Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jason Bourne (Matt Damon) už poskládal skoro všechny střípky své rozbité životní mozaiky. Potrestal většinu tvůrců zvláštního programu, který z něj udělal stroj na zabíjení. Chce hodit minulost za hlavu a dál pokračovat prostou přítomností, kterou představují ilegální boxerské zápasy. Z tohohle komfortu ho vytrhne bývalá kolegyně, zběhlá agentka Nicky (Julia Stiles), která mu připomene, že na ty nejpalčivější otázky ještě odpovědi nedostal. Když ho pak málem dostane nájemný zabiják, pustí se znovu do boje s Agenturou, teď reprezentovanou tvrdým ředitelem Robertem Deweym (Tommy Lee Jones) a jednou nebezpečně chytrou analytičkou (Alicia Vikander). Jason Bourne se ocitá na staré známé horké půdě, kde nemůže věřit nikomu a ničemu a kde přežití vyžaduje, aby si vzpomněl na to, co se naučil v programu, který díky němu skončil. (Cinemart)

(více)

Videa (38)

Trailer 3

Recenze (811)

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Že Greengrass natočí remake těch nejvíc ‚best of‘ momentů z minula mi nevadí. Vadí mi, že to dělá tím nejhorším možným způsobem, kdy si snad nechal od Universalu nasadit dramaturgy F&F, protože Jason Bourne je jedna dlouhá akční scéna, ve které ale absentují jakékoliv náznaky smysluplného děje. Tam, kde Gilroy minule dodal jednoduchou, ale údernou story, která stála na nejednoznačné minulosti agenta s amnézií, se tentokrát valí na diváka primitivní zápletka s těmi nejlevnějšími přesahy (Snowden, sociální sítě) a hlavního hrdinu odsouvá na pole nezajímavých a zbytečných figur, která prochází scénami jakoby mimochodem, přičemž ale víme, že vše vyřeší efektně, bez cavyků a přikrašlování. A aspoň právě tohle mělo nás, fanoušky, kteří trošku váhali nad smysluplností dalšího pokračování, ukovat do sedaček a dvě hodiny masírovat první signální. Jenže v tomhle film nakonec prohrává nejvíc. Jasně, Greengrass pořád servíruje epické akční výlevy, ale k čemu jsou, když Ackroyd tu roztřesenou kameru na rozdíl od Wooda nedává. Ty půlvteřinové záběry, které divák zpracovával někde v hlubinách mozku a teprve s lehkým zpožděním oceňoval jejich informační hodnotu, tentokrát nefungují. Chybí jim totiž jako celku pružnost a spád, kterou minule dodal šéf druhého štábu Dan Bradley. Výsledek je zoufalá a předvídatelná… nuda. Dost možná pravděpodobně i proto, že Bournea tentokrát nestopuje opravdu zásadní honec a to opojení z jeho taktického unikání, kdy je krok, či dva, před pronásledovali, je ta tam. Stárnoucí Tommy i hezká naivka Alicia na to nemají ani omylem a Cassel jakoby vypadl z devadesátkového béčka (některé flashbacky by měl být trestné). Stručně, letos jsem nešel z kina nasranější. ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Tak jako Gilroyovi v Legacy chyběl Greengrass, tak Greengrassovi tady chybí Gilroy. Aneb tohle problémové manželství se nikdy nemělo rozvádět... a nebo aspoň nezanechávat žádné nevlastní potomky. Nový Bourne vypadá pořád skvěle, protože kameraman tu je asi poloviční Bůh, a Greengrass dokáže udržovat přehled i v totálně nepřehledných situacích, ale jinak je to pokračování silně vychtěné, zbytečné, a nezajímavé. Recyklace starých dobrých nápadů nějak poslepovaných dohromady - což na poměry žánru funguje pořád slušně, ale na poměry starých Bourneovek je to sestup minimálně o třídu. 8/10 ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele

