Reklama

Reklama

Když po celém světě přistanou tajemné vesmírné lodě, dojde k sestavení elitního týmu – v čele s odbornicí na lingvistiku Louise Banksovou (Amy Adams) – s cílem zjistit, jaké mají mimozemšťané úmysly. Zatímco celé lidstvo balancuje na pokraji globální války, Banksová se společně se svým týmem pokouší ve velmi omezeném čase najít odpovědi – a aby je byla schopna najít, bude muset přistoupit k činům, které mohou ohrozit nejen její vlastní život, ale dost možná osud celého lidstva. (Falcon)

(více)

Recenze (1 783)

Carodej_pes 

všechny recenze uživatele

Villeneuve má specifický způsob filmového vyjadřování. Soudím ze dvou filmů, které jsem od něj jako jediné viděl a které jsou si svou strukturou vyprávění velmi podobné: jedná se o tento film a Incendies z r. 2010. Oba dva díla hovoří především o bolesti poznání, která vyvěrá z nevyhnutelnosti přijmutí něčeho zdánlivě nelidského, ve skutečnosti se však vždy jedná o věc docela přírodní (alespoň tak to díla „ve své skutečnosti“ předkládají). Vyprávění vždy směřuje k tomuto bodu, k bodu poznání. Vše ostatní jsou jen nepodstatné kulisy. Kulisy nádherné, řemeslně dokonale připravené i naaranžované. Přesto jsou to pouze kulisy. Paraván s ilustrací Kardašovovy škály, za nímž se skrývá v podstatě obyčejné lidské drama. Narace vycucávající divákovu empatii. A dopustíte-li se při sledování stejného podvodu na dílo, jakého jsem se dopustil já, a sice, že budete již od první sekvence naprosto ignorovat dramatickou rovinu příběhu, režisér vám to na konci vrátí bolestným hákem na solar. Sci-fi, které nelze číst jako sci-fi. Přesto je to sci-fi s velmi důležitým sdělením. Tvar tak neobyčejný, až mám chuť označit pana tvůrce za pionýra filmového průmyslu. Ono to totiž funguje! Tento film je divácky úspěšný. Pro mé oči však je to film estetikou vyprávění naprosto zmršený. ()

RomanHyde 

všechny recenze uživatele

Po velmi dlouhé době nádherný sci-fi snímek s obrovským přesahem vypovídající o povaze lidí. Je to zároveň úžasná psychologická studie našeho chování v situacích na které nejsme předem připraveni, taktéž vypovídájící o naší víře a morálních hodnotách. Hodnotím jej naprostým maximem, na podobný snímek jsem čekal od doby Zemeckisova Kontaktu. Po 20 letech jsem se dočkal. :) Nádherné obrazy podkresluje citlivá a geniální muzika Johana Johannsona. ()

Blueeyes 

všechny recenze uživatele

To je ten nejdivnější film o mimozemšťanech, jaký jsem kdy viděla. Ale hezky divný, zvláštní v tom pozitivním smyslu slova. Slova. To je oč v tomhle snímku kráčí a mě se jich nějak nedostává, abych trefně popsala takový ten příjemně zasněný dojem, který z Příchozích mám. Nicméně líbila se mi nálada nesoucí se celým filmem. Už od začátku dávala napovědět, že v tomhle bude něco víc než akční nářez, že to bude scifi se sociologicko-filozoficko-emocionálním přesahem. Kdyby mi někdo včera řekl, že se dá natočit celkem napínavá, ale zároveň hodně pocitová scifi náladovka o mimozemské návštěvě asi bych si přezíravě odfrkla a pohodila hlavou. Joooo? A jak asi? :-) No přece takhle, jako Příchozí. ()

