Reklama

Reklama

Epizody(8)

Obsahy(1)

Osmidílný komediální seriál je již šestou spoluprací dvojice PrušinovskýKolečko. V projektu, který si nadsázkou bere na paškál složitá témata, jakými jsou nesnášenlivost či xenofobie, si hlavní roli zahrál Martin Hofmann. Rámec seriálu tvoří příběh Luďka, kterého právě vyhodili z práce, bydlí v polorozpadlé barabizně, dluží, kam se podívá, má problémy s exmanželkou i se synem. A v tom nejhorším za ním přijde pošťák Ondra s pozváním do Pošty pro tebe (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele makakus k tomuto seriálu (5)

MOST! (2019) 

Je zajímavé, jak nadšeně je schopen český filmový fanoušek dycky ulítávat na "hláškových" filmech a seriálech. Takovým dílům pak odpustí všechno možné, takže například Jáchyme, hoď ho do stroje je na CSFD v průměrném hodnocení lepším filmem než třeba Apokalypsa, Zuřící býk nebo i nejlepší z Harry Potterů. V případě seriálů pak MOST! poráží třeba Westworld, Jak jsem poznal vaší matku, Mladého papeže nebo Rodinu Sopránů. Asi proto, že je to mnohem větší "prdel". Podobné nadšení, i když o poschodí dobrého vkusu níže, v Česku zavládlo po Slunce, seno, jahody, ze kterých se stal taky kult. Jasně - MOST! je řemeslně mnohem lepší, ale podstata "prdele" zůstává: hodně vulgarismů, chlastání, sexuálních narážek i scének a hlavně řada rozvalených líných primitivů, kteří jsou nakonec všichni tak nějak roztomilý. Přičemž nakonec ještě pořádně citově podojíme, takže RIP, náš milovaný Čočkine. Je jasné, že žánr komedie se nemusí pokoušet o nějaké sdělování velkých pravd a nezkoumá psychologické hlubiny postav. To dokázali kdysi částečně snad jen Forman a Menzel, ale byl to pak humor spíše laskavě úsměvný, než "prdel". Dobrá komedie-prdel by si ale zároveň mohla odpustit snahu prvoplánově vychovávat (neboli, jak píše přímo ČT "brát si na paškál"), vést nás k politicky korektním postojům, kdy transsexuál nesmí být směšný, ale je většinou přímo pomilováníhodný a Rom musí být jediný pracant z celé party. Přesně v takových místech najednou sranda uvadá, a to včetně unylých scének o zamilovaných mladých, které rodiče vůbec nechápou, protože jsou omezení. Mládí vpřed! Divák musí seriálu odpustit i stále větší dějovou řídkost, jako by časem tvůrcům nápady došly. Nicméně, pořád to bylo dobře koukatelné (až na těch více než pár zdlouhavých pasáží), někdy (hlavně v první polovině) i dost vtipné a originální, takže 60%. ()

Epizoda 1 (2019) (E01) 

Konečně na rozdíl třeba od Zelenkových trapných křečí a příšerných českých TV kriminálek něco překvapivě přirozeného. Vytřískat z českých herců i neherců takový projev, za to režisér zaslouží velkou poklonu. Zásluhu má i scénář zručně kombinující "dialogy o ničem" (viditelně inspirované šedesátkovými filmy typu Černého Petra) s dějovými pozoruhodnostmi jako je třeba noční závod nebo Pošta pro tebe (dobrý nápad udělat si v pořadu reklamu na jiný pořad). Tady je ovšem jediný skřípanec, kvůli kterému hvězda dolů - brácha Dáša z toho čouhá jako sláma z bot, herecky hrozné na hranici koukatelnosti (navíc předělanou ženu by opravdu neměla hrát pravá žena, uf) , po všech stránkách nevěrohodné, bez tohoto "bulvárního" a uměle našroubovaného motivu by vše fungovalo výrazně lépe a na jedničku. ()

Epizoda 2 (2019) (E02) 

