Reklama

Reklama

Expanze

(seriál)
  • USA The Expanse
Trailer 2
Sci-Fi / Drama / Mysteriózní
USA, (2015–2022), 46 h 56 min (Minutáž: 40–63 min)

Předloha:

Daniel Abraham (kniha), Ty Franck (kniha)

Hrají:

Steven Strait, Dominique Tipper, Wes Chatham, Shohreh Aghdashloo, Cas Anvar, Frankie Adams, Cara Gee, Thomas Jane, Shawn Doyle, Nadine Nicole, Florence Faivre (více)
(další profese)

Série(6) / Epizody(62)

Obsahy(1)

Děj se odehrává za 200 let v budoucnosti, kdy lidstvo plně kolonizovalo sluneční soustavu, ale ještě nedosáhlo ke hvězdám, na pozadí vyostřujícího se konfliktu mezi Zemí, Marsem a koloniemi v Pásu asteroidů. Detektiv Miller, narozený v Pásu, dostane úkol najít nezvěstnou mladou ženu, Juliettu Andromedu Mao. Jim Holden je prvním důstojníkem z nákladní lodě - tahače ledu Canterbury, která těží led v Saturnových prstencích a rozváží ho k asteroidům Pásu, když se svou posádkou narazí na opuštěnou loď Scopuli. Aniž by o to oba stáli, jejich osudy se protnou a zjistí, že pohřešovaná dívka je klíčem ke spiknutí nepředstavitelného měřítka. (jaaara)

(více)

Recenze uživatele Ronkar k tomuto seriálu (6)

Expanze (2015) 

Nechápu a děsně mě sere, že diváci nevěnují téhle show větší pozornost! Okolo si furt všichni stěžují, že v TV není dobrá SF série (jen tuny generických sraček pro teenegery, kde se primárně řeší milostné trojúhelníky). A když se konečně objeví dospělá, "špinavá" SF, tak je skoro zrušena kvůli nedostatku diváků... Jako WTF! Připouštím, že jsem od SyFy něco tak kvalitního nikdy nečekal, ale TOHLE JE VÁŽNĚ KVALITKA! Fajnové triky, skvělý soundtrack, zajímavý svět, originální nápady (na TV produkci...) a děj, který je propracovanějí než 90% konkurence. Zde se totiž jede podle knižních předloh, takže se nenabalují umelé konflikty, které by vedly do slepé uličky. Expanse je komplexní universum, se svojí mytologií a zákonýmmi pravidly, které se strikně dodržují (což je super!). Události, které zprvu působí jako generický konflikt naroste napříč třemi sezónami do monstrózní šíře, která začne přesahovat celou lidskou civilizaci. Ano, mluvím o té modré sračce :D První série jede v duchu předlohy, i když končí v polovině knížky. Místní svět je neotřelý (gravitace je ve vesmíru luxusem, fyzikální zákony se neobchází jako v jiných SF), postavy slušné (dvě výborné - Miller, Avasarala), triky na TV více než kvalitní se spoustou vesmírných procházek a bitek. Nečekejte Star Trek, spíš něco jako Battlestar Galactica, Blade Runner a Total Recall. Expanse si hraje na "realističnost", jak v prostředí vesmíru, tak s postavami, které rozhodně nejsou černobílé. A daří se jí to! Hlavní je budovaná atmosféra a detektivní příběh, který se z jednoduché expozice promění v komplikovaný politický konflikt s mysteriózními a konspiračními prvky. Přitom neztrácí individuální perspektivu hrdinů. Rozjezd je trochu pomalejší, ale jakmile vám začne docvakávat, o co v Expanse běží, baví seriál s každým dalším dílem víc a víc. Celková mytologie kolem tajemné "zbraně" se odhaluje zvolna, ale stojí to za to, protože tahle mrcha-věc je neuvěřitelně nepředvídatelná a kolikrát bude s otevřenou pusou zírat, co provádí. Na produkci si dali tvůrci záležet, kamera, vesmírné procházky i bitvy vypadají skvěle. Doporučuji všem SF pozitivním jedincům, aby koukli a šířili dál. Byla by totiž věčná škoda, kdyby Expanzi zastavili a my si ten příběh nemohli užít do samotného finále. První sezona: 75 % Druhá sezona: 85 % Třetí sezona: 90 %. Ještě, že Amazon Expansi zachránil! Kvalita třetí sezóny je tak vysoká, že Expanzi dávám na první příčku TV SF současnosti. Ani ten Westworld ji nedotahuje. ()

Gaugamély (2020) (S05E04) 

Tady není moc co vytýkat. Vše, co mám rád na Expansi je tu v plné palbě. Napětí. Zvraty. Velké události. Slušivý CGI kabátek. Jediné co mi snad krapet vadí je fakt, že k tomuto dost zásadnímu bodu jsme šli přes tři episody. Zbytečně moc. Jinak je Gaugamela jedna z top episod celého seriálu. Belters vrací úder! :D ()

Vysoké vakuum (2021) (S05E08) 

Naprosto zbytečně natahované. Je sice fajn vidět, že je Naomi vynalézavá a celkově její linka dává smysl, ale vše ostatní jsou jen bláboly. Co se za těch 50 minut vlastně stalo? Jedna postava se někam přesunula. Další zjistili, že je Naomi naživu. Na zemi se svažuje protiúder. A to je vše. Je dobře, že episoda končí napínavě a že to finále asi bude hodně zajímavé, ale v téhle sezóně se navzdory masivnímu útoku na Zemi vlastně nic moc neděje. ()

