Reklama

Reklama

Kontakt

Trailer

Jako malá mluvila nadšená radioamatérka Ellie Arrowayová s otcem o možnosti spojení s mimozemskými civilizacemi a po jeho předčasné smrti se její touha zachytit signály z vesmíru proměnila v posedlost. Nyní pracuje v Portoriku na projektu zachycování signálů z vesmíru, a když se vláda rozhodne podporu projektu zastavit, pokusí se získat peníze jinde. Zaujme miliardáře Haddena, který začne její práci financovat, a o čtyři roky později se jí podaří zachytit signály z vesmíru. Ty vzbudí mimořádnou pozornost, zástupci Bílého domu, především poradce pro národní bezpečnost Michael Kitz, jí však vyčítají, že výsledky pozorování zveřejnila. Po dešifrování signálu z oblasti hvězdy Vega v souhvězdí Lyry se na obrazovkách objeví záznam Hitlerova projevu při zahájení olympijských her v roce 1936. Mimozemšťané zřejmě zachytili experimentální pozemské televizní vysílání. V signálu však vědci rozeznají další šifrované informace. Ellie obhájí své místo v projektu a od záhadného Haddena dostane klíč k dešifrování mimozemského vysílání. Výsledkem je podrobný návod na konstrukci zařízení, jehož stavbu prezident přes Kitzův nesouhlas schválí. Probíhá výběr nejvhodnějšího kandidáta pro setkání s mimozemskou civilizací. Do užšího výběru postoupí také Ellie, zákeřným dotazem přítele Palmera je však vyřazena. Krátce před startem sice skupina náboženských fanatiků provede sabotáž, znovu ale zasáhne záhadný Hadden a zanedlouho se Ellie může vydat na cestu do neznáma. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (823)

dobytek 

všechny recenze uživatele

Když jsem na to před lety koukal vožralej, tak se mi to hrozně líbilo a já tomu dal 4 hvězdy. Dneska odpoledne to dávali v televizi, tak jsem to tak jednim okem sledoval (střízlivej) a nějak jsem se marně snažil vzpomenout, co se mi na tom tolik líbilo. Nemůžu napsat, že by ten film byl špatnej, ale spíš taková hloupoučká pohádka. Dívat se na to dá, ale nedá se to brát vážně. Zejména ten naprosto debilní konec je na ránu. Holt musim v tomto případě jít s hodnocenim trochu níž, takže svůj předchozí verdikt opravuju na 3 hvězdy (a možná i to je až moc). ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Sofistikovaný hollywoodský sci-fi film s překvapivě rozumně formulovanými filozofickými otázkami týkajícími se jak gnoseologie, tak ontologie - Kde je hranice poznatelného? Můžeme poznávat i to, co se vymyká našemu rámci vědění a vědomí, co dalece přesahuje naši zkušenost? Ale také, kdo vlastně jsme a jaký je důvod naší existence? Takovéto postuláty se objevují v mnohých sci-fi filmech, avšak v Zemeckisově Kontaktu neslouží jako povinný kolorit snímku daného žánru, ale tvůrci se jejich pokládáním skutečně snaží na cosi poukázat a k čemusi dospět (skoro bych nevěřil, že je něco takového v hollywoodské kultuře možné...). Robert Zemeckis se snaží akcentovat především první část termínu vědecko-fantastický a rozvíjí racionální příběh mladé vědkyně, jíž se podaří zachytit komunikát, jenž zjevně nepochází z pozemského zdroje. Je to nanejvýš obtížné a tvůrci balancují na tenkém ledě, nesklouzávají však ani k plytkosti a doslovnosti většiny obdobně tématicky orientovaných sci-fi filmů, ani k chvílemi se naznačující hollywoodské filmové kýčovitosti - právě ono balancování na hranici zjevného a nevyřčeného, nepojmenovaného přispívá ke kvalitám filmu. Příběh je primárně o hledání a nenalézání, ale zároveň poukazuje na celou řadu vedlejších efektů - sociologicky vykreslená vlna zájmu o mimozemské civilizace materializující se stanovými městečky okolo základny, posílení vlivu sekt a houfný vznik nových náboženských spolků na bázi kontaktu s mimozemskou civilizací, náboženské, politické a jiné aspekty nabalující se na přelomový objev, politické tlaky a lobbystické zájmy mající za cíl profitovat na daném vědeckém momentu... Velmi povedený je i symbolický a metaforický závěr filmu, odrážející sice akcentovaně humanitní a morální paradigmata tvůrců, z intencí daného filmu však nevybočující a po stránce estetické navíc i přínosný... Kontakt je bezesporu výjimečně dobrý sci-fi film s vynikajícími herci a s nosným tématem, který se nesnaží odpovídat, ale ptát se, což by měl dělat každý chytrý film... Podobné filmy: Blízká setkání třetího druhu ()

