Reklama

Reklama

Bowling for Columbine

  • Kanada Bowling for Columbine (více)
Trailer 2

Vážný i humorný, sarkastický pohled na posedlost USA zbraněmi. Na pozadí masakru na Columbineské střední škole se režisér Michael Moore vydává na pouť po Spojených státech, aby blíže prozkoumal příčiny, které ženou Američany neustále žít v paranoidním strachu před zlem, servírovaným všemocnými médii. Slavný celovečerní dokument se stal kasovním trhákem a vyvolal vášnivé polemiky mezi diváky. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (391)

Marigold 

všechny recenze uživatele

Strhující dokument a zároveň subjektivní výpověď o stavu věcí ve Spojených státech, která je, promyšleno do důsledku, pravdivá až hrůza. Moore sice předkladá své zaujaté vidění problému amerického militantního smýšlení, ale právě proto vyniká obraz USA ve vší své ošklivosti a zrůdnosti. Pokud by byla jen třetina filmu pravdivá (a já věřím, že je), pak by orwellovské "velký bratr být nedobrý" dostalo zcela nový smysl. A z mého diváckého pohledu dostává. Národ, který se učí prosazovat svobodu za každou cenu silou, nedopadne dobře. A stejně tak dobře nedopadne svět, který takový národ přijme za vzor... Výtečný dokument, škoda jen, že se Moore občas uchyluje k typicky "UŠÁckému" citovému vydírání diváka. ()

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Oceňuji u Michaela Moora zejména jeho cit pro občanský aktivismus, díky kterému se může i ledacos změnit. Zároveň jsem rád, že se někdo odvážil kopnout do bohatých korporací a amerického zbrojního fetišismu. Ani by mě nevadila jistá míra zaujatosti, to k tomu jednoduše patří, ostatně ani dokument se o aspoň zdánlivou vyváženost již z principu nesnaží. Ale ouha, Moore zachází se svou manipulací a demagogií dál, než si je sám sobě a divákům ochoten připustit. Plete hrušky s jablkama a v jeho argumentační logice je víc děr, než v ementálu. O to hůř dopadly jeho vlastní interview, do kterých angažovaně vstupuje a neváhá zpovídáným podsunovat své myšlenky. Nemohu se zbavit pocitu, že Moorovo ego a narcismus jsou zde spíše na škodu, než pro dobro věci. Navíc neváhá svého diváka citově vydírat, ať už je to chytrým střihem nebo plačtivou hudbou. Ano, myšlenka filmu je mi převelice blízká a dokonce s ní i souhlasím, ale způsob jakým jsme k ní došli byl převelice nešťastný. ()

Reklama

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Výborný dokument, který mně osobně teda nepřišel moc smíchu vzhledem k jeho aktuálnosti (ikdyž je fakt, že kulka prezentující historii USA byla mrazivě vtipná), ale každopádně mě zaujal, donutil přemýšlet nad daným tématem a obohatil novými informacemi. Dávám slušné 4*, přecejenom jsem z toho občas cítil menší manipulaci a nevěrohodnost (např. konec s K-Martem). ()

ripo 

všechny recenze uživatele

Tento film mal poodhaliť tajomný závoj z toho, prečo je v USA také obrovské množtvo vrážd strelnou zbraňou. Neodhalil ho, lebo nik na túto otázku nevedel dať zmysluplnú odpoveď - a vonkon už nie ani Charlton Heston, ktorý je v čele NRA (National Riffle Association) - spoločenstve ľudí, ktorí majú za povinnosť mať doma aspoň jednu strelnú zbraň a ..... nabitú ! Dodatok k ústave USA zaručuje občanom krajiny vlastniť zbraň. Ale zbraňou môže byť aj atómová hlavica .... Má na ňu nárok bežný Američan ?!? ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Trošku více tomu chybí nějaký řád. Je to pouze sled událostí na velmi citlivé a velmi zajímavé téma. Dokument má vytyčený jeden základní cíl. Zjistit proč je v USA více zabití střelnou zbraní než kdekoliv jinde na světě. Otázka zůstává i po dvou hodinách nezodpovězena. Zvýšenou pozornost věnuje masakru na střední škole v Columbine. Obzvláště si zaslouží ocenit cesta, kterou se Michael Moore vydal. Nemá respekt před ničím a před nikým. Velmi provokativní dílo odvážně odkrývající stinné stránky USA. Mně se to však líbilo. Pár pasáží je nudných a pár nesmírně zajímavých. Tak nějak to u dokumentů často bývá. Po dokumentární stránce to není žádný převratný zázrak, ale tady je potřeba ocenit zajímavé téma. Ostatně nic jiného se tady ani ocenit nedá. Přišlo mi to maximálně zaujaté a maximálně útočné( někdy až přehnaně ). Někdy mi přišlo, že Michael Moore chce prostě jen vyburcovat lidi, zaujmout, vydělat a až tak neprezentuje to čemu věří. A zajímalo by mě, kde některé fakty vyhrabali. Chápu, že fantazii se meze nekladou, ale v dokumentu bych se raději držel faktů. * * * P.S. Merilyn Mansona nesnáším. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (11)

  • Nejvíce výdělečný dokumentární film všech dob. (Kulmon)
  • Film měl v první verzi šest hodin. (Kulmon)
  • O rozhovor s Charlesem Hestonem se Michael Moore pokoušel dva roky, ovšem bez úspěchu. Scéna v Hestonově domě nakonec byla naprosto náhodná - jeden ze členů štábu určil polohu jeho domu podle hvězdné mapy a Moore se tam poté lstí dostal. (Othello)

Související novinky

Shame on you Mr. Bush!

Shame on you Mr. Bush!

26.09.2006

Známý výrok Michaela Moora vyslovený při přebírání Oscara za dokument Bowling for Columbine v roce 2002 byl jedním z prvních otevřených útoků na Bushovu administrativu a takříkajíc zavedl nový trend … (více)

Reklama

Reklama