Smrt na Nilu
Krimi / Mysteriózní / Drama / Thriller
Velká Británie, 1978, 140 min
John GuillerminHudba:
Nino RotaPlakáty
Jedna loď, několik vražd, mrtvola, několik podezřelých a jeden geniální detektiv.
Hercule Poirot chce prožít příjemnou dovolenou na luxusní lodi Karnak, která se plaví po Nilu. Pokojný výlet se však změní v drama, když někdo zavraždí bohatou Linnet Ridgeway-Doylovou. Pachatelem může být jen některý z cestujících! Ale kdo? Manžel Simon a jeho bývalá milenka Jacqueline De Bellefortová jsou s největší pravděpodobností mimo podezření. Je vrahem nepříjemná stará dáma Marie Van Schuylerová, která ukradla Linnetine šperky? Nebo věčně opilá spisovatelka skandalózních knih Salom Otterbourneová, se ktorou se Linnet soudila? Či doktor Ludwig Bessner, kterému Linnet vyhrožovala odebráním licence? Ani další cestující nemají čisté svědomí. Hercule Poirot a jeho šedé mozkové buňky musí pracovat na plné obrátky, aby pravda vyšla najevo. A Když mu chybí kapitán Hastings, v úloze watsona musí obstát plukovník Johnny Race. (oficiální text distributora)
Houdini
Oscar 1 : Kostýmy(29.3.2004)
Tosim
Co dokázali Aghata a filmaři ve vlaku, povedlo se jim i na lodi. Přehlídka podezřelých, mrazivé napětí, paranoia a vskutku nečekané rozuzlení. No prostě klasika!!!(27.5.2003)
Radyo
Snad všechny filmy, které byly v 70. letech natočeny podle předloh Agathy Christie, byly skvěle herecky obsazené. Většinou už tento fakt bývá poměrně jistou zárukou úspěchu. Ani tento film není co do hereckých hvězd žádnou výjimkou. A bezesporu si drží vysokou kvalitu, byť se (zcela pochopitelně) nedá srovnat s knižní předlohou. Kdo ale knihu nečetl, může si podle tohoto snímku (ale i dalších) udělat obrázek o genialitě Agathy Christie.(31.7.2002)
woody
Druhá nejlepší Poiroitovka s Ustinovem(první je Zlo pod sluncem),kterému výtečně sekunduje David Niven.(4.4.2003)
Enšpígl
Kouzelné prostředí ve kterém se tahle "agátka" odehrávala mě naprosto vyrazilo dech . Ještě nebyli na tom parníku a já už jsem hádal kdo by mohl být vrah a proč. Samozřejmě jsem byl zcela mimo a to jsem podezříval naprostou většinu cestujících, jednu chvíli dokonce i sebe !(23.7.2007)
║Rozpočet $-miliónov║Tržby USA $14,560,084║Tržby Celosvetovo $-║(15.2.2009)
Faidra
Perfektní ukázka detektivního umění a filmařského řemesla, k níž mám jedinou výhradu, týkající se hlavního představitele. Nic proti Ustinovovi, jehož si vážím, ale David Suchet odpovídá popisu Poirota podstatně lépe.(27.7.2007)
kinej
Pokud divák přistoupí na za vlasy přitažený svět Agathy Christie, kde se "shodou okolností" potkají staří známí, kde se v místě dění sejde skupina lidí z nichž všichni mají motiv, kde pachatelé plánují své vraždy geniálně až do nejmenšího detailu, pak mu nezbývá, než se u Smrti na Nilu královsky se bavit. Je proč, protože filmařsky už by to snad ani lépe zvládnout nešlo. Je zde vše: napětí, romantika exotiky, humor i dramatické rozuzlení. Plán vraždy a Poirotova analýza jsou geniální. Nechybí nic. Vysoká koncentrace hvězd je v tomto případě ozdobou filmu. Zejmén díky trošku realističtější předloze se mi film líbil víc, než Vražda v Orient Expressu.(29.7.2008)
Legas
Film začíná slibně. Poutavé exteriéry i interiéry, známé herecké tváře, sympatický humor. Se samotnou plavbou po Nilu film začíná postupně ztrácet glanc. Nejdříve začne trapnými postupy značkovat potencionální vrahy, kterými jsou všichni, a tím i ukáže na oběť ještě před tím, než je zabita. Následuje Pierrotova obrazová rekapitulace, že vrahem může být kdokoliv. Následně si všechny pozve do salónku, aby mohl svým chytrým vyprávěním odhalit vraha (jak trapně obehrátá situace). Následuje stupidní pointa, značně nevěrohodná a hloupá, pěkně zapadající do regálu knižních detektivek pro nudící se maminky a babičky. Navíc motiv celé vraždy je pro detektivky nechutně typický (klišé jak blázen!!). A tak hezky to na začátku vypadalo. Ach jo!!(25.7.2007)
Smok
Pán Poirot, (či už v podaní Ustinova, alebo Sucheta) vždy vynikal bravúrnou dedukciou, ktorá rozlúskla aj tento ku koncu už skoro "Masaker na Níle". Plus krásne prostredie egyptských pyramíd a priľahlého okolia.(24.7.2009)
Mi Nü-Chai