Jak jsem očekával, tak nesmyslný motiv genderové předělávky začíná hrát hlavní roli, což je obrovská škoda. Vše ostatní by k Mostu krásně sedělo, tohle je tvrdá pěst na oko, a to pokud jde o dialogy, vývoj motivu i herectví. Jinak - Čvančarová na rozdíl od prvního dílu dostala šanci začít "dramaticky hrát", čehož samozřejmě okamžitě zneužila. Tyhle herecké a scénáristické křeče bohužel posílají jinak slibně načnutý seriál do kopru, stejně jako druhý haha motiv této části - nestojí mu. Takže sexualita ovládla díl v roli lidově podbízivé i výstřední, to opravdu zajímavé "ze života" a nosné, třeba Schmitzerova linka nebo život místních postpuberťáků se nepochopitelně odsunulo do pozadí. Tedy - téměř všechno špatně. ()

Epizoda 3 (2019) (E03) 

Začíná být jasné, že jedinou výraznější slabinou je scénář, který se snaží "vychovávat", koneckonců jsme veřejnoprávní televize, a ta stojí vždy na správné straně, že... Mafiáni špatně, transsexuálové dobře, takže z toho uděláme, že transsexuálové ničí mafiány. Což bylo myšleno bohužel vážně. V místech, kde se to uvolní a nechá se třeba jen plynout v hospodě čas, kdy se dá prostor vynikajícím hláškám, Frantovi nebo Schmitzerovi s Medveckou to kvete do téměř dokonalosti. Takže je to pořád nahoru dolů, ale koukatelné. A mimochodem - příšerná hudební dramaturgie, ty staré hitovky, nedává to smysl. ()

Epizoda 4 (2019) (E04) 

Snaha dramaturgie tak nějak "vychovávat ke smíření" vyznívá pro mne bohužel jako dosti křečovitá osvěta, kterou aspoň místy zachraňuje vtipnost.. Takže - milé dívky, podívejte, i učeň s vyholenou hlavou může být výjimečně chytrý! Milí rasisté, podívejte, z deseti Romů je devět sympatických a jen jeden násilnický buran. Milí prostí hospodští, nebuďte úzkoprsí, proč si nepřiznat, že třeba sexuálně zatoužíte po transsexuálovi? Milí studenti, mohli byste se angažovat v antirasistických spolcích, třebas i kvůli zamilovanosti, to je jedno. A tak dál. Takže "typický Most" obrácený naruby ve snaze vyvracet (pravdivé) stereotypy. Některé scény jsou úplně mimo, třeba vykládání karet, které pak asi vystřihli, ale nechali začátek, syn, který podle vůně nepozná, že fotr kouří trávu (proč vlastně, smysl ani fór žádný). Povedená hláška snad jediná (o tramvaji), pár výborných vtipů (roztáčení kolotoče motorkou, Snědá tíseň...) a velmi dobré scénky, kde nechají "cigánské" neherce tak trochu improvizovat. "Odvážná" snaha zaujmout kuřbou je laciná, i kdxyž konečně opravdu pravdivá. ()

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

31.12.2021

Přichází den, kdy se každoročně obracíme na nejoblíbenější uživatele, aby se nám svěřili se svými topkami 3 filmů (a případně 3 seriálů) uplynulého roku. Od loňska je navíc doplňují i vybraní… (více)

27. Český lev – výsledky

27. Český lev – výsledky

07.03.2020

Letošní 27. ročník cen České filmové a televizní akademie Český lev se tradičně udílel v pražském Rudolfinu. Večer, inspirovaný tradičním českým cibulákem, plný největších hvězd českého filmu… (více)

Nominace na Ceny české filmové kritiky 2019

Nominace na Ceny české filmové kritiky 2019

03.01.2020

Padesátka českých filmových kritiků oznámila své nominace pro Ceny české filmové kritiky 2019. V čele seznamu stojí film o pomstě Staříci a komedie Jiřího Havelky Vlastníci, oba filmy mají po pěti… (více)

PF 2020

PF 2020

31.12.2019

Tak Le Mans ’66 nakonec v celkovém hodnocení uživatelů ČSFD.cz porazil i oceňovaného Jokera. Není to zas až tak překvapivé, jedná se přeci jen o pozitivnější film, a to máme rádi. Což dokazuje i… (více)

Reklama

Reklama