Reklama

Reklama

Film Státní tajemství je inspirován skutečnými událostmi, které otřásly celým světem. Vypráví napínavý příběh Katharine Gunové (Keira Knightleyová), zaměstnankyně britské zpravodajské služby, součástí jejíž práce je rutinní nakládání s utajovanými informacemi. Jednoho dne v roce 2003, krátce před invazí do Iráku, Gunová obdrží šokující zprávu z Národní bezpečnostní agentury – Američané žádají britské tajné služby o pomoc při odposlouchávání členů Rady bezpečnosti OSN, aby je mohli vydírat před klíčovým hlasováním o rezoluci k Iráku. Gunová, která odmítá nečinně přihlížet, jak se svět řítí do ilegální války, učiní to nejtěžší rozhodnutí postavit se své vládě na odpor a předat přísně tajné informace tisku. Tak odstartuje řetězec bouřlivých událostí, které vyvolají mezinárodní ohnivou bouři, odhalí obří politické spiknutí a vystaví Gunovou i její rodinu nebezpečí. (HBO Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (137)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Velmi silný příběh whistleblowera, respektive whistleblowerky, aneb jedinec versus státní aparát. Poslední dobou celkem oblíbený hollywoodský žánr. Není příjemné vidět, když vláda a premiér zneužívají svého postavení, lžou veřejnosti a manipulují fakty, je příjemné vidět, když zafungují mechanismy demokracie. Škoda, že u nás v ČR se to druhé už neděje... ()

castor 

všechny recenze uživatele

Politika těchhle pánů byla vždycky s velkým otazníkem. Šéf resortu zahraničí Colin Powell a hlava státu Bush označovali Saddámův režim v Iráku za hrozbu pro mezinárodní mír a bezpečnost. Holt měli „důkazy“, ovšem pracovali se záměrnými a vědomými lži a dopouštěli se hned několika argumentačních triků. Neetický nátlak na Radu bezpečnosti OSN se toho času nelíbil Keiře Knightley, která se rozhodla informace o manipulaci zveřejnit. Jenže pracuje ve vládních službách, navíc je provdaná za muslima, takže svým (statečným x naivním) krokem ohrozí celou svoji rodinu. Výsledek je chytlavý a přehledný, režisér Gavin Hood má na kontě několik přešlapů, ale kupříkladu ambiciózním Okem v oblacích si to hodně vyžehlil. Obdobně náročné je tohle drama za pravdu, vystavěné je sice rutinně, ale několik poutavých vrcholů nabídne. Stejně jako solidní herecké výkony. A lidé navíc tyhle souboje stát versus jedinec můžou. ()

Reklama

Rathalos 

všechny recenze uživatele

Nemam rad politiku a uz vobec nie filmy s nou spojene,ale tato drama/thriller sa vazne podaril na jednotku,je az neuveritelne,co sa deje v dnesnom svete,sku*vena skazena doba,ale bohuzial,len tazko s tym nieco urobit,ale s touto zalezitostou som velmi spokojny,vyborne spracovana,Keira Knightley bola super,takze je to jasne...:-) ()

Evander 

všechny recenze uživatele

Veřejné lži jsou filmem s až neskutečně silným příběhem, navíc podle skutečné události, takže za mě jednoznačně velké plus. Bohužel mi v hlavní roli vůbec nesedla Keira Knightley, kterou mám jinak velmi rád a moc se mi nelíbilo ani celkové zpracování příběhu a musím říct, že místy jsem se i nudil. Celkově film hodnotím vysoko zejména kvůli vážnosti zobrazovaných skutečností, výkonům herců ve vedlejších rolích, např. Ralpha Fiennese a zajímavému vykreslení investigativní práce zapojených novinářů. 75% ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Ďalší film ktorý sleduje boj jednotlivca so systémom. Je to nevyrovnaný boj a keď náhodou nejakým zázrakom má jednotlivec navrch, tak to celé aj tak vyšumí do prázdna a nastavený systém si pokračuje ďalej. Prvá polovica v ktorej sledujeme, čo tá naivná chudera spravila ma príliš nebavila. Nič nové pod slnkom sme sa nedozvedeli. Druhá polovica v ktorej sledujeme jak jej to ovplyvní život je lepšia, ale mohla byť ešte oveľa dramatickejšia. Keira Knightley tej postave tiež príliš nepomohla a do tej úlohy mi príliš nesedela. Z hercov to poriadne uhral svojou charizmou len Ralph Fiennes. Záver nikoho kto nie je úplne naivný neprekvapí, takže výsledkom je neobjavný film na jedno pozretie. 6/10. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (8)

  • Pro Katharine Gun (Keira Knightley) poté, co byla v roce 2004 propuštěna, bylo obtížné najít novou práci. Od roku 2019 žila s manželem a dcerou v střídavě v Turecku a Británii. (sator)
  • Katherine Gun získala cenu Sam Adams Award za rok 2003. Cena Sama Adamsa sa každoročne udeľuje zamestnancovi spravodajských služieb, ktorý sa pričinil o zachovanie bezúhonnosti a vyššej morálnosti spoločnosti. Cena je pomenovaná po Samuelovi A. Adamsovi, informátorovi CIA počas vojny vo Vietname a má fyzickú podobu rohového svietnika. (swn)

Reklama

Reklama