M1k9 

všechny recenze uživatele

Film má očividě spoustu fanoušků, takže moje názory nejspíš naštvou než-li pohladí. Chci být tedy opatrý / průměrný? Jistě že nechci. / Abych to zkrátil, film se mi vůbec nelíbil. Pokusím se to nějak racionálně zdůvodnit, ale je to i o pocitech a ty se těžko popisují. / Jsem dlouholetý grinder Sci-Fi, což znamená, že tento žánr prohledávám skrz na skrz v neúnavném tempu. Tím pádem znám spoustu principiálně totožných snímků (vetřelčí invaze je námět snad třetiny Sci-Fi filmů) a taky mám pro tento žánr velkou míru tolerance. Na druhou stranu musím dodat, že se poslední dobou peru se stupňovanou americkou demencí cílenou na mainstreem. Doufám, že v tom nejsem sám. ? / To co jsem v 90tých hltal a rozplýval se z toho, se postupně vyvinulo něco na co jsem alergický. Filmařina H-Woodu se moc nezměnila. Je to zvláštní, protože svět se rapidně změnil. Lidé a společnost se vyvíjejí, stejně tak jejich myšlení. Poznávají nové věci a posouvají hranice toho co dokážou. Někdy se tomu říká pokrok. Proč proslulá továrna na zážitky (a na peníze) nedokáže / nechce přijít s něčím novým? Mám na mysli nový koncept od základu, ne jen obléknutí do novějšího kabátku, jako třeba u Arrival. / A to dokonce mnou tak kritizovaní tvůrci nezvládají ani ten kabátek, potažmo vizuální, herecké a jiné umělé efekty. Nejsou tak cool, není vidět progress. Herci taky nejsou tak oslniví, nebo spíše jejich výkony v tomto filmu. Takže pozor, tradičně silné stránky kulhají na všechny nohy. F. Whitaker mi připadá jako tragikomická postava, spíše komická, ale v tom špatném slova smyslu. Létající talíř otočený o 90° je zase mistrovský počin scénáristů, jistě budou z tohoto "nápadu" čerpat slávu. Dialogy první poloviny filmu se pro mě rovnaly zvratkům a důkazem vymytých mozků - armáda - americká... V podobném tragi-komickém duchu byli načrtnuti hlavonožci. Chápu, že vymyslet decentní abstrakci, která musí obstát dennímu světlu a delší stopáži je složité, ale tohle je dle mého subjektivního názoru trapné a nepřesvědčivé ztvárnění mimozemské rasy. Kroužky pro ..... tak nějak zapadly do pojetí filmu. Pak bych ještě zmínil time management, aneb hrátky s časem jsou in. Nedávalo to ani hlavu ani patu ani chapadlo. Byl tam nějaký útok na emoce. No, někde jsem to viděl. Škoda mluvit. Počkat, byl tam ještě komický číňan a další nesmyslná scénka. Podtrženo sečteno Sci-Fi Komedie. Měli z toho udělat parodii / nadsázku. / Abych taky vymyslel něco dobrého, je to jeden z mála "Invaze filmů", kde nakonec nedojde k boji. 2.5/10 ()

PhillM. 

všechny recenze uživatele

Zvláštní film. Především v tom, že jde vlastně o úplně komorní příběh o dilematu jedné ženy. To se ale člověk dozví až na konci. Ten zbytek, to okolo, to je navíc. Včetně onoho "fyzika", který vůbec nic nedělá, ale musí tam být, aby bylo s kým počít. Od sci-fi čekám víc, než že bude kulisou náhodného příběhu, který by se mohl stejně dobře odehrávat jako drama pod halucinogenní drogou, či fantasy v čarodějově dílně. Mírné zklamání. ()

Swoser 

všechny recenze uživatele

Další film, který perfektně ukazuje, že Denis Villeneuve je jeden z nejlepších režisérů dnešní doby. Jeho režie dodává filmům rytmus a na jeho filmy se kouká krásně. A Příchozí není žádná výjimka. Díky jeho úžasné práci se na film kouká úplně jinak. Skvělá kinematografie, efekty, hudba i scénář. Amy Adams si zasloužila alespoň nominaci. Skvělý byl i Jeremy Renner a Forest Whitaker, kteří úplně krásně zahráli své role. Film podle mě spadá do skupiny, kdy ho milujete nebo ne. Nervy drásající konec a skvělý zvrat mě tedy dostali a musím uznat, že Příchozí je můj nejoblíbenější film v roce 2016. Vždy na filmu ocením, když se u něj musí přemýšlet. Pokud je dobře natočený je to pak ještě lepší zážitek. Po zhlédnutí jsem neměl slov. Byl jsem naprosto unešený. Sice po druhém zhlédnutí už film nemá takovou ráno jako po prvé, ale i tak to je skvělá podívaná, na kterou se dá koukat pořád dokola. Film za pár let se podle mě stane naprostou klasikou a filmem, který udělal díru do světové filmografie. Naprosto úžasný a nezapomenutelný zážitek, nad kterým budu ještě dlouho přemýšlet. 10/10 ()

