Reklama

Reklama

Volha

(seriál)
  • angličtina Volga
TV spot 3
Česko, 2023, 6 h 20 min (Minutáž: 72–80 min)

Režie:

Jan Pachl

Předloha:

Karel Hynie (kniha)

Scénář:

Jan Pachl

Kamera:

Marek Janda

Hrají:

Kryštof Hádek, Tomáš Jeřábek, Aňa Geislerová, Klára Melíšková, Stanislav Majer, Eliška Křenková, Jiří Lábus, Jiří Dvořák, Bohumil Klepl, Martin Pechlát (více)
(další profese)

Epizody(5)

Obsahy(1)

Standa Pekárek má v životě tři přání: řídit volhu, jezdit pro redakci humoru a lidové zábavy a vozit Goťáka. Pětidílná minisérie Volha je adaptace stejnojmenného románu Karla Hynie napsaná neobyčejným, bizarním a přesně odposlechnutým jazykem. Lze ji vnímat jako svéráznou historii Československé televize s řadou neuvěřitelných, i když reálných „historek z natáčení“. Současně je však portrétem svého hlavního hrdiny – omezeného egocentrika, který vyniká ve vymýšlení drobných podvodů a triků – jak si nakrást benzín, zfalšovat počet ujetých kilometrů, podvést manželku, zbavit se konkurence. Logicky se pak stává rovněž spolupracovníkem StB (s krycím jménem Volha), který bez jakýchkoliv výčitek svědomí donáší na všechny své spolupracovníky a pasažéry. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele OtokPag k tomuto seriálu (6)

Volha (2023) 

Neuvěřitelné, pět týdnů jsem se těšil, jako malej kluk na nedělní program, v hlavním vysílacím čase na ČT1. 😂 ()

FOXTERIÉRY (2023) (E01) 

Taška přes rameno 👍🇳🇬😂. Hospoda, dresy na zdi 🇳🇬👍😂. Příběh o mladém šoférovi není pro každého… Na rozjezd dobrý, uvidíme příště.                     Nevydržel jsem to a po přečtení všech kritik si pustil první díl ještě jednou (snad jsem viděl stejný pořad, jako ti přísní 😎). Kdyby to bylo možné, tak dám 7 hvězdiček. Sedmdesátky jsem zažil, jako dítě a přesně takhle šíleně si je pamatuji. Auta, účesy, oblečení, sektorový nábytek, všudypřítomné odporné kouření… A ještě něco. Zažil jsem i ty mladé rodiče, z poválečné generace, dost “společenské” , ale zároveň i sobecké a trošku závistivé lidi, žijící v jisté naději na socík s lidskou tváří, ale zklamané rokem 1968 a následnou normalizací , řvoucí na své často nechtěné potomky.  Bohemák Pekárek je zatím takovou švejkovskou karikaturou, ale zároveň velmi uvěřitelným záporným hrdinou a v podstatě i vlastní vinou smolařem. Přehráváni a vulgarita mě neuráží, vyrostl jsem na Žižkově. Na další díly se těším. ()

HULIZA (2023) (E02) 

Moc se mi líbí “vohozy” herců a dalších účinkujících. Vozový park ČST se dnes dost rozšířil a k oblíbenému benzínovému Roburu, Škodě 1202 Stejšnu a Volze “carevně”, přibyla ještě Š1203 naložená papírem do sběru, Tatra 603 a taky nová Volha. Estébáci tady vypadají, jako skoro až legrační parťáci, ale musím se přiznat, že jsou velmi důvěryhodní, až z nich mrazí 🥶.  Hlavní “hrdina” Standa Pekárek měl na sobě parádní bílé tričko Bohemians ČKD Praha. Ovšem zelená ADIDAS teplákovka byla špatně. Jednalo by se absolutní raritu, přivezenou individuálně, nejspíš ze západního Německa. V Bohemians ČKD Praha totiž byly v sedmdesátých letech zelené teplákovky s dvěma bílými proužky a bílým zipem, který byl i u náprsní kapsičky, dále byl na bundě zlatý klokan v kulatém bílém logu se zeleným písmem. Krátký bílý zip byl i na nohavicích tepláků, umožňoval rychlé a praktické svléknutí přes obuv 😋. Těším se na další díl. ()

TEL-EVÍZE (2023) (E03) 

