Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Léta normalizace. Pekárkovi je na přímluvu z vyšších míst přidělena Volha a nastupuje do redakce humoru a lidové zábavy. Ve víru televizních estrád, sexuálních dobrodružství a hromadění finančních bonusů jako by zapomněl nejen na rodinu, ale i na svůj faustovský úděl. Laxní spolupráce s StB mu neprochází, a tak musí přitvrdit. Opatrně začíná udávat své spolupracovníky. Ale ani on nezůstane bez škraloupu a je degradován na vrátného. Je mu jasné, že zpátky do sedla se dostane, jen když někoho obětuje. Režisérka Válová je první na řadě. Standa má vlastní omluvu: „Stejně to jsou všechno blbci, co se akorát nad nás, pracující, povyšujou.“ (Česká televize)

(více)

Recenze (65)

Necrotongue 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Už pilot mi naznačil, že se budu u seriálu pravděpodobně dobře bavit a druhá epizoda mě v tomto názoru ještě utvrdila. Ze Standy "Voe" Pekárka se stal Standa "Veš v kožichu" Pekárek a mně nezbývá než opět vyzdvihnout herecký výkon Kryštofa Hádka; vůbec by mě neudivilo, kdyby za tuhle roli dostal na ulici přes hubu od diváka, který nerozlišuje mezi fikcí a skutečným životem:-) No, ale čím víc se děj točí kolem tehdejší neveselé reality se všemi těmi soudruhy, příslušníky a lidmi s krycími jmény, tím víc narůstá můj pocit, že už je to tady zase. Dneska se to sice obejde bez výslechů u tajných, ale zničených kariér a narušených životů přibývá i bez nich. Máme dobu sociálních sítí, což na jednu stranu znamená, že každý jedinec může vyslovit svůj názor, pochopitelně v rámci mantinelů nastavených provozovatelem té které sítě (čti cenzury), zároveň to ale znamená, že bude člověk hbitě zaškatulkován, a pokud je náhodou osobou veřejně činnou, může to pro něj mít horší následky než návštěva z někdejší StB. A to ani nezmiňuji všechna ta denunciační hnutí, která fungují ve stylu inkvizice nebo lynčování. Stačí osočení a člověk se stává bez důkazů, bez soudu (a tím pádem i bez možnosti obhajoby) například sexuálním predátorem, rasistou, xenofobem, ukrofašistou nebo dezolátem. Jasně, tyto aktivity dnes neřídí stát (alespoň oficiálně) ale různé zájmové skupiny, jenže víte co? Svinstvo je pořád svinstvem, i když ho zabalíte do trendových, politicko- korektních keců. Takže jo, divám se sice na retro seriál, ale pro mě jde o záležitost s přesahem. / Poučení: Těžko vysvětlíš, že tě někdo k něčemu přinutil, pokud ses neštítil čerpat výhody. ()

Binne 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po shlédnutí druhého dílu a přečtení zdejších recenzí se domnívám, že tato minisérie bude podhodnocená. Druhá část nám nabízí nový pohled na okolí Stanislava Pekárka a jednotlivé charaktery, které se v porovnání s průměrností a tmavě šedou barvou hlavního hrdiny, postupně vybarvují podle toho, jak si okolnosti žádají. V plné kráse se nám otevírá svět tehdejšího marasmu a všudypřítomné deprese, která je podtržena jednotvárností doby. V rámci vývoje minisérie je velmi podstatný charakter Stanislava, který nás příběhem bude provázet. Nedomýšlí následky svých rozhodnutí, je vypočítavý a pomstychtivý, ambiciózní ale nepříliš schopný, žene ho vpřed pouze vidina vlastního prospěchu, není bojácný (spíše vzhledem ke své inteligenci než vzhledem ke své odvaze) a navozuje vztahy se svým okolím pouze podle toho, zda jsou nějak užiteční jemu (především pak na jeho vztahu k ženám je to evidentní). Není to tedy hrdina ani prvoplánový antagonista - ve výsledku se jedná o postavu, která diváka dokáže pobavit. ()

Reklama

OtokPag 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Moc se mi líbí “vohozy” herců a dalších účinkujících. Vozový park ČST se dnes dost rozšířil a k oblíbenému benzínovému Roburu, Škodě 1202 Stejšnu a Volze “carevně”, přibyla ještě Š1203 naložená papírem do sběru, Tatra 603 a taky nová Volha. Estébáci tady vypadají, jako skoro až legrační parťáci, ale musím se přiznat, že jsou velmi důvěryhodní, až z nich mrazí 🥶.  Hlavní “hrdina” Standa Pekárek měl na sobě parádní bílé tričko Bohemians ČKD Praha. Ovšem zelená ADIDAS teplákovka byla špatně. Jednalo by se absolutní raritu, přivezenou individuálně, nejspíš ze západního Německa. V Bohemians ČKD Praha totiž byly v sedmdesátých letech zelené teplákovky s dvěma bílými proužky a bílým zipem, který byl i u náprsní kapsičky, dále byl na bundě zlatý klokan v kulatém bílém logu se zeleným písmem. Krátký bílý zip byl i na nohavicích tepláků, umožňoval rychlé a praktické svléknutí přes obuv 😋. Těším se na další díl. ()

