Reklama

Reklama

Obsahy(1)

1945: Spojenecká armáda podniká závěrečný postup na německé území. Jedinou překážkou je strategický most přes řeku Rýn, který je ještě v rukou nacistů. Obě strany mohou touto bitvou mnoho získat: Němci životy 50 000 vojáků, kteří jsou na špatné straně mostu, a Spojenci rychlé ukončení války a méně zmařených životů. I když budou obě armády bojovat statečně, pouze jediná může ve strhující bitvě o most u Remagenu zvítězit. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (152)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Když pominu špetku vlastence v mé duši (účast Čechoslováků ve filmu, most v Davli, ...), tak jde o průměrný válečný film. V mém případě tomu neprospěl ani dabing (já vím, já vím!), ale postavy, které mi byly po většinu děje naprosto ukradené. Větší vazba na diváka by jim slušela, stejně jako menší pocit určité hry na jistotu bez špetky odvahy se odvázat, což dokládá nedostatek 5* hodnocení. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Velmi atraktivní snímek vcelku s jednoduchým příběhem od režiséra Johna Guillermina (Skleněné peklo) nás diváky zaujme především skutečností, že se natáčel na Barrandově a exteriéry někde v Davli, později přes politické komplikace v roce '68 byl dotočen v Itálii a Německu. Nechybí ani čeští herci - Vít Olmer nebo Rudolf Jelínek, ještě jsem si všiml Jana Mareše. Nenechte se mýlit datem výroby filmu - i dnes snímek udržuje vysoké tempo a mimořádné napětí. Patří k nejlepším válečným snímkům, tedy alespoň z těch známých..Velkou předností tohoto snímku jsou především velké a zdařilé bitevní scény, kterých je tu bezpočet a působí skoro dokumentárním dojmem, dobré ukázky samotných bojů i vojenské techniky a především silná kamera a skvělá Bernstainova hudba..Z herců nikdo vyloženě nevybočuje, ale kdybych přece jen měl někoho mírně vyzdvihnout, tak asi zlatokopa Benna Gazzaru (Seržant Angelo). ()

Reklama

starbrejkr 

všechny recenze uživatele

Není to úplně velikášská pecka jako Vzdálený most nebo Nejdelší den, přesto je to klasický válečný film 70. let, které můžu beze zbytku. Možná tomu chybělo hvězdnější obsazení, protože obsazeným hercům občas chyběl onen patos, jaký tyhle filmy pořebují. Zaujal mě tedy hlavně můj oblíbený Robert Vaughn (výborná scéna s rozbitím míšeňské sošky) a Ben Gazarra v roli Angela. A jak jste i ostatní zmínili, vynikající hudba Elmera Bernsteina. ()

Cheeter 

všechny recenze uživatele

Na svojí dobu kvalitně odvedený film. Jediné, co je pro mě dost zvláštní, je to prostředí středních Čech, které má představovat Porýní. To je úplně jiná krajina. Spoustu míst znám, ale úplně jinak. To se docela nechalo čekat, že si to tvůrci upraví. Každopádně dobrá a pořádná proce válečného filmu, jak by mělo být. ()

Aqualung 

všechny recenze uživatele

Film jsem viděl několikrát a v kontextu americké produkce z této kategorie je řekněme komornější.Neříkám průměrný, spíše mírně nad.Je to obvyklé schéma formálních a neformálních vztahů v bojové jednotce, které se tu a tam dostávají do konfliktu.Je tu také poukaz na obvyklé a přece tak zvrácené projevy nacismu.Dobře zachycená jedna z posledních akcí obrany říše, jedna z řady akcí Američanů při cestě za vítězstvím.Lidské ZOO jak na americké, tak na německé straně je výborně prokreslené.Není tu ani stopa po klišé.Vše promícháno tlakem americké armády a zmatky wehrmachtu, které ústí do popravy Vaughnovy postavy jako symbolu konce zla války, která však nepostrádá lidskost a racionální uvažování. Bohužel, či bohudík pozdě.Lidsky vlídné typy Hartmana a jeho kamarádů v dresu jsou dobrým protipólem na druhé straně barikády.Jak už to ironie někdy určí, pár dnů po osvobození se most zřítil sám do Rýna.No a exteriéry v Davli a ve starém Mostu, které dobře posloužily a vešly ve filmových obrazech do dějin jsou jen okrajovým mementem.Slušný film. ()

Galerie (78)

Zajímavosti (27)

  • Most, který je vyhozen do povětří v úvodu filmu, je železniční most u Skochovic, který se nachází jen pár kilometrů po proudu Vltavy od Davelské mostu, který posloužil jako most Remagenský. Město Meckenheim je ve skutečnosti Jílové u Prahy, které se nachází rovněž nedaleko Davle. (Cheeter)
  • Dne 6. května 1968 proběhlo zasedání států Varšavské pětky (SSSR, Maďarsko, Polsko, NDR a Bulharsko). V rámci kritického hodnocení situace v Československu Brežněv zdůraznil, že při současném stavu československé armády by k obsazení stačilo 20 amerických tanků, z čehož prý 8 jich už v ČSSR je. Co už sovětský vůdce nevěděl nebo vědět nechtěl, byl fakt, že se jednalo o tanky, které americká armáda zapůjčila filmařům z USA pro natáčení filmu Most u Remagenu, které u nás právě v té době probíhalo. [Zdroj: Československo roku 1968: obrodný proces] (liquido26)
  • Sověti obsazením Československa zněmožnili natáčení. Protože ale američtí filmaři pohrozili Československému filmu finančním postihem za nedodržení smlouvy, mohlo být několik důležitých záběrů v Davli pod sovětským dohledem přece jen dotočeno. Zbytek filmu byl pak dokončen v Itálii a Německu. (Stegman)

Související novinky

Zemřel herec George Segal

Zemřel herec George Segal

24.03.2021

Ve věku 87 let zemřel v kalifornské Santa Rose americký herec George Segal. Zprávu médiím oznámila jeho manželka Sonia s informací, že příčinou úmrtí byly komplikace po operaci srdce. Držitel dvou… (více)

Reklama

Reklama