Standa Pekárek opět odpověděl protiotázkou, vyrazil se svou vysněnou Volhou za dalším snadným proplouvaním životem, udáváním a taky novou rodinkou, když už té jeho manželce na mateřský z toho sezení doma narostla ta prdel… Z praktik estébáků je jednomu na blití, už jen kvůli tomu stojí minisérie za shlédnutí. Nemile mě překvapil jejich “tah na bránu” se získáváním dalších udavačů.  Dnes bylo také dost záběrů z Vršovického Ďolíčku. V novém bytě Standy Pekárka jsou zelenobílé barvy a loga Bohemians vidět všude (šála na věšáku, samolepky na WC, zelenobílý kelímek a zelený zubní kartáček, taška Bohemians ČKD Praha, atd…) Kulich s klokanem při reportáži, kde Standa opět odpovídal protiotázkou byl na svojí dobu luxusní kousek.                                                                                                                                                        Seríál Volha je chvílemi “přitaženej za vlasy”, zejména co se sexu týče, ale jde o umělecký pohled a nadsázku. Celkově tomu ale není co vytknout. To prolínání reality s černobílou “dobovou/dokumentární” barvou dává dílu zasloužený punc opravdovosti. Ta doba byla nechutná, šedivá, s všudypřítomným policejním a komoušským hnusem! Strach by se dal mezi lidmi “krájet”. Doma všichni nadávali nakomouše ( ale nikomu to neříkej) a v práci tleskalo na schůzích KSČ, ROH nebo SČSP… ()

MAESTRO (2023) (E04) 

Maestro ( cca10 let ) si zasloužil větší prostor - dva díly.  Mimo jiné tvůrci přeskočili v r.1976 světoznámou a nesmrtelnou Panenkovu penaltu ve finále ME v Bělehradu r.1982 přestup Tondy “Páni” z Bohemky do Rapidu Vídeň a o rok později zisk titulu Bohemky, což muselo vyvolat ohromné reakce nejen Standy Pekárka, ale také osazenstva hospody “U Klokoně”                                                                                  Přeskočím teď kritiku rychlého skoku, chci být směrem k tvůrcům pozitivní.  Dnes jsem si opravdu užil nejen pohled na veterány silnic.   Robur/anton Veřejné Bezpečnosti, estébáckej Žuk v kamufláži Spoje “nabušený” odposlechy, další luxusní káry v areálu Milovic - “Buchanka”, Zil, UAZ, obrněná technika, atd…  Milovice plné “dočasných okupantů” byly opět zachyceny celkem věrohodně, včetně šméčkařů a čórkařů v uniformách s CA na výložkách. Ten život na ulicích Milovic byl velmi věrohodný, v areálu jsem byl během dvouleté služby v ČSLA několikrát na střelbách a také na jízdách v KŘK. Natočený chaotický  provoz na střelnici přesně vystihoval tehdejší realitu. Naše jednotka házela ostré útočné granáty a doslova pár metrů vedle nás rusáci trénovali “urá” útok proti terčům s ostrou střelbou. ()

BALBA (2023) (E05) 

Nejlepší scéna dnešního dílu byla hymna na Václaváku a Standova ruka nesměle zdvihnutá ve vlasteneckém gestu nad hlavou ✌️🇨🇿😂. ()

Související novinky

31. Český lev - výsledky

31. Český lev - výsledky

09.03.2024

Tradičně v pražském Rudolfinu se v sobotní večer 9.3. 2024 odehrál slavnostní ceremoniál, při kterém byli předáni Čeští lvi za ty nejpovedenější bijáky, jež jsme mohli v našich končinách na plátnech… (více)

Cenu filmových fanoušků získal Bod obnovy

Cenu filmových fanoušků získal Bod obnovy

15.01.2024

V pondělí 15. ledna 2024 dopoledne byly na tiskové konferenci České filmové a televizní akademie (ČFTA) odhaleny nominace v rámci 31. ročníku předávání cen Český lev. Na začátku tohoto ceremoniálu… (více)

Ceny české filmové kritiky 2023 - nominace

Ceny české filmové kritiky 2023 - nominace

04.01.2024

Ve čtvrtek 4. ledna byly Sdružením české filmové kritiky oznámeny nominace pro 14. ročník výročního předávání Cen české filmové kritiky, které by tentokrát měly vyzdvihnout výrazná česká… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

30.12.2023

Rok 2023 se uchýlil ke svému konci a přišel tedy čas, abychom vám stejně jako v předešlých letech opět představili výroční topky tří filmů a případně taky tří seriálů podle některých z… (více)

Reklama

Reklama