Takto to dopadne, ak všetci na celom svete chcú pokračovanie, ale vy ako režisér + vaša hlavná hviezda buď nemáte čas alebo sa vám proste nechce, idete robiť niečo iné, to vám ale tak úplne nevyjde a tak s napokon so sklonenou hlavou vrátite k sequelu.... ale už oň nikto nejaví záujem, prišiel skrátka príliš neskoro. Štvrtý (ak nerátame rip-off) Bourne dokazuje pekne krásne v praxi to, ako sa doba mení. Je totiž plus-mínus rovnaký, ako prvé tri snímky (či skôr dvojka a trojka, jednotka oproti zvyšku série pôsobí ako chudobný príbuzný). On sa nezmenil. Lenže to urobil chybu. lebo doba a svet okolo sa zmenili. Film v kinách síce zaznamenal slušný úspech (celosvetová tržba 415 miliónov vs. rozpočet 120), lež recenzie boli vlažné, nikto z kina nevychádzal vyložene nadšený a ani ja som sa nijako extra nebavil, hoci prvé tri časti sa mi páčili. Proste, doba sa fakt zmenila. Ale Jason Bourne nie. Čo je možno dobre... a možno zle. Neviem. Potešil ma zaujímavý koniec. Bavil ma Vincent Cassel. Dokonca aj obvykle unudený a rutinný Tommy Lee Jones z toho vyšiel fajn. Už horšie z toho vyšiel scenár, ktorý ma nebavil a občas iritoval nelogickosťou (zabijak nemá problém strieľať na verejnosti, ale keď má na muške Jasona, tak ho nezastrelí zo strechy, na ktorej práve je, ale začne komplikovane schádzať dole schodmi a zatiaľ Jason samozrejme utečie). Inak, je celkom zaujímavé, že tvorcovia proti mašine Bourne postavili 50-ročného Cassela, tak ale zas ani Matt Damon už nie je najmladší a Vincent má kondičku, akú by mu mohli závidieť dvadsiatnici. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Když se vracíte s něčím co kdysi bylo fenoménem nezavděčíte se všem. Jason Bourne nemá zdaleka tak dobrý příběh jako minulé dva dílky paměťové skládačky, ale pořád patří k tomu lepšímu co se v žánru ukuchtilo. Hlavní postavou je sice spíše Alicia Vikander než titulní geroj s Damonickou tváří, ale to je právě to osvěžující. Kdyby se v závěru drobet neshodila, čekali by nás v sérii možná i zajímavější zítřky. To by teprve mohlo být to pravé ořechové... Tommy Lee Jones malinko nevýrazný, umí to líp, vypadá tu hlavně unaveně. Cassel nevyužitý, pouze známá tvář pro záporáka. Zaráží mě některá scenáristická rozhodnutí, příběh působí občas jako nutná výplň, která posouvá akci z jednoho zajímavého místa na druhé. Atény super, Berlin a Londýn jsme už viděli. Vegas naboostované do extrému, ale honičku ze Supremacy mám pro tu civilnost raději. Upřímně jsem tenhle díl moc nepotřeboval. Konec trilogie, ala "můžeš si za to sám a je to tvoje chyba" byl dost silný a rezonoval. Když ale hned na začátku vidíme zničeného hrdinu, funguje to a vidíme, že jeho vývoj stále může být zajímavý, jen tam zatím ještě nejsme. Tohle je jen most. Pro příště Bourna nechte kývnout na tu nabídku a pošlete ho proti Rennerovi. ()

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Bourne is dead, long live Alicia Vikander! Uběhlo pár let, Matt Damon na pohled zestárl, fyzicky je na tom ale snad ještě líp, než kdy dřív. A konečně nastal čas uzavřít kapitolu "jak jsem se stal zabijákem a co teď se mnou dál." No, nebylo to sice příliš originální, ale příběh je asi to poslední, co by mi na posledním Bournovi vadilo. Co mě fakt trápí je magor Greengrass, který asi totálně zešílel a tak začal klepat kamerou i v momentech, kdy se zrovna netočilo. Tohle opravdu nebylo normální. A zesilující tendence filmu už vůbec nepomohla, z finální akce jsem neměl prakticky nic a přísahám, nebýt taktických akcí v úvodu a pak uprostřed filmu, úzce spojených s postavou kterou hrála skvělá Alicia, šel bych se svým hodnocením výrazně níž. Takhle v rámci možností "ok," pokračování jedině s ní a bez Greengrasse. Spíš, nechce někdo zavolat Gilroyovi s Limanem? Prosím. 6/10 ()

Galerie (133)

Zajímavosti (20)

  • Pracovným označením filmu bol názov Untitled Matt Damon/Bourne Sequel. (MikaelSVK)
  • Ve filmu je možné vidět osobní údaje Nicky Parsonové - narození 28. 3. 1983, New York. Její představitelka Julia Stiles se narodila rovněž v New Yorku 28.3. ale o dva roky dříve, tj. v roce 1981. (Chevees)
  • Matt Damon odmietol dabovať hlas Bourna vo video hre "The Bourne Conspiracy" (2008), pretože podľa neho bola hra až príliš násilná. Tým pádom sa herec ocitá v roli Jasona prvýkrát od filmu Bournovo ultimátum (2007). (Da_reba)

Související novinky

Jason Bourne se vrátí

Jason Bourne se vrátí

21.11.2023

Jakmile člověk získá Oskara za nejlepší cizojazyčný film, a k tomu tři další ceny Akademie, dveře do Hollywoodu se mu s nadšením otevřou. Své o tom teď může vyprávět režisér Edward Berger, jenž pro… (více)

Vary přivítají Alicii Vikander a Ewana McGregora

Vary přivítají Alicii Vikander a Ewana McGregora

13.06.2023

57. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech už nám klepe na dveře, vše vypukne na přelomu června a července, kdy lázeňské město opět zaplní davy nadšených filmových fanoušků i… (více)

Zemřel britský herec Albert Finney

Zemřel britský herec Albert Finney

08.02.2019

Ve věku 82 let zemřel britský herec Albert Finney, známý například z filmů Velká ryba nebo Dobrý ročník. Finney byl pětkrát nominovaný na Oscara, v roce 2003 pak získal Zlatý glób za hlavní roli v… (více)

Jason Bourne míří do televize

Jason Bourne míří do televize

17.08.2018

Americká stanice USA si čerstvě objednala 1. sérii nového seriálu ze světa Jasona Bourna, spin-off pojmenovaný Treadstone. Jméno samozřejmě odkazuje na tajný program pro výcvik agentů, kterým prošel… (více)

Reklama

Reklama