Reklama

Reklama

Epizody(8)

Obsahy(1)

Osmidílný komediální seriál je již šestou spoluprací dvojice PrušinovskýKolečko. V projektu, který si nadsázkou bere na paškál složitá témata, jakými jsou nesnášenlivost či xenofobie, si hlavní roli zahrál Martin Hofmann. Rámec seriálu tvoří příběh Luďka, kterého právě vyhodili z práce, bydlí v polorozpadlé barabizně, dluží, kam se podívá, má problémy s exmanželkou i se synem. A v tom nejhorším za ním přijde pošťák Ondra s pozváním do Pošty pro tebe (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele castor k tomuto seriálu (9)

MOST! (2019) 

Mezilidské vztahy – jedna z nejtěžších životních disciplín. Propírají je už roky v pořadu Pošta pro tebe, do kterého míří i Luděk Říha. Ztroskotanec, který dostal padáka z práce, zhroutila se mu záchodová mísa, dluží šéfovi místního podsvětí, ženskou nemá a syn ho nebere úplně vážně. V televizním pořadu navíc čelí nepříjemné pravdě z rodinné minulosti. Brácha se našel, teda vlastně ségra. Režisér Kober a užovek Jan Prušinovský a scenárista Petr Kolečko, kteří se potkali už u Čtvrté hvězdy nebo Okresního přeboru, projevili pořádný kus odvahy. Hrubší slovník, ostrý humor, ožehavá témata bez schovávání se a hlavně um poskládat dohromady partu lidí, mezi kterou panuje výborná chemie. Každodenní realita pochopitelně vypadá krapet jinak, ale zřejmě už nesneseme vztahové seriály, které přirozenost a realismus popírají úplně. Předmětem vtipů se stávají situace, které dobře známe, tvůrci mají cit pro hlášky, timing umí skvostně, a ačkoliv je výsledek plný nekorektního humoru, má v sobě i pořádný kus lidskosti a životních pravd. Přesný Martin Hofmann sice zosobňuje příkladného životního ztroskotance, ovšem autoři neškatulkují, nepoučují, nepodsouvají, nechávají na divácích, aby si vzali to své. Sociální stránku nezdůrazňují, prostě ji předkládají se vším všudy. Ostrá oddechovka. Dycky Most! Díky za něj. ()

Epizoda 1 (2019) (E01) 

Mezilidské vztahy – jedna z nejtěžších životních disciplín. Propírají je už dlouhé roky v pořadu Pošta pro tebe, do kterého míří i Luděk Říha. Ztroskotanec, který dostal padáka z práce, zhroutila se mu záchodová mísa, dluží šéfovi místního podsvětí, ženskou nemá a syn ho nebere úplně vážně. V televizním pořadu navíc čelí nepříjemné pravdě z rodinné minulosti. Brácha se našel, teda vlastně ségra. Režisér Kober a užovek Jan Prušinovský a scenárista Petr Kolečko, kteří se potkali už u Čtvrté hvězdy nebo Okresního přeboru, projevili pořádný kus odvahy. Hrubší slovník, ostrý humor, ožehavá témata bez schovávání se a hlavně um poskládat dohromady partu lidí, mezi kterou panuje výborná chemie. Tohle strefování se do poměrně snadných cílů mě zatím baví. Hodně. ()

Epizoda 2 (2019) (E02) 

Solidní smršť. Kvůli nové ségře má Luďa pořádnou kocovinu. Začne lhát všem okolo, včetně štamgastům v Severce. Ta představuje jedinou jistotu. Tedy alespoň nyní. Schází se v ní s jejím majitelem, kterému úplně nefunguje erekce, s alkoholním farářem, který by byl rád za otočení místního kostela, trvale nezaměstnaným podnikavcem, a také Romem, který tady není úplně vítaný, ale jako jediný má vždy na zaplacení. Každodenní realita pochopitelně vypadá krapet jinak, ale určitě se jí to přibližuje víc, než třeba v případě přístupu lékařů v nekonečných doktorských seriálech. Tahle televizní produkce se náramně povedla, tvůrci se nebojí témat, která se běžně řeší u piva, a svérázných názorů a postřehů při tom vypadne celá řada. ()

Epizoda 3 (2019) (E03) 

„Je trochu debil, takže by to mohla být postava dost oblíbená,“ prohlásil herec Martin Hofmann a měl zatracenou pravdu. Rýpání do ožehavých témat pokračuje. Všechno se hroutí, kvůli nové podobě sourozence mu dělá problémy bývalá manželka Ilona i majitel oblíbené Severky. Zdá se, že práce výběrčího výpalného pro místního bosse vypadá jako únik od všeho. Scenárista Petr Kolečko zase ukazuje, jaký cit má pro hlášky a jak umí pracovat s timingem. Mísí inteligentní humor se správnou lidovostí, v čemž si každý může najít to své. Prostě ačkoliv je výsledek plný nekorektního humoru, má v sobě i pořádný kus lidskosti a životních pravd. ()

Epizoda 4 (2019) (E04) 