yntelygent 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Celkom slusne sa to zacina hybat.Znovu smekam pred vypravou,pretoze jak sam K.Hadek v jednej televiznej relacii venovanej natacaniu serialu povedal,bolo neskutocne tazke hladat realie , kde by nevytrcal nejaky novodoby mrakodrap v zabere...to uznavam , ze musela byt docela fuska.A nech mi vlezu vsetci znalci a slnieckari,novodobi demokrati a podobna sebranka na zada...v kutiku duse sa neda nefandit tym akoze zapornym postavam....hlavne krasne vykresleny utlacany disident a ozrala s plnou hubou kecu vozici si prdel v saabe...koniec koncov jeden taky ochlasta a zvanil sa stal neskor nasim prezidentom,ten bol tiez akoze "umelec". V tejto casti odznela aj jedna hlboko pravdiva veta v zmysle: vsetci ti umelci maju plnu hubu protistatnych a prrotisocialistickych kecu a potom v akcii su sami cest praci soudruhu....kolko trafenych husi by sa v tom spoznalo este aj dnes z vtedajsej kulturnej fronty...tento serial docela slusne "nastavuje zrcadlo"... ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Hlavní aktéry již známe, takže dvojka se hned rozjíždí správným tempem. Opět je to koncentrát, nicméně buď už jsem se stihl na tuto frekvenci plně naladit, nebo už to tolik netlačilo na pilu, druhý díl se mi moc líbil. A člověk si tak nějak uvědomuje tu debilnost některých našich mnohdy blízkých spoluobčanů, co bohužel mají i právo volit, případně mít potomstvo, kterému pochopitelně svá životní moudra předávají. Pak už bude stačit jen nějaký šikovný krysař a nebudeme se stačit divit...  Občas totiž na nějaké ze sociálních sítí někdo v různých retro skupinkách vloží fotku jakéhosi vojína s pubertálním knírkem a popisem, to jsem já když jsem nastupoval na vojnu. Nebo je tam fotka nějaké panímámy v květovaných šatech se síťovkou s bramborami, šíleném účesu a v pozadí s rozkopanou ulicí a domy podepřenými dřevěným lešením. K tomu popis, moje mamka v sedmdesátých létech. A pod tím moře lajků a dalších uslzených příspěvků jak to tehdy bylo super, jak je to dnes naprd, tehdy to bylo bájo jak na tý vojně, tak s těma bramborama v síťovce na tý rozkopaný ulici... A někteří ti obzvláště tupí pak dodají, že na lidi se dnes nemyslí, jen na ty hnusný Ukrajince fašisty! Většinou se dotyčné snažím v diskusích záměrně ještě vyděsit nepravdivou zprávou (ale ještě mi to jako hoax nesmazali), že jsem se doslechl, že prej zdražej dokonce i paštiku! :-) Nic proti vzpomínkám na dětství, ani na tehdy třeba žijící rodiče. I já mám takové vzpomínky. Ale tehdy to nebylo bájo. Bájo je to teď i když si utahujeme opasky kvůli válce, která se bojuje i za nás. Jen dement může vzpomínat na hnusnou dobu socialismu a normalizaci. Na dobu, kdy se o každého staral stát a strana (to by se dnes asi leckomu líbilo) a kdy všichni měli tak nějak stejně (v podstatě nic) a tak se kradlo až praštělo čímž nikde nic nebylo. K tomu uvědomnělé plánované hospodářství, kdy se vyrábělo to co nikdo nechtěl a to lidi potřebovali bylo nedostatkové. Dokonce nebyl ani hajzlpapír. Byla to doba, kdy leckdo udával za drobné výhody od režimu... Kdy udaní měli po kariéře, někdy šli i do vězení... Panečku... Takováto byla doba. Druhý díl Volhy nám ji v plné parádě toho hnusu předkládá a pokud na někoho v jedničce Pekárek přišel jako jeden z tisíců co se snažil jen nějak bejt, užít si v daných možnostech maximum a plout s davem, tady se nám začíná pěkně vybarvovat do bezcharakterní svině. Uvidíme co dál, ale jak říkám, STB tomu dala šťávu a Jirka Dvořák je super! :-). A také dávám palec nahoru, že se v tomto díle již netýralo to nebohé Pekárkovo dítě, protože první díl strávilo na naprostých nehraných záchvatech breku až to i mně přišlo za hranou. Dávám tedy za 4 reportáže. * * * * ()

Galerie (52)

Zajímavosti (1)

  • V této epizodě, která se odehrává v letech 1971–1972, se dvakrát objeví veřejný telefonní automat MPM90. Ten však byl do provozu nasazen až po roce 1980. (JSy)

Reklama

Reklama