Flopik 

všechny recenze uživatele

Na film ma navnadili trailere a komentáre no nejako mi nesadol.Teda až do polsedných 5 minút keď som sa nad tým zamyslel a konečne to pochopil.Bol to šok, a neskutočné zimomriavky keď ste pri tej nádhernej hudbe prišli konečne nato o čo ide.Skvelý film , hlavne pre diváka ktorý sa zamyslí a nechce len akciu. ()

Teringer 

všechny recenze uživatele

Může obsahovat spoilery: na tomhle filmu se mi strašně líbilo hned několik věcí. Zaprvé fakt, že se - konečně - automaticky nepředpokládá, že mimozemšťani budou umět plynule lidskou řečí, zvlášť angličtinou, takže se našemu jazyku učí rozumět postupně podobným způsobem, jako lidi jazyku mimozemskému. Zadruhé v e l m i oceňuju, že ve filmu mimozemšťani nepřicházejí ve zlém, ale naopak s pomocí, což si myslím docela krásně odráží lidskou vlastnost všechno cizí si podmanit a útočit. Do třetice, a to se vrátím zpátky k jazyku, se mi líbilo obrazové zpracování mimozemského jazyka, stejně jako netypické zobrazení jejich vzhledu. Film jako celek každopádně tvoří velmi zajímavou podívanou, která se od ostatních mimozemských filmů liší a díky bohu za to. Jediné, co mi přišlo trochu "rušivé" byla druhá dějová linka, která mi chvílema přišla vlastně až zbytečná. ()

KubykF 

všechny recenze uživatele

Při první projekci jsem jaksi zůstal s nepochopením, ne že bych film označil za brak, ale nějak jsme se v té době minuli. Včera jsem dal ale druhou projekci a už to bylo mnohem působivější. Jak je řečeno v jednom komentáři, celou dobu hltáte příběh o tom jak se hrdinka snaží porozumět mimozemské řeči, ale celý je to vlastně o něčem jiným. Včera to byla trefa do černého. ()

Muel 

všechny recenze uživatele

| FilmNation Entertainment | Podmanivý vizuál, prekrásna kamera, neskutočná hudba, nervydrásajúca atmosféra, výborná Amy Adams, strohá réžia. A ja tupec som si dlho myslel, že toto nie je najlepší Villeneuve. Jedine Duna je pre mňa vyššie iba z dôvodu, že som ju mohol prežiť v kine a tento masterpiece nie. Mimoriadne šikovne prepojená osobná linka s príchodom heptapodov, určujúc nový smer sci-fi filmov, ktoré tak dobre vie Denis robiť. Dokonalý film, v každom jednom smere a môj automatický all-timer. Viac TU. | Hodnotenie: 10/10 | ()

dannyyy 

všechny recenze uživatele

U tohoto filmu platí dvojnásob nedávat na hodnocení! Nečekal jsem u filmu žádnou akci, ale nějaký ten wow efekt, který se nedostavil. Neskutečně nudný film, u kterého jsem čekal na tu třetí třetinu, jak se zde v komentářích píše, a myslel jsem si naivně, že budu i spokojen...ale ony přišly závěrečné titulky a nastalo VELKÉ zklamání. To opakování těch její vizí mě neskutečně vadilo a otravovalo. Opravdu nechápu to zdejší hodnocení, protože jsem rozhodně nebyl sám, kdo z kina odcházel nasraný. Velké mínus také dávám samotnému kinu CineStar, kde byl nastaven velmi tmavý obraz (snad to není tak normálně). V některých scénách nešlo nic vidět, ani sám Forest Whitaker. Jen uniforma bez obličeje :) ()

tomashrabek 

všechny recenze uživatele

Arrival mal u mňa plusové bodíky už vopred, za ten námet. Ach, koľko večerov v krčme som strávil diskusiami o tom, ako by sme riešili komunikačný problém s mimozemskou rasou! A nutno povedať, že ten film na to ide veľmi, veľmi dobre. Pretože zďaleka nejde len o lúštenie, ale na druhej strane, nevybuchujú v tom mestá a stíhačky celého sveta neútočia na materskú loď. Pekne pomaličky, skoro až komorne sledujeme jeden osobný príbeh jednej ženy, a réžia je u toho tak precízna, že si ani nestíhame všímať, ako preskakujeme zo žánru do žánru. Nie je to kulervoucí zážitok, ale ako inteligentné scifíčko to v hollywoodskej produkcii posledných rokov doslova žiari. Teším sa na Blade Runnera! ()