Reklama

B!shop 

všechny recenze uživatele

No na rovinu, cekal jsem vic. Film totiz neni ani tak moc sci-fi o prvnim kontaktu s mimozemstanama, spis to je drama o zensky, ktera ten kontakt ucinila. Vysledek je ten, ze by se dal film v klidu prostrihat na 90 minut, respektive spoustu scen bych vyhazel, protoze jsou zbytecny a dej nikam neposouvaj a naopak bych lehce prodlouzil konec, kdy to konecne zacne bejt zajimavy. Ale jinak je film solidne natocenej, Foster hraje tradicne dobre, i kdyz uz zahrala i lip, McConaughey neni tak otravnej a vymletej, jako obvykle a celkove se na to docela dobre kouka. Triky sice uz zestarly, ale nic hroznyho. Sice jsem se nenudil, ale nadsenej jsem taky nebyl. ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Od okamžiku kdy přijdou signály se mohu na film dívat znovu a znovu. Samotné zachycení signálů je uděláno moc napínavě, ale akční scény jsou natočeny přímo úžasně s mistrovsky gradující hudbou. Jodie je výborná (a hlavně v závěru to měla dost těžké). Navíc i to povídání kolem je zajímavé (spor mezi vědou a vírou). ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Nejvíc se mi na tom líbila konfrontace střízlivé osoby, opírající se o fakta, s něčím vědecky nevysvětlitelným, čemuž lze jen věřit. Když byla Jodie Foster nechtěně přinucena převzít McConaugheyho rétoriku o víře, tak to byl hodně silný moment. A díky němu dostala McConaugheyho postava konečně smysl. Natočené to bylo hezky, nejsilněji na mne ale působila smrt otce hned ze začátku. Samotná scénka po průletu červí dírou mne trochu zklamala. A dost mě iritoval John Hurt v roli jakého nejvyššího ilumináta, nebo co to mělo bejt. ()

Galerie (62)

Zajímavosti (38)

  • Jena Malone, která si zahrála mladou Ellie Arroway, má hnědé oči. Musely být proto digitálně upraveny, aby odpovídaly modré barvě očí Jodie Foster. (HellFire)
  • Teleskop na začátku filmu se nazýval Arecibo a nacházel se v Portoriku. Měl průměr 304 m, poloměr křivosti 265, a při ploše 70 000 m2 obsahoval 40 000 hliníkových segmentů. Fungoval od roku 1963. V září 2017 byl poničen hurikánem Maria a o tři roky později se začala nosná konstrukce plošiny rozpadat a způsobila zásadní poškození reflektoru. 1. prosince 2020 pak došlo ke zřícení celé plošiny do plochy reflektoru a k nevratné destrukci přístroje. (San Miguel)
  • Ve 40.minutě filmu si vědci v signálu všimnou řady prvočísel. Ale ve chvíli, kdy počítají impulsy pro číslo 7, je zobrazen monitor, na jehož spodní straně je „Chart Recorder“, v němž se ukazují i jednotlivé špičky v čase, tedy samostatné impulsy a mezery mezi nimi. Lze si ověřit, že sedmičku už by měli mít spočítanou a počítat jedenáctku. (HonzaR.)

Související novinky

Zemřel legendární John Hurt z Vetřelce

Zemřel legendární John Hurt z Vetřelce

28.01.2017

Většina herců je ráda, když za život nastřádají hrstku výrazných rolí. John Hurt, jenž nás právě opustil ve věku 77 let (zákeřná rakovina...), ale na tak malé ambice kašlal. Hurt začal hrát ve… (více)

Vstupte do fascinující Oblasti #AFO51

Vstupte do fascinující Oblasti #AFO51

18.04.2016

Olomouc se ve dnech 19. – 24. Dubna 2016 stane magnetem na fanoušky aktuálních blockbusterů s vědeckou tematikou. 51. ročník Mezinárodního festivalu populárně-vědeckých filmů Academia Film Olomouc … (více)

Nolan pošle McConaugheyho do vesmíru

Nolan pošle McConaugheyho do vesmíru

31.03.2013

Natáčení tajemstvím zahalené sci-fi Interstellar, kterou po Spielbergovi převzal Christopher Nolan, začne letos v létě. Není divu, že pozvolna začíná obsazování. Nabídku na hlavní roli dostal Matthew… (více)

Reklama

Reklama