Reklama

Reklama

Vražda na Nilu

  • Československo Smrt na Nilu (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Jedna loď, několik vražd, mrtvola, několik podezřelých a jeden geniální detektiv. Hercule Poirot chce prožít příjemnou dovolenou na luxusní lodi Karnak, která se plaví po Nilu. Pokojný výlet se však změní v drama, když někdo zavraždí bohatou Linnet Ridgeway-Doylovou. Pachatelem může být jen některý z cestujících! Ale kdo? (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (228)

Šandík 

všechny recenze uživatele

Platí to, co už napsali jiní: Ustinov je v roli Poirota brilantní, ale nehodí se do této role typově. Výprava je pochopitelně o poznání velkolepější než v případě příslušné epizody mladší televizní série. Poněkud nepříjemná je snaha, točit film "trochu jako komedii". Jednotlivé postavy tím ztrácejí životnost a stávají se podivnými a zhola neuvěřitelnými figurkami. Je to ovšem pochopitelné, neboť tahle látka jednoduše nepatří na velké plátno podobně, jako nepatří detektivky Agathy Christie do jedné přihrádky s Williamem Shakespearem či Jamesem Joycem. Ať chceme nebo nechceme, Christie je jen dobře napsaný "brak", nikoli drama světového formátu. Jak už jsem ostatně psal v komentáři stejnojmenné epizody zmíněného britského seriálu, použité motivy jsou notně konvenční a nevynalézavé. Režisérova snaha po filmovém ztvárnění tudíž logicky směřuje ke komediálnosti a nadsázce, neboť ta vytváří kýžené alibi pro nepravděpodobnosti a neuvěřitelnosti všeho druhu. Tahle symbióza detektivky s komedií ostatně není nikterak řídká a právě přelohy ACh si o podobné pojetí říkají vskutku vehementně... Celkový dojem: 70% Zajímavé komentáře: kinej ()

elizabeth_ba 

všechny recenze uživatele

Pro mě příliš dlouhé a oproti předloze bylo ve scénáři provedeno hodně úprav, takže vše mně vše nakonec (navzdory 3 vraždám) vyznělo jaksi příliš romanticky... Vypuštěná jedna část příběhu, redukce postav... Novější, televizní zpracování s Davidem Suchetem, jež sice nemělo tak úchvatné exteriéry, se líbilo mi o dost více, a nejen kvůli hlavnímu představiteli (Ustinov, kterého jinak mám moc ráda, ale jak už píše i Faidra, příliš popisu Poirota nedodpovídá) ale také kvůli pragmatičtějšímu závěru. ()

Reklama

corpsy 

všechny recenze uživatele

Reálnejšie a tým pádom veľkolepejšie, ako tohtoročný Branaghov digitálny fetiš. Vidieť pravé egyptské vykopávky, pravú loď plaviacu sa po pravom Níle, je predsa len sofistikovanejšie. Aj postavy sú vykreslené v podobe, akú Agatha Christie vymyslela. Žiadne uhladzovanie a politická korektnosť. Proste stará dobrá, nefalšovaná detektívka. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Již dříve jsem viděl Smrt na Nilu s Davidem Suchetem v hlavní roli, a proto jsem se i možná trochu ochudil o postupné řešení zápletky a závěrečné rozuzlení, ale i tak jsem se nakonec v rámci porovnání rozhodl, že film zhlédnu. Příběhově a herecky mi to příjde srovnatelné s novější verzí, tudíž dávám stejné hodnocení. Moc se mi líbilo, že zločin byl situován na loď, díky čemuž se zdálo vše ještě více tísnivé a dramatické. Zkrátka velmi povedená detektivka, která těží z hereckých výkonů a ze samotného námětu. ()

Krt.Ek 

všechny recenze uživatele

Má to výbornou pointu, na kterou se vyplatilo si počkat, ale tu to má díky stejnojmenné literární předloze A. Christie, ne filmařům. Když to dále porovnávám s knihou tak některé vedlejší linky byly zkráceny (nebo rovnou vynechány), což se týká i postav (logicky: jako nositelů těchto linek), ale to nevadí, za prvé s tím jsem tak trochu počítal, přeci jen film toho neunese tolik jako kniha, za druhé příběh filmu se pod všemi těmi úpravami (zjednodušováním) nezbortil. Už u Vraždy v Orient expresu jsem si stěžoval, že mi nesedl představitel H. Poirota, Albert Finney, jeho projev mně přišel až moc teatrální, extravagantní, a ani Peter Ustinov jakožto brilantní belgický detektiv se bohužel neukázal být šťastnou volbou, jeho herecký projev musím v protikladu k Finneymu označit za příliš fádní a nevzrušivý. A tak to herecky táhnou hlavně dámy: Bette Davis jako kleptomanická hraběnka Van Schuylerová, Maggie Smith jako její věčně frustrovaná služka, slečna Bowersová, Angela Lansbury jako poněkud otravná spisovatelka červené knihovny Salome Otterbournová a hlavně Mia Farrow jako opuštěná a zhrzená snoubenka Jacqueline De Bellefortová. Summa summarum: Filmová Vražda v Orient expresu mně přišla o malý kousíček lepší (u knih se neumím rozhodnout, která se mi líbila více). 70 % ()

Galerie (104)

Zajímavosti (31)

  • Filmování muselo být zastaveno každý den v poledne, protože teploty v tu dobu dosahovaly až 130°F. 130 °F odpovídá asi 54 °C. (Teres)
  • Agatha Christie bola inšpirovaná k napísaniu zdrojového románu na predĺženej egyptskej dovolenke v roku 1937 a hotelové scény boli natočené v hoteli Old Cataract v Asuáne, kde ona bývala. Bolo preto potrebné, aby sa priečelie hotela „upravilo“, aby výraznejšie pôsobilo ako 30. roky 20. storočia a nábytok na terase hotela bol nahradený špeciálne vyrobenými dobovo autentickými kusmi. (Arsenal83)

Související novinky

Zemřela herečka Angela Lansbury

Zemřela herečka Angela Lansbury

11.10.2022

Přichází smutná zpráva ze Spojených států, v požehnaném věku šestadevadesáti let totiž v úterý 11. října zemřela v kalifornském Los Angeles americká herečka Angela Lansbury. Jen za pár dnů by přitom… (více)

Gal Gadot v pokračování Orient expresu

Gal Gadot v pokračování Orient expresu

30.09.2018

Filmová adaptace klasiky Agathy Christie Vražda v Orient expresu v loňském roce vydělala 352 milionů dolarů a potěšila jak diváky, tak kritiky – zaslouženě se tak dočká pokračování. Snímek s názvem… (více)

Reklama

Reklama