Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sci-fi horor o automobilu poháněném lidskou krví. Začínající automobilová závodnice Mima má možnost jezdit s mimořádně kvalitním vozem, který však funguje na neobvyklé palivo - na lidskou krev. Jen její přítel dr. Marek si uvědomuje nebezpečí hriozící každému, kdo se zaplete s automobilkou Ferat... Režisér Juraj Herz použil jako námět filmu povídku Josefa Nesvadby "Upír po dvaceti letech". (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (239)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Bohužiaľ musím po dlhých rokoch trochu upustiť od nadšenia, ktoré som prežíval pri sledovaní filmu v lietadle spoločne s dvadsiatimi vyhúkanými Indami. Nápad je vynikajúci, ale pokiaľ máte aspoň trochu nasledované staré americké a talianske horory, tak Upír z Feratu vás nemá čím šokovať, Herz sa drží príliš pri zemi. Myšlienka je jasná a som rád, že vôbec nejaká je, na druhú stranu je ale patrné, že Herz nám ju predkladá pomerne polopaticky. Hard core scény sa ukážu iba ako snom, čo je veľká škoda, pretože všetci od začiatku vieme, že podozrenie je pravdivé. Ale možno je to len metafora, že....Spoločne s Chytilovej Vlčí boudou jeden z mála originálnych čs hororov, ktorý ako pozerám ale veľa divákov sklamal. Nechcem tvrdiť, že nemajú fantáziu, pretože žánrové veľmoci sú predsa len v spracovávaní podobných tém niekde inde. Aha, takže svoje prsty mala vo finálnej verzii aj cenzúra, čím sa mnohé vysvetľuje. ()

Bush13 

všechny recenze uživatele

Pohledné auto, pohledné nohy Jany Břežkové a vyjma skvělého Pištěka z úvodu též zajímavý pokus o moderní hororovou estetiku narážející na tradiční upírskou tradici... nejsem si jist, zdali za výsledek mohou komunistické cenzurní zásahy, ale film je přes veškeré zmíněné světlé momenty a poměrně šikovné repetitivní deja-vu scény podtrhující napětí a strašidelnou nejednoznačnost, poměrně nudně poskládaným a špatně zahraným představením, ve kterém se vážnost plete se směšností. V mnoha chvílích jsem si nebyl jistý, zdali jde o cílenou recesi, nebo nechtěně humorný projev něčeho, co se snaží být více, než nakonec bohužel je. ()

Reklama

noriaki 

všechny recenze uživatele

Jsem ochotný uznat, že za plytký děj a propady v atmosféře můžou cenzorské zásahy. Ale nikdy Herzovi neodpustím, že prováhal jedinečnou možnost rozmlžit závěr do dvou možných vysvětlení. Příběh si o to přímo říkal, a nebylo by potřeba ani moc přepisovat. Když už mu na Barrandově nedovolili natočit syrový horor, ani plnohodnotné sci-fi, mohl zásahy obejít natočením mysteriózního psychodramatu. V něm by snad obstál i ten Menzel v hlavní roli. ()

F.W.Colqhoun 

všechny recenze uživatele

K vám ty auta vyvážet nebudeme, i když by to pro vás bylo dobré. Víte přece jaká je situace s pohonnými hmotami. A věřte že náš vůz má směšně malou spotřebu... Druhý ropný šok prodělávala světová ekonomika dva roky před uvedením filmu a následky dosud zcela neodezněly. Herz tak v adaptaci Nesvadbovy povídky, na kterou se upomíná i přímo ve filmu, chytře spojuje hrůzu démonického narušení tělesné integrity s vroucným přáním ušetřit za pohonné hmoty. I když se i sám autor zaklínal tím, že kritika motorismu byla hlavně vějičkou pro komunistickou cenzuru, Upír funguje nejlépe právě v této rovině. Motiv oteklé nohy přišpendlené k plynovému pedálu totiž neztratil nic z aktuálnosti., zatímco se posunula senzitivita vnímání nenarušitelnosti těla. V současnosti, době hledání cest ze závislosti na fosilních palivech a vzývání úsporných opatření se sání z chodidla jeví jako ničím nezkalený splněný sen. Na druhou stranu se nelze divit Herzově distancovanému postoji od filmu. Zejména v prostřední části je film zřetelně nespojitý a dá se odhadovat, že cenzorovy nůžky zasahovaly hlavně zde. Ve zmrzačené verzi (která nikdy nebude napravena - vystřižené švankmajerovské a erotické záběry byly zlikvidovány) navíc působí natahovaně závodní pasáž, která naprosto nesmyslně střídá v rámci jediného závodu denní a noční záběry. I v této podobě pozoruhodný film. ()

Dreadd 

všechny recenze uživatele

Cenzura se na tomto díle podle samotného režiséra podepsala velmi silně a my už nikdy neuvidíme původní dílo. Což je velká škoda, protože jak už víme od dob Spalovače, Juraj Herz dokáže vytvořit nádhernou hororovou atmosféru, která tady chybí. Tohle "něco", co zbylo z původního projektu tak horor příliš nepřipomíná, přestože námět mě velmi oslovil a dalo se s ním velmi dobře pracovat, nakonec je z toho film, který nemusím nutně vidět znova a rozhodně se kvůli němu nebudu bát sednout za volant. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (58)

  • Preteky aut sú zo závodov Rallye Škoda - Rallye Bohemia '81. (Raccoon.city)
  • Původně se mělo pro film upravovat Porsche 911. Tenhle záměr ale nakonec neprošel. [Zdroj: garaz.cz] (pornogrind)

Související novinky

Zemřel Jiří Menzel

Zemřel Jiří Menzel

07.09.2020

Ve věku 82 let zemřel v sobotu večer český oscarový režisér Jiří Menzel, informaci v neděli prostřednictvím sociální sítě zveřejnila jeho manželka Olga. Světoznámý tvůrce, jenž se v posledních letech… (více)

Reklama

Reklama