Reklama

Reklama

Píše se rok 1984. Britskou premiérkou je Margaret Thatcherová, přezdívaná Železná lady. Za dob její vlády vrcholí v zemi nepokoje horníků. Během Gay Pride v Londýně se skupina aktivistů rozhodne pomoci jejich rodinám a uspořádají pro ně sbírku. Odborový svaz horníků se ale zdráhá jejich pomoc přijmout. Důvod je prostý. Neradi by čelili obvinění, že hornický svaz otevřeně sympatizuje s gay hnutím. Aktivisté se ale rozhodnou jejich rozhodnutí ignorovat a vydají se přímo do menší vesnice ve Wallesu, kde hodlají předat výtěžek přímo rodinám. A tím začíná mimořádný příběh dvou odlišných komunit, který nakonec vyústí v překvapivé partnerství. (Film Europe)

(více)

Videa (17)

Trailer 1

Recenze (184)

Xmilden 

všechny recenze uživatele

S tou veselohrou bych to malinko brzdil, téma je totiž zatraceně vážné. O Margaret Thatcherové toho moc z historie nevím, že se ovšem jednalo o politika naprosto neoblíbeného o tom nemůže být nejmenších pochyb. Nejvíce jsem spokojen s výběrem filmové hudby. Zpočátku jsem přemýšlel zda-li film spíše nevypnout, ale jsem rád, že jsem tak nakonec neučinil. 70% ()

Streeper 

všechny recenze uživatele

Na film jsem se těšila už od jeho zveřejnění, ale s filmy jsem byla malinko ve skluzu, takže Pride musel počkat. Nakonec jsem i malinko zklamaná, čekala jsem něco více zábavnějšího. Každopádně i tak se na film dalo koukat, místy mi sice přišel malinko zdlouhavý, takže jsem se nudila, ale největší aspektem filmu je, že je natočený podle skutečné události a závěrečná scéna, kdy LGBT komunita a horníci pochodují společně na podporu práv homosexuálů mi přišla nejhezčí z celého filmu a dojala mě. ()

Reklama

Ajinka126 

všechny recenze uživatele

Nudilo mě to. Štve mě i dvouhodinová stopáž, protože příběh a charaktery se podle toho nevyvíjí. Stále se to točí dokola. Celou první hodinu tam jen křičí "za gaye a lesby".. nebo "jsem lesba a feministka!".. A co s tím? Zmírní to hladomor, sucho nebo požáry? Pak tu jsou zbytečně petetické dialogy, které ve mě měly vzbudit pocit viny za to, že já jsem hetero? S tímto filmem si nerozumíme. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Pride je vesměs pohodové a úsměvné dílko. V mnoha směrech může působit naivně, ale je to o té nadsázce, kterou film hojně využívá. Co se týče dojemnosti, v některých chvílích je to na hraně, ovšem v drtivé většině se ji tvůrcům podařilo docela s přehledem ukočírovat. Osobně jsem čekal o něco víc humoru a méně „životních rad“, proto dávám „jen“ slušné 4*. ()

campix 

všechny recenze uživatele

Řekl bych, že hodně osudová záležitost především pro brity a na nás ostatní až tolik nedopadá. Víme, že gayové a lesbičky neměli na růžích ustláno nikde, ale v Pride je všechno zatraktivněno krizí horníků (a celé Británie) za působení Margaret Thatcher a to je na ostrovech velice citlivé téma. Navíc je všechno inspirováno skutečnými událostmi, kdy se skupina LGSM postavila za waleské horníky a ti pak posléze za ně. V obsazení máme plno skvělých britských herců doplněných o naše oblíbené seriálové hvězdičky. Co se tedy pokazilo ? V mých očích to je nejednoznačnost uchopení látky. Vtipných momentů není dost a pro drama zde chybí určitá osudovost a velké věci jsou zde zmíněny jen tak mimoděk. Bavilo mě se dívat na Pride, ale těžko se podívám znovu. ()

Galerie (62)

Zajímavosti (7)

  • Jonathan Blake (Dominic West), jeden z prvních nakažených virem HIV v Británii (1982), odmítl léčbu AZT a stále žije v Londýně s přítelem Nigelem, se kterým se seznámil v roce 1983. (Tyrkys)
  • Pieseň "For a Friend", ktorá hrá v záverečných titulkoch, bola napísaná pre reálneho Marka Ashtona. Bola zložená skupinou The Communards, ktorej členovia boli jeho kamaráti. (dwdb)
  • Napriek tomu, že je film založený na skutočnej udalosti, veľa aspektov filmu bolo kritizovaných pre ich historickú nepresnosť. (dwdb)

Související novinky

72. Zlaté glóby - výsledky

72. Zlaté glóby - výsledky

12.01.2015

V losangeleském hotelu Beverly Hilton byly uděleny 72. Zlaté glóby, kterými Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu oceňuje každý rok nejlepší filmové a televizní počiny. Nejúspěšnějším filmem… (více)

72. Zlaté glóby - nominace

72. Zlaté glóby - nominace

11.12.2014

Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu dnes vyhlásila ústy herců Kate Beckinsale, Petera Krause, Pauly Patton a Jeremyho Pivena nominace na 72. Zlaté glóby. Nejúspěšnějším filmem se stala se… (více)

Reklama

Reklama