Winnipesaukee (2021) (S05E09) 

Schválně jsem si pro srovnání pustil několik dílů druhé série. Výsledek? Asi třikrát rychlejší tempo než v aktuální sérii. Během jednoho dílu se stane asi tolik, co zde ve třech. Mnohem víc napětí, zvratů, akce. Člověk tam má dojem, že i dialogy stále přináší něco nového, nebo zajímavého. Expanzi mám opravdu rád, ale tohle už tvůrcům neodpustím, protože jsme ve finále, napětí má už běžet na plné obrátky, věci se mají hýbat, emoce sílit. Předposlední episoda a co jsem dostali? Další natahovanou výplň, kde se kromě toho, že Amos konečně opustil zemi NIC NESTALO! Jediná bitva ve vesmíru je mimo scénu. Všichni jen žvaní a žvaní a mě to už vůbec nebaví. V každém dobrém seriálu jsou pomalejší episody, kde se víc řeší vztahy, emoce atd, aby pak o to silnějši vyzněly chvíle, kdy jde do tuhého, přichází na akci a těžká rozhodnutí... Ale těch episod je v 5. sezóně asi tak 5 na jednu akční... Jak je to možný? Já to nechápu. Popravdě jsem četl jen první knihu, takže netuším, jaké jsou ostatní. Řekněte mi někdo, kdo to četl, jestli jdou tvůrci seriálu podle knih. Podle mě je to buď špatná předloha, nebo špatná adaptace. Tenhle díl měl (čistě z hlediska logiky děje) vyřešit průser kolem Rocinante a Naomi. Finále řešit Marca. Jedna hvězda za triky a řemeslo obecně, druhá za přestřelku (ačkoli nebyla nijak výjimečná). ()

Hry Nemesis (2021) (S05E10) 

K finální episodě zas tolik výtek nemám. Celkově šlape tempo dobře. Vesmírné bitvy potěší a vypadají dobře. Rozuzlení s Naomi i Drummer dávají smysl, ač nepřekvapí. Odchod jedné z hlavních postav byl nutný, ale přiznám se, že úplně dobře zvládnut není. Přece jen si ta postava zasloužila víc. Finální minuty hezky navnadí na 6. sérii. Faktem ale zůstává, že je 5. sezóna nejhorším dílkem do Expanse universa a to je po slabší 4. sérii už docela problém. Tempo bylo trestuhodně pomalé, řada postav neměla moc co dělat a většinu času se přesouvala z bodu A do bodu B. Hlavní linka se točila kolem Marca a Naomi a co si budeme povídat, jako nosný děj to zkrátka nestačilo ani omylem. Brány, vzdálené světy, protomolekula, nic z toho není využito pro atraktivitu příběhu. Celý děj se klidně mohl vtěšnat do 6-7 episod a odvyprávělo by se v atraktivnějším tempu to samé + zbyl by čas rozjet ještě část 6. série, což by v tomhle případě asi bylo lepší. Celkově ve mě zůstává spíš zklamání. Přes veškeré výtky je ale Expanse pořád dobrá sci-fi, má dost zajímavých postav a to universum je prostě skvělé. Doufejme, že Amazon za rok šlápne na plyn a zakončí příběh kvalitně, jak by se slušelo. ()

Série 6 (2021) (S06) 

Od chvíle, kdy bylo oznámeno, že jde o poslední sérii a bude mít jen 6 ep., jsem měl tušení, že se vše neuzavře, jak by mělo. Nemílil jsem se. Tvůrci přesto uzavřeli, co se uzavřít dalo a to důstojně i smysluplně. Tedy linku s Inarosem + další ukázaly posun všech frakcí do budoucna. Je to vlastně ok konec, i když je z toho cítit, že to prostě pokračovat musí a možná v tom sami tvůrci nějak doufají. Ať už by si vzal seroš do rukou někdo jiný, nebo by přišel například celovečerní film, který by vše hezky zakončil, byl bych všemi deseti pro. Přesto kvalitní série, která nemá v případě poslední řady téměř žádná hluchá místa. Roci mi bude chybět. ()

Související novinky

Amazon chystá God of War

Amazon chystá God of War

08.03.2022

Společnost Sony to s adaptacemi svých herních sérií myslí vážně a po The Last of Us, Uncharted nebo Ghost of Tsushima nás tak čeká oficiálně také fantasy řežba God of War. K té se nakonec přihlásilo… (více)

Amazon chystá Mass Effect seriál

Amazon chystá Mass Effect seriál

24.11.2021

Streamovací služba Amazon pomalu ale jistě začíná rozjíždět svoji vysokorozpočtvou televizní produkci. Před pár dny si tak odbyla premiéru seriálová adaptace fantasy ságy Kolo času, kterou příští rok… (více)

Amazon zachránil The Expanse

Amazon zachránil The Expanse

28.05.2018

Nejspíš vám neuniklo, že zažíváme válku kabelovek a streamovacích služeb. Všichni se totiž snaží mít co nejlepší a nejatraktivnější obsah a předehnat tak konkurenci. V čele pelotonu se momentálně… (více)

Brooklyn 99 se nakonec neruší

Brooklyn 99 se nakonec neruší

14.05.2018

V posledních dnech zažívali seriáloví fanoušci jednu ránu za druhou. Nedávný konec Ash vs Evil Dead totiž doprovodilo zrušení Exorcisty, The Expanse, Designated Survivora, Lucifera, Posledního chlapa… (více)

Reklama

Reklama