Úvod na popelářském voze nebo v areálu gymnázia jsou naprosto skvostné. Luděk neměl na výběr a k městským technickým službám prostě musel. A hned se dostává do problémů, když se ocitne na romském sídlišti Chanov, který představuje spoustu neobyvatelných průsvitných skeletů a hlavně potíže. Potká se totiž s vylepaným synkem, zachrání ho až pořádná lež, která bude mít ještě následky. Snědá tíseň se stává facebookovým fenoménem. Komunita chce další nápady. Frantovy hlášky nebo Edova bizarní romance jsou výtečně uchopené, stejně jako autentická atmosféra daného města, civilnost, do toho výborně napsané a zahrané postavy, romská neherecká komunita. Mezilidské vztahy nebo rasová otázka se tady omílají pod rouškou strachu z vlastní nedokonalosti. A báječně se na to dívá. ()

Epizoda 5 (2019) (E05) 

Majitel Severky Eda je na tom zle. Svěřuje se, že miluje Dášu. Navíc mu do knajpy přijdou Romové. Všechno je špatně a kampaň Snědá tíseň sílí. Luďa je ve všem až po uši („Já jsem se včera ožral s cikánama a jsem tak v kurzu, že mi říkají Klekí-petra!“). Jít v českých končinách takhle scenáristicky na dřeň si zaslouží velké uznání. Zdravě kousaví tvůrci i na malém prostoru vykreslují své postavy, nejsou tam pro nic za nic, mají své místo na slunci. Hofmann sice zosobňuje příkladného životního ztroskotance, ovšem autoři neškatulkují, nepoučují, nepodsouvají, nechávají na divácích, aby si vzali to své. Sociální stránku nezdůrazňují, prostě ji předkládají se vším všudy. ()

Epizoda 6 (2019) (E06) 

Humor zůstává, dál jsou autoři zdravě kousaví, ale víc se projevuje (jak to nazvat) jistá lidskost. Luďa už věci nehází tak za hlavu jako v prvním díle zborcenou záchodovou mísu, krapet víc přemýšlí a své závazky tak nějak plní. Přesto je náš lidový rebel bez příčiny dál zatraceně trefný a vtipný – se zažitými předsudky obzvlášť („Zjistil jsem, že nejedí psy! Tuhle pomluvu bych vážně chtěl razantně vyvrátit. Nejedí! Aspoň ti, co znám, nejedí. Když se pak s Romem skamarádíte, tak je to ten nejlepší přítel člověka.“). Dáša dál motá hlavu několika postavám, ačkoliv spolu jako malí kluci čůrali sousedům přes plot. Tvůrčí dvojice, která poprvé zabodovala roku 2010 seriálem Okresní přebor, dominuje na několika úrovních, ale co těší nejvíc, je přirozenost. Za to prostě velký palec nahoru. ()

Epizoda 7 (2019) (E07) 

Ostrá oddechovka. Holt zřejmě už nesneseme vztahové seriály, které popírají realismus. Předmětem vtipů se stávají situace, které dobře známe: exekuce, lichvy, Romové, impotence, nezaměstnanost a hlavně obecně mezilidské vztahy, nebo témata, která se nás vesměs přímo netýkají, ale stále hlasitěji se ozývají: kupříkladu změna pohlaví. Tvůrci na to jdou nadále roztomile vulgárně, dění okolo ústředního křupana Luďana začíná houstnout a od šaškování přecházíme k vážnější poloze. Už jenom proto, že se vrací lichvář Roman a s ním potíže. Vynikající neokoukané herecké tváře dál zatraceně baví. ()

Epizoda 8 (2019) (E08) 

„No, vidíš, nová zkušenost, půjdeš do cizího bytu s klíčema!“ Postavy zakotvené v nižším sociálním prostředí a prolezlé nejrůznějšími traumaty vstupují do závěrečného dílu, vše se tak nějak rozumně uzavírá. Na programu je pohřeb, na kterém se ve výtečně funusové atmosféře sejdou všichni outsideři, které spojuje postava ztroskotance Luďana. Dorazí i jeho exmanželka, ke které jsem se ještě nevyjadřoval, a nejpřesnější je zřejmě označení: lidský odpad. Absurdní situace zůstávají, chemie mezi herci je neuvěřitelná, stejně jako přirozenost většiny z nich (zejména Zdeněk Godla je skutečně přesný). Dycky Most! Díky za něj. ()

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

31.12.2021

Přichází den, kdy se každoročně obracíme na nejoblíbenější uživatele, aby se nám svěřili se svými topkami 3 filmů (a případně 3 seriálů) uplynulého roku. Od loňska je navíc doplňují i vybraní… (více)

27. Český lev – výsledky

27. Český lev – výsledky

07.03.2020

Letošní 27. ročník cen České filmové a televizní akademie Český lev se tradičně udílel v pražském Rudolfinu. Večer, inspirovaný tradičním českým cibulákem, plný největších hvězd českého filmu… (více)

Nominace na Ceny české filmové kritiky 2019

Nominace na Ceny české filmové kritiky 2019

03.01.2020

Padesátka českých filmových kritiků oznámila své nominace pro Ceny české filmové kritiky 2019. V čele seznamu stojí film o pomstě Staříci a komedie Jiřího Havelky Vlastníci, oba filmy mají po pěti… (více)

PF 2020

PF 2020

31.12.2019

Tak Le Mans ’66 nakonec v celkovém hodnocení uživatelů ČSFD.cz porazil i oceňovaného Jokera. Není to zas až tak překvapivé, jedná se přeci jen o pozitivnější film, a to máme rádi. Což dokazuje i… (více)

Reklama

Reklama