honelnik 

všechny recenze uživatele

Chris Nolan si po premietani urcite musel mrdnut jednu borovicku aby mu od nervov bok nevyvratilo. Za nejakych 10 rokov bude v pozicovniach Arrival na policke spolu s Apocalypse Now, zatial co Interstellar bude v akcii 2 za cenu 1 spolu s Expendables 3. Ked to v zavere vsetko docvaklo, doslova mi padla sanka. ()

gonga 

všechny recenze uživatele

Tak to zase nedopadlo, bohužel. Je mi líto, tento film není ani zdaleka tak inteligentní, jak se tváří, trpí zjednodušením, uspěchaností a nelogickým jednáním některých postav. Já bych jej sice rád pochválil, ale prostě nemůžu. ()

MAJkLSON 

všechny recenze uživatele

Tak jak na mě nezapůsobil Interatellar, tak Arrival zvládl. Hudba Johannssona dává filmu opět pořádné grády. A Villeneuve potvrdil, že je jeden z nejzajímavějších režisérů Hollywoodu. ()

Fifer 

všechny recenze uživatele

Arrival je dobrej film, ale ne tak dobrej, jak píšou novináři. Jede to hodně podle standardní šablony a dost mi to připomínalo všechny ty Propasti, Kontakty a Blízká setkání 3. druhu. ()

sirien 

všechny recenze uživatele

Měl jsem průměrná očekávání, nadprůměrné naděje a napůl sem nevěděl, na co du. Všechna moje očekávání i naděje byly zásadně překonány - tohle je jeden z nejlepších filmů, co sem viděl za posledních pár let a dost možná nejinteligentnější SF co sem vůbec viděl - a snad poprvé chci jít na film do kina znovu. Proč? Protože tenhle film naprosto geniálně propojuje obsah vyprávění, zobrazené prvky a samotnou formu vyprávění a já si chci znovu od začátku užít všechno to, co tam bylo, ale co sem vnímal jen napůl, protože sem nevěděl, jak významné to je. Silná táhnoucí atmosféra, nula hluchých míst, žádný samoúčelný obsah (zejm. akce), scénář, režie, herecké výkony... A jako bonus je super, když do kin konečně přijde super film s (relativně) původním námětem, který nepředchází marketingový hype tvořený milionama dolarů v propagaci. Jako bonus film pracuje na několika rovinách (setkání s mimozemšťany, zobrazení toho, jak na to lidstvo reaguje, osobní příběh hlavní hrdinky atd.) a ty jsou funkčně propojené (nejsou tam jen tak pro efekt ale ovlivňují hlavní děj) PS - zahlédl jsem tu, že konec filmu obsahuje příběhově "paradox". Na pohled možná - když se nad tím člověk zamyslí, tak ve skutečnosti vůbec (což píšu jako člověk, co je na paradoxy tohodle typu naprosto alergickej). ()

Související novinky

Mahershala Ali si vyzkouší sci-fi

Mahershala Ali si vyzkouší sci-fi

28.02.2019

Pár dní po jeho druhé oscarové výhře za roli v Zelené knize se Mahershala Ali (Temný případ, Moonlight) upsal dalšímu ambicióznímu projektu. Zahraje si hlavní roli v nezávislém sci-fi snímku… (více)

Clooney a temné sci-fi

Clooney a temné sci-fi

22.06.2018

Přestože se momentálně studio 20th Century Fox nachází uprostřed přetahované o to, kdo ho nakonec koupí (aktuálně vede Disney), pokračuje společnost ve své tradici a čerstvě teď získala práva na nový… (více)

Vin Diesel si zahraje Bloodshota

Vin Diesel si zahraje Bloodshota

09.03.2018

O comicsovém nakladatelství Valiant Entertainment jste možná nikdy neslyšeli. Podobně jako Marvel a DC ale má svůj propojený vesmír s tisícovkami postav, který se teď převádí na velké plátno.… (více)

Zemřel hudební skladatel Jóhann Jóhannsson

Zemřel hudební skladatel Jóhann Jóhannsson

11.02.2018

Pokud vás fascinovala hudba u Zmizení, Sicaria a Příchozích, začínáte číst velmi smutnou zprávu. V pouhých 48 letech nás totiž opustil její autor Jóhann Jóhannsson, jeden z nejvýraznějších hudebních… (více)

Reklama

Reklama