1958, 217 min (Televizní verze: 88+97 min)

Předloha:

Victor Hugo (kniha)

Kamera:

Jacques Natteau

Hrají:

Jean Gabin, Bernard Blier, Bourvil, Lucien Baroux, Gerhard Bienert, Christian Fourcade, Danièle Delorme, Jean Murat, Jacques Marin, Silvia Monfort (více)
(další profese)

Hlavním hrdinou románu Victora Huga je Jean Valjean, který byl pro nepatrnou krádež chleba poslán na galeje, kde prožil devatenáct let svého života. Jako navždy poznamenaný člověk se vrací zpět do života. Setkání s monsignorem Myrielem, biskupem proslulým svou prostotou a nákloností k chudým, osudově poznamenává celý jeho život, další Valjeanovy činy, charakter se už nikdy nezpronevěří tomuto setkání s čistotou a dobrem. Jean Valjean, vězeň číslo 24601... Mezi nejznámější a nejoblíbenější díla francouzského básníka, spisovatele Victora Huga patří bezesporu román "Bídníci" z roku 1862. Jedním z nejúspěšnějších filmových Jeanů Valjeanů byl Jean Gabin, který ztvárnil tuto postavu v přepisu režiséra Jeana-Paula Le Chanoise z r. 1957. Po jeho boku se v roli nesmiřitelného Javerta objevil Bernard Blier, Bourvil, Serge Reggiani. (Česká televize)

(více)

Recenze (156)

Taffey

všechny recenze uživatele

Já mám Gabina taky rád a vůbec bych ho nechtěl srovnávat třeba se Stallonem, jen mě napadá otázečka, proč, spousta zdejších nafilozovělých, mnohdy rádobyinteligenrtních diváků má názor, že Stallone, Arnold nebo spousta dalších nejsou herci, neboť mají jeden jediný výraz v ksichtě, zatímco Jeanu Gabinovi totéž prochází? To bych rád věděl. ()

higuain 

všechny recenze uživatele

Především ve své první části naprosto geniální film, kde kromě Gabina září i Bourvil v roli Thenardiera. Hugovu předlohu jsem nečetl, ale jsem obeznámen s její rozsáhlostí, a tak se divím, že nějaká dvoudílná adaptace nevznikne i dnes, kdy každé pokračování něčeho slavného je k dobru a vydělá prachy. Viděl jsem Bídníky s Neesonem a v porovnání s nimi je znát, kde se muselo sekat a kde ne. ()

Reklama

tahit 

všechny recenze uživatele

Scénář filmu je skvěle napsaný, perfektní herecké obsazení, hovoří za vše. Postava Jeana Valjeana v podání legendárního herce Jeana Gabina v hlavní roli je pro mě nezapomenutelná, byť mu tato role nezískala mezinárodní věhlas, ale to nic nemění na tom, že byl film u nás divácky úspěšný, hrál se snad ve všech kinech v Československu. Také obsazení vedlejší role velké herečky malých rolí „Silvie Monfort v Eponine bylo velmi zajímavé. Pro historické velkofilmy mám slabost, určitě “Bídníci“ v historickém dramatu z doby Francouzské revoluce. potěší všechny, kdo mají v oblibě francouzskou kinematografii šedesátých let. Tedy závěrem dodám, je to dobře udělaný film, kterému ani dnešní čas neublížil. ()

Duke90 

všechny recenze uživatele

I přes menší zdlouhavost a na dnešní dobu i amatérské vyobrazení některých scén - tedy téměř všech, kde se povstalci bouří proti legionářům - je toto filmové zpracování Bídníků stále na vysoké úrovni a to převážně díky jedinému člověku - božský Jean Gabin! Jeho Jean Valjean je totiž natolik charakterní sympaťák, ostatně jako samotný herec, který dokonale ztělesňuje prototyp opravdového chlapa s velkým srdcem a bedry obtěžkanými léty smutku a utrpení. Gabinův obličej je prostě pro takovou roli jako stvořený. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Naozaj veľký film, ako je veľká aj jeho predloha. Z tej si film prináša aj nejaké nelogickosti, ktoré sa nám ale zdajú také asi len na dnešnú dobu. V inej dobe to bude zase iné, a vďaka za rekonštrukciu filmu do 4K rozlíšenia, tá práca vyzerala znamenito a budúce generácie sa budú mať na čo pozerať. K hereckým výkonom, nezabudnuteľným scénam a záveru už bolo všetko napísané. –––– Ten, kdo jednou upadne do bídy, zůstane psancem až do konce. –––– Jean Valjan zemřel šťasten, protože žil. Věnoval svou sílu, svou lásku, svou důstojnost člověku, kterého svého času vyrval bídě. A odešel, když tento člověk vstoupil do života. Tak, jako nastává noc, když se den nachýlil ku konci. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (2)

  • Natáčení probíhalo v Německé demokratické republice. (Terva)
  • V USA měl film premiéru až v roce 1989 u příležitosti oslav dvoustého výročí Velké francouzské revoluce. (Terva)

Reklama

Reklama