Nějak nejsem schopna přijít netelevizním a 'nesuchetovským' Poirotům na chuť, tenhle mi připomínal ze všeho nejvíc pruského důstojníka na odpočinku, nikoliv distinguovaného snobského Belgičana. Jinak je Smrt na Nilu zdlouhavá, nudná a i přes hvězdné zastoupení má překvapivě necharismatické postavy. Alespoň že půvab Olivie Hussey byl jako vždy osvěžující.(14.7.2010)
Fingon
Fascinující herecké obsazení, jen řešení mi nepřišlo tak působivé jako Vražda v Orient expresu. Tak jako tak je Smrt na Nilu opravdu kvalita.(7.10.2009)
MIMIC
Pán Suchet síce dokonale zodpovedá literárnej predlohe, no vo filme je táto afektovaná a štylizovaná figúrka naozaj ťažko akceptovateľná, pretože v inom médiu pôsobí jednoducho nedôveryhodne (klasická "literárne zaťažená" postava). Zato pán Ustinov je natoľko komplexný a "reálny", že bez najmenších problémov dokáže konkurovať exemplárne exkluzívnemu hviezdnemu súboju, ktorý patrí k tým najlepším v histórii kinematografie. Ťažko povedať, kto vlastne je v Smrti na Níle od Guillermina "number one". Pre mňa je to Mia Farrow. Tá žena má natoľko uhrančivú tvár, že už pri pohľade na ňu človeku tuhne krv v žilách bez ohľadu na pohlavie a sexuálnu orientáciu. Ak k tomu vertigu prirátam jej herectvo (prinajmenšom rovnako emocionálne intenzívne), jednoznačne mi vychádza jazda (či skôr plavba) prvej kategórie (s fakultatívnym výletom k Abu Simbel grátis). Pretože taká notorická literárna klasika akou je Smrť na Níle môže byť vo filme opretá jedine o herecké "panoptikum". A aby som z tohto filmu definitívne "urobil" nehynúcu klasiku, nemôžem nespomenúť perfektnú výpravu, ktorá nezaháľa ani mimo Egypta. Jeden z najlepších anglických originálnych tudorovských zámkov Compton Wynyates (ca. 1515, Warwickshire) hrá tak, až to bolí.(4.11.2005)
LiVentura
Pan Ustinov, no perfektó, kdo nečtl, nemůže srovnávat, vřele doporučuji Madame Christie...(17.7.2007)
RHK
Smrt na Nilu je klasická krimi s H.Poirotem s výtečnými a proslulými herci v hlavních i vedlejších rolích. Není co vytknout, zápletka překvapivá, mrtvoly se hromadí - jen snad těch emocí by tam mohlo být víc, poněkud suché zdá se mi... Trailer: http://www.flixster.com/movie/death-on-the-nile/#videos/10905622(14.1.2012)
Tomco
Vo vlaku to bolo OK a na lodi ma to tiež uspokojilo..(1.10.2008)
Zazie
Co k takové klasice dodat? Jedna z nejlepších adaptací Agathy hemžící se hvězdami (rozkošná Julie - Olivia Hussey -po 10 letech), Peter Ustinov jako můj první francouzský, totiž belgický čmuchal - zkrátka jak jinak než za 5*.(8.12.2006)
Mariin
Pěkné, v autentickém egyptském prostředí, i když poněkud zdlouhavé. Není třeba vytýkat řadu nepravděpodobností, to se u tohoto žánru promíjí. Taktéž český dabing Aleny Poledňákové a Vladimíra Tišnovského z roku 1999 není nejhorší, ovšem opět nezapře v jistém ohledu ignoranci a soudobou tendenci zhrublosti. Např. nelze pochybovat, že Hercule Poirot by jako katolík nikdy neřekl "sakra", kteréžto slovo je vlastně projevem klení. Toto slovo se zdaleka tak hojně nevyskytuje dokonce ani v socialistickém (komunistickém, ateistickém) dabingu, zato po roce 1989 se díky Poleďnákové a Tišnovskému zabydluje už i v dětských filmech. Ale to jen takové malé odobočení, které se ostatně daleko více týká mnoha jiných titulů...(15.5.2009)
InJo
Nejzábavnější adaptace knihy Agathy Christie, jakou jsem dosud viděl! Náležitě spletitá historka se strhujícím vyvrcholením a úžasné herecké obsazení v hlavních i vedlejších rolích. 90 %(15.12.2002)
Chrustyn
Slušná detektivka, která však nedosahuje kvalit předchozí Vraždy v Orient expresu. Peter Ustinov pojal Hercuila Poirota úplně jinak než Albert Finney ale rozhodně to neznamená, že by to bylo špatně. Poirot je v jeho podání sympaťák k pohledání s jakýmsi divným francouzským přízvukem (v dabingu to alespoň tak vypadalo), kterému určitě budete držet palce a rádi mu pomůžete s vyšetřováním vraždy. A zde je podle mě hlavní problém filmu. Na hlavní tahák tohoto žánru tedy na vraždu čekáte takřka hodinu filmu a předchozí dění spíše nudí. Avšak je to jediný problém filmu, který se dá překousnout a poté už se příběh krásně rozjede a vy budete moci s hlavním hrdinou pátrat po vrahovi. A posledních 15 minut ve kterých Poirot odhalí vraha nemá chybu.